Small Sun ZY-T08

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

Planuję zakup tytułowej latarki, czy ktoś ma informacje odnośnie materiału z którego wykonany jest reflektor w latarkach kupowanych obecnie na fasttech.
Oczywiście zależy mi na aluminiowym.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Odkopuję :P

Dzisiaj złożyłem swojego potworka na tym body :). Sterownik 5A z lck-led o którym mowa stronę wcześniej, led mt-g2 q0 z http://intl-outdoor.com/, latarka z wallbuys (ma alu ref), szkiełko z powłokami z aliexpress i przerobione zasilanie na szeregowe.

Założę swój wątek ale muszę się pochwalić fotkami terenowymi które dzisiaj zrobiłem w porównaniu do xp-l v6@ 3A. Fotki na szybko robione telefonem, ale sprawdziłem obie i mają te same nastawy: 1/8, f2.0 iso 400

xp-l v6@3A:
Obrazek

mt-g2 p0@5A:
Obrazek

:mrgreen:
Awatar użytkownika
darol

Zrobiłem podobnego potworka na 5A, szeregowym zasilaniu i mt-g2.
Wymaga to trochę pracy, szczególnie płytka stykowa jest pracochłonna. Dariusz70 jak zwykle był niezastąpiony - jeszcze raz dziękuję za konsultacje i całą resztę.
Efekt wart jest każdej poświęconej minuty i złotówki :wink: polecam zabawę z tym body.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Zamówiłem tą latareczkę w promocji na wallbuys (jeszcze nie dotarła) i zastanawiam się jaką diodę w nią zaaplikować. Początkowo miała być XP-L (prawdopodobnie oskalpowana), ale w tej chwili są MT-G2 w promocji na intl i nie wiem co wybrać. Jak wygląda zasięg przy porównaniu MT-G2 (więcej światła) vs. XP-L (większe skupienie)? Na zdjęciach od igi wyglądają podobnie, a jak jest w rzeczywistości? Może ktoś mierzył konkretne wartości lx z 1m?
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

pietros, ja bym się nie zastanawiał brałbym MT-G2, ewentualnie XHP50 jeszcze wchodzi w grę, ale będzie celownik. Chyba że zależy Ci na zasięgu. Sam się zastanawiałem nad tą konfiguracją (XHP50 i SS ZY-T08) ale narazie wymieniam ledy w SRK bo już dość długo czeka w częściach.

Zastanawia mnie jedna rzecz, jaki będzie czas świecenie przy MT-G2@5A? Przy XHP50@3A czas powinien się wydłużyć, kosztem zasięgu.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

MT-G2 da duużo światła, ale zasięg nie będzie imponujący względem skalpowanej XP-L.
MT-G2 powiedzmy że 250-300m, a XP-L 450-500m.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
darol

Mój SS ZY-T08 na MT-G2 świeci bez trudu na 370 metrów co widać na mapie google poniżej.

Obrazek

Na foto jest kamieniołom w mojej okolicy gdzie czasem testuje zasięg latarek.
Ta latarka oświetla spory obszar ściany kamieniołomu i z pewnością świeci dalej...niestety nie porównywałem z XP-L.
Porównywałem za to z Solarstorm T3, czyli 3 x XM-L przy 8A i ZY-T08 jest wyraźnie mocniejsza przy podobnym rozkładzie światła.
Awatar użytkownika
pietros

Czy do MT-G2 modyfikowaliście jakoś pigułę w tej latarce? Rozebrałem mój egzemplarz i mam trochę wątpliwości, czy poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła z 30W diody. Gwint piguły dosyć luźny, długość około 12mm, pod diodą zaledwie 1,5mm materiału, powierzchnia dosyć nierówna (żeby było śmiesznie to powierzchnia od strony sterownika jest przefrezowana i idealnie gładka).
Zastanawiam się czy nie trzeba by było wytoczyć nowej, masywniejszej piguły?
Awatar użytkownika
darol

Ja zrobiłem swojego moda bez walki z pigułą. W mojej ocenie jest wystarczająca, tradycyjnie poszła pasta plus bezpośredni pad termalny. Daje to dobry transport ciepła, latarka po chwili jest ciepła, a nad przegrzaniem czuwa zabezpieczenie termiczne w sterowniku. Miałem problem jedynie podczas testów kiedy nie zapewniłem sterownikowi dobrego odpowadzenia ciepła - latarka wyłączała się po około 3 minutach. Zalutowałem sterownik łącząc go do masy oryginalnej płytki stykowej w kilku miejscach i problem zniknął.
Awatar użytkownika
pietros

Wybaczcie moje pytania, ale o ile mniejszych latarek złożyłem już kilka sztuk, to z taką mam do czynienia pierwszy raz.
Mam już diodę, sterownik i nawet nową masywniejszą pigułę i w związku z tym:

1. Czu diodę MT-G2 przykręcić do piguły, czy mogę ją tylko docisnąć reflektorem? Boję się uszkodzenia przy nacisku na "narożniki" diody.
2. Do sterownika http://www.lck-led.com/5000ma-driver-modes-p-935.html dostałem silikonową kostkę termo przewodzącą, czy to oznacza, że wymaga on chłodzenia?
3. Jak mocowaliście sterownik do płytki?
michal1

Post autor: michal1 »

Chyba najlepiej diodę przykręcić. Sterownik najlepiej zalutować.
Awatar użytkownika
pietros

Wiem, że lepiej byłoby przykręcić, ale jeżeli dociskanie reflektorem jest bezpieczne i wystarczające, to oszczędziłoby mi wiercenia i gwintowania.

Sterownik zalutować? Tylko jak i do czego jeżeli piguła jest aluminiowa i ma inną średnicę niż płytka sterownika? Wiem, że muszę wykorzystać oryginalną płytkę stykową, lub dorobić inną, ale co dalej? Przecież nie zostawię go luzem dyndającego na przewodach...
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Co powinno być zrobione:

MCPCB i piguła spolerowana, pomiędzy pasta termo. Należy wykonać dwa otwory i nagwintować w celu przykręcenia MCPCB do piguły.

Usunąć elementy oryginalnej płytki stykowej. Driver przylutować po krawędziach - odprowadzenie ciepła. Termopdy także można zastosować pomiędzy płytkami.

Chłodzenie drivera jest konieczne. Nie wolno opierać reflektora o podstawę MT-G2. Uszkodzi diodę.
Można wyciąć z plastiku podkładkę trochę wyższą od podstawy diody.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
pietros

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. :ok:

Co do samej latarki jeszcze, to bardzo przyzwoita baza do modyfikacji poza jednym szczegółem... gwinty. Gwint piguły tak luźny, że dało się go wcisnąć dwa zwoje bez wkręcania, gwint tuby tylko trochę lepszy.
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Pytanie do Kolegów którzy ostatnio kupowali small sun; gdzie warto zamówić żeby jakość latarki była niezła, przede wszystkim chodzi mi o luzy na gwintach.
ODPOWIEDZ