Lampka rowerowa na MC-E

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
midi

Lampka rowerowa na MC-E

Post autor: midi »

Witam, oto co udało mi się ukręcić w tym temacie, krótko i na temat:
1- MC-E zimna ( według mnie całkiem ciepły kolorek ) , jak nie którzy wiedzą od tej diody odpadła soczewka w wyniku upadku z modułem na ziemię, soczewkę wkleiłem na poxypol i trzyma się całkiem dobrze.
2- kolimator standardowy od ledów cree 15 stopni, potem sprawdzę jeszcze z 8 stopniowym.
3- driver Edima , w max daje około 2,5A , tryby to 4 ciągłe i jeden strobo.

Co do rozkładu światła to 15 stopni robi to ślicznie, mamy taki fajny flood z niezłym zasięgiem, sprawdzę jeszcze 8 stopni, może być troszkę dalej jednak obawiam się o to by nie było widać kwadratowych emiterów na beamie. Do kompletu można zafundować sobie włącznik na kierownicy co znacznie ułatwia zmianę trybów lampki. Zalecam zasilanie tego stwora 3x18650 równolegle co pozwoli na ponad 2h pracy w max jak i nie spowoduje iż zasobnik na aku będzie zbyt duży. Roweru jeszcze nie kupiłem ale mam zamiar i kilka lampek jeszcze pewnie zbuduję :wink: . Troszkę się nią pobawię i jak pisałem wcześniej, sprzedam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fotki jak świeci chyba już nie dzisiaj, mam dosyć , walczyłem dziś z jedną taką wieloledową latarką made in China i prawie mnie do szewskiej pasji doprowadziła, właściciel tego światła dobrze wie o czym piszę :evil: .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ślicznie to maleństwo wygląda :mrgreen:
Wieloledowy wkurzający latarnik?Jaki?Co Cię tak zdenerwowało?
Drucik

Post autor: Drucik »

Piękna sprawa.

Ja mam rower, mogę potestować :D

Drucik
Awatar użytkownika
midi

Jednak zrobiłem kilka fotek, aku niestety nie zbyt naładowany ale 2,16A ciągnęło. Co jest dla mnie bardzo fajne to ten zarąbisty kolor światła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak podładuję aku to jeszcze coś pstryknę :wink: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

midi, światełko przecudne i jak zwykle fantastycznie wykonane, ale jest jeden szczegół (wybacz, że krytykuję, ale i tak sam byś to odkrył jak już kupisz rower). Kwestia mocowania do kierownicy. W rzucie pionowym oś mocowania powinna pokrywać się ze środkiem masy światełka. Inaczej na wybojach będzie ciągły problem z przestawianiem się światełka no i niepotrzebnie narażasz mocowanie na spore naprężenia mechaniczne. Poza tym jednym szczegółem nie mam uwag - piękne światełko.

Aha, też mam rower i też mogę potestować :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Świetlik też pomyślałem o tym jak zobaczyłem uchwyt :/ Zapewne będzie świecić coraz niżej i niżej.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariuszB.

Post autor: MariuszB. »

Ciekawe opisujesz sprawy midi, zwłaszcza z wieloledową latarką :mrgreen:
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
Awatar użytkownika
midi

Pewnie macie racje koledzy, jednak najpierw przetestuję i sprawdzę. Dlaczego takie mocowanie, bo tak było najłatwiej pod względem technicznym, zapewnia to dobry dostęp do wnętrzności lampki, ( lampka się rozkręca , później pokażę to na fotkach ) ale przede wszystkim zapewnia to lampce fajny wygląd. W mocowaniu jest zastosowana plastikowa śruba, wymienię ją na metalową żeby przypadkiem niespodzianki nie zrobiła, jak dorwę dzwonek to dorobię włącznik mocowany koło rękojeści kierownicy. Dziś wstawię kolimator 8 stopni i zrobię testy jak to świeci. Jako iż to nie ostatnia lampka, poproszę o wskazanie jakiegoś dobrego uchwytu takiej lampki.

ps. nie wykluczone że podeślę ją komuś do testowania :wink: .
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Przypadkiem lampka bardzo podobna do mojej na P7, toczonej na prawie 60letniej tokarce :D Nawet mocowanie też dałem z tyłu, ale aluminiowe, więc nie ma szans żeby coś się na wybojach przestawiało. Zdjęcia swojej zamieszczę jak usiądę na dłużej do komputera, pewnie dopiero po sprawdzeniu jej kamerą termowizyjną...
Obrazek
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

midi, dobre, ladne i sprawdzone uchwyty do lampek ma firma Lupine. Cena 9EUR sztuka do nabycia w ich sklepie internetowym.
Wyglada to mniej wiecej tak. Wpisz w wyszukiwarke Wilma albo Betty i znajdziesz jak wyglada razem z lampka:)
Awatar użytkownika
midi

No to Panowie pokażę tę cholerę co mnie wczoraj tak wykończyła ( pewnie jeden z kolegów czekał na ten moment he he ) oto i ona, ta da................
Obrazek
Obrazek

A teraz wracam do tematu, tak to jest zrobione od środka, czemu tak, a no dla tego by była możliwość wymiany głowicy, odkręcamy tę i możemy dokręcić np. mniejszą głowicę z jednym cree co pozwoli na dłuższy czas pracy jak i znacznie zmniejszyć jej gabaryty, w sumie nie zawsze potrzeba ogromnej ilości światła :wink: .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak to sobie wykombinowałem :wink: .
DNF

Post autor: DNF »

Swietna robota Midi.
Ja osobiscie nie zamienilbym lampki na rower na P7 na zadna slabsza..ew dowalilbym jeszcze jednego potworka :D
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Zeby lampka Ci na wybojach sie nie obsuwała wystarczy ze podkleisz wewnatrz mocowania kawalkiem gumy i jesli masz dobrze spasowane, ciasno sie dokreca to nie bedziesz mial raczej zadnego problemu.
Fakt ze lampka jest dosc ciezka ale u mnie wlasnie to pomoglo i teraz jest super. Pozdrawiam :-)
Drucik

Post autor: Drucik »

Takie mocowanie ma następującą zaletę: zmniejsza zagęszczenie nad kierownicą,
można bliżej siebie umocować licznik/gps/sterowanie amorem/klamki hamulcowe czy też co tam innego się mocuje.

I jeszcze jedno rozwiązanie: można spróbować umocować lampke nie na kierownicy
ale na "kolumnie" kierownicy (na pewno na stare stery 1" wejdzie, u siebie muszę oblukać może też).
Co prawda wtedy nie ma możliwości wyregulowania poziomu oświetlenia, ale na oślepiacz jak znalazł ;)

Pozdrawiam
Drucik
gmpst2000

Post autor: gmpst2000 »

Czołem MIDI. Masz we mnie kupca na dwa takie potwory :-) Sprawę mocowania obgadamy oddzielnie.
ODPOWIEDZ