Jaki watomierz?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Jaki watomierz?

Post autor: pegasus_sis »

Jak w temacie ;) chciałbym kupić takiego cusia i proszę o opinie. Oczywiście chiny też wchodzą w grę. Znalazłem test, według którego niektóre potrafią mieć spore niezgodności ( http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... cznej.aspx )
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jaki budżet? Chyba, że jego chcesz dostosować do urządzenia godnego :)
PS

Ja mam jakieś najtańszą chińszczyznę dostępną rok temu na allegro. Zapłaciłem ok 40kilku zł z wysyłką. Biorę pod uwagę, że odchyły mogą być z 10%, ale akurat wątpię bym potrzebował coś dokładniejszego.
Ja nie konstruuję urządzeń energooszczędnych, a do liczenia zużycia, czy zobaczenia ile co żre mniej więcej mi to wystarcza. Pokazuje od ok 1W, niera wyskoczy na nim nawet 0,6W. Np. dobre ładowarki telefonów (które się nie grzeją gdy nie ładują) nie pokazują żadnego zużycia na moim mierniku, a te gorsze grzejące się pokazują np 3-4W.

PS2

Mój wygląda mniej więcej tak jak ten: http://allegro.pl/licznik-energii-miern ... 45318.html ale etykietę z tyłu ma inną i przyciski niebieskie, reszta identyczna:
Obrazek
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ptja

Post autor: ptja »

Za 40-parę to już chyba Orno będzie, z dokładnością rzędu (jeśli dobrze pamiętam) pojedynczych procentów.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Budżet powiedzmy do 100zł ;) interesuje mnie też dokładność w okolicach 5W, ale chyba za tą cenę będzie ciężko. Ten Orno wygląda ciekawie.
ptja

Za stówkę to masz Orno z MODBUSem RS-485 :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Nie no, takich cudów to ja nie potrzebuję, tylko miernik do gniazdka :mrgreen:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ja mam najtańszy z Lidla, kupiony jakieś 7 lat temu za 50 zł. Wykrywa pobór już przy 2W, max 4400W. Dokładność ok, zazwyczaj nie myli się więcej niż 3 - 5 W przy poborze rzędu 1500W, przy niewielkim poborze rzędu 10 - 100W wynik jest niemalże identyczny na watomierzu jak na multimetrze.
ILPT
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Czy takim watomierzem da się dokładniej zmierzyć niż zwykłym multimetrem mierząc napięcie i prąd ? Oczywiście nie chodzi mi o grzałkę czy zwykłą żarówkę, tylko obciążenie impulsowe czy odbiornik o kiepskim współczynniku mocy. Czy pomiar watomierzem za około 50 zł, powiedzmy Orno będzie zgodny (+- kilka %) z tym co licznik zmierzy ?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Będzie zgodny, choć w wypadku niektórych urządzeń jak np. zasilacze impulsowe, watomierze czasem wariują.
ILPT
ptja

Dlaczego ma się nie zgadzać, skoro dokładność pomiaru mocy to 1%/20mW (+0,5W pobierane przez miernik)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
marekwoj

ptja pisze:Dlaczego ma się nie zgadzać
Dlatego, że odbiornik np indukcyjny pobiera 100 W a jak zmierzymy zwykłym multimetrem prąd to wyjdzie powiedzmy 1A. Z matematyki wychodzi 230V * 1 A = 230 W, a faktycznie jest to 100W i licznik też wykaże pobór 100W. Dlatego pytanie, czy takie watomierze radzą sobie z mocą pozorną.
ptja

marekwoj pisze:
ptja pisze:Dlaczego ma się nie zgadzać
Dlatego, że odbiornik np indukcyjny pobiera 100 W a jak zmierzymy zwykłym multimetrem prąd to wyjdzie powiedzmy 1A. Z matematyki wychodzi 230V * 1 A = 230 W, a faktycznie jest to 100W i licznik też wykaże pobór 100W. Dlatego pytanie, czy takie watomierze radzą sobie z mocą pozorną.
a dlaczego wątpisz, że sobie radzą, skoro współczynnik mocy także podają?
Chyba nie zakładasz, że nie wiem, co to jest moc (w tym: czynna), prąd i napięcie?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
marekwoj

ptja pisze:a dlaczego wątpisz, że sobie radzą, skoro współczynnik mocy także podają?
Dlatego, że skoro podają dokładność pomiaru mocy 1%/20mW w sprzęcie za 50 zł czy nawet mniej, to takie deklaracje są tyle samo warte co moc i ilość lumenów w latarkach Police czy innych za podobną kwotę na Allegro.

A skoro w kwestii dokładności mijają się z prawdą, to może w pozostałych parametrach również i moc podawana przez te watomierze to po prostu napięcie * prąd.
ptja

marekwoj pisze:/.../skoro w kwestii dokładności mijają się z prawdą/.../
to dość poważny zarzut. Rozumiem, że masz atestowane laboratorium, zmierzyłeś parametry watomierzy Orno i na tej podstawie się wypowiadasz? Bo jeśli nie, to raczej Twoja wiarygodność stoi ty pod znakiem zapytania, a nie Orno.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
breshnew

Post autor: breshnew »

Ja używam już od lat Voltcrafty Energy Logger 3500 i 4000, moc czynna, bierna, pozorna, cosinus itp. Dokładność ok (empirycznie, nie w labor). Polecam, katuję je wszystkim co podłączam do sieci.
Breshnew
ODPOWIEDZ