Small Sun ZY-T08
Odkopuję
Dzisiaj złożyłem swojego potworka na tym body . Sterownik 5A z lck-led o którym mowa stronę wcześniej, led mt-g2 q0 z http://intl-outdoor.com/, latarka z wallbuys (ma alu ref), szkiełko z powłokami z aliexpress i przerobione zasilanie na szeregowe.
Założę swój wątek ale muszę się pochwalić fotkami terenowymi które dzisiaj zrobiłem w porównaniu do xp-l v6@ 3A. Fotki na szybko robione telefonem, ale sprawdziłem obie i mają te same nastawy: 1/8, f2.0 iso 400
xp-l v6@3A:
mt-g2 p0@5A:
Dzisiaj złożyłem swojego potworka na tym body . Sterownik 5A z lck-led o którym mowa stronę wcześniej, led mt-g2 q0 z http://intl-outdoor.com/, latarka z wallbuys (ma alu ref), szkiełko z powłokami z aliexpress i przerobione zasilanie na szeregowe.
Założę swój wątek ale muszę się pochwalić fotkami terenowymi które dzisiaj zrobiłem w porównaniu do xp-l v6@ 3A. Fotki na szybko robione telefonem, ale sprawdziłem obie i mają te same nastawy: 1/8, f2.0 iso 400
xp-l v6@3A:
mt-g2 p0@5A:
Zrobiłem podobnego potworka na 5A, szeregowym zasilaniu i mt-g2.
Wymaga to trochę pracy, szczególnie płytka stykowa jest pracochłonna. Dariusz70 jak zwykle był niezastąpiony - jeszcze raz dziękuję za konsultacje i całą resztę.
Efekt wart jest każdej poświęconej minuty i złotówki polecam zabawę z tym body.
Wymaga to trochę pracy, szczególnie płytka stykowa jest pracochłonna. Dariusz70 jak zwykle był niezastąpiony - jeszcze raz dziękuję za konsultacje i całą resztę.
Efekt wart jest każdej poświęconej minuty i złotówki polecam zabawę z tym body.
Zamówiłem tą latareczkę w promocji na wallbuys (jeszcze nie dotarła) i zastanawiam się jaką diodę w nią zaaplikować. Początkowo miała być XP-L (prawdopodobnie oskalpowana), ale w tej chwili są MT-G2 w promocji na intl i nie wiem co wybrać. Jak wygląda zasięg przy porównaniu MT-G2 (więcej światła) vs. XP-L (większe skupienie)? Na zdjęciach od igi wyglądają podobnie, a jak jest w rzeczywistości? Może ktoś mierzył konkretne wartości lx z 1m?
pietros, ja bym się nie zastanawiał brałbym MT-G2, ewentualnie XHP50 jeszcze wchodzi w grę, ale będzie celownik. Chyba że zależy Ci na zasięgu. Sam się zastanawiałem nad tą konfiguracją (XHP50 i SS ZY-T08) ale narazie wymieniam ledy w SRK bo już dość długo czeka w częściach.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jaki będzie czas świecenie przy MT-G2@5A? Przy XHP50@3A czas powinien się wydłużyć, kosztem zasięgu.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jaki będzie czas świecenie przy MT-G2@5A? Przy XHP50@3A czas powinien się wydłużyć, kosztem zasięgu.
MT-G2 da duużo światła, ale zasięg nie będzie imponujący względem skalpowanej XP-L.
MT-G2 powiedzmy że 250-300m, a XP-L 450-500m.
MT-G2 powiedzmy że 250-300m, a XP-L 450-500m.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mój SS ZY-T08 na MT-G2 świeci bez trudu na 370 metrów co widać na mapie google poniżej.
Na foto jest kamieniołom w mojej okolicy gdzie czasem testuje zasięg latarek.
Ta latarka oświetla spory obszar ściany kamieniołomu i z pewnością świeci dalej...niestety nie porównywałem z XP-L.
Porównywałem za to z Solarstorm T3, czyli 3 x XM-L przy 8A i ZY-T08 jest wyraźnie mocniejsza przy podobnym rozkładzie światła.
Na foto jest kamieniołom w mojej okolicy gdzie czasem testuje zasięg latarek.
Ta latarka oświetla spory obszar ściany kamieniołomu i z pewnością świeci dalej...niestety nie porównywałem z XP-L.
Porównywałem za to z Solarstorm T3, czyli 3 x XM-L przy 8A i ZY-T08 jest wyraźnie mocniejsza przy podobnym rozkładzie światła.
Czy do MT-G2 modyfikowaliście jakoś pigułę w tej latarce? Rozebrałem mój egzemplarz i mam trochę wątpliwości, czy poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła z 30W diody. Gwint piguły dosyć luźny, długość około 12mm, pod diodą zaledwie 1,5mm materiału, powierzchnia dosyć nierówna (żeby było śmiesznie to powierzchnia od strony sterownika jest przefrezowana i idealnie gładka).
Zastanawiam się czy nie trzeba by było wytoczyć nowej, masywniejszej piguły?
Zastanawiam się czy nie trzeba by było wytoczyć nowej, masywniejszej piguły?
Ja zrobiłem swojego moda bez walki z pigułą. W mojej ocenie jest wystarczająca, tradycyjnie poszła pasta plus bezpośredni pad termalny. Daje to dobry transport ciepła, latarka po chwili jest ciepła, a nad przegrzaniem czuwa zabezpieczenie termiczne w sterowniku. Miałem problem jedynie podczas testów kiedy nie zapewniłem sterownikowi dobrego odpowadzenia ciepła - latarka wyłączała się po około 3 minutach. Zalutowałem sterownik łącząc go do masy oryginalnej płytki stykowej w kilku miejscach i problem zniknął.
Wybaczcie moje pytania, ale o ile mniejszych latarek złożyłem już kilka sztuk, to z taką mam do czynienia pierwszy raz.
Mam już diodę, sterownik i nawet nową masywniejszą pigułę i w związku z tym:
1. Czu diodę MT-G2 przykręcić do piguły, czy mogę ją tylko docisnąć reflektorem? Boję się uszkodzenia przy nacisku na "narożniki" diody.
2. Do sterownika http://www.lck-led.com/5000ma-driver-modes-p-935.html dostałem silikonową kostkę termo przewodzącą, czy to oznacza, że wymaga on chłodzenia?
3. Jak mocowaliście sterownik do płytki?
Mam już diodę, sterownik i nawet nową masywniejszą pigułę i w związku z tym:
1. Czu diodę MT-G2 przykręcić do piguły, czy mogę ją tylko docisnąć reflektorem? Boję się uszkodzenia przy nacisku na "narożniki" diody.
2. Do sterownika http://www.lck-led.com/5000ma-driver-modes-p-935.html dostałem silikonową kostkę termo przewodzącą, czy to oznacza, że wymaga on chłodzenia?
3. Jak mocowaliście sterownik do płytki?
Wiem, że lepiej byłoby przykręcić, ale jeżeli dociskanie reflektorem jest bezpieczne i wystarczające, to oszczędziłoby mi wiercenia i gwintowania.
Sterownik zalutować? Tylko jak i do czego jeżeli piguła jest aluminiowa i ma inną średnicę niż płytka sterownika? Wiem, że muszę wykorzystać oryginalną płytkę stykową, lub dorobić inną, ale co dalej? Przecież nie zostawię go luzem dyndającego na przewodach...
Sterownik zalutować? Tylko jak i do czego jeżeli piguła jest aluminiowa i ma inną średnicę niż płytka sterownika? Wiem, że muszę wykorzystać oryginalną płytkę stykową, lub dorobić inną, ale co dalej? Przecież nie zostawię go luzem dyndającego na przewodach...
Co powinno być zrobione:
MCPCB i piguła spolerowana, pomiędzy pasta termo. Należy wykonać dwa otwory i nagwintować w celu przykręcenia MCPCB do piguły.
Usunąć elementy oryginalnej płytki stykowej. Driver przylutować po krawędziach - odprowadzenie ciepła. Termopdy także można zastosować pomiędzy płytkami.
Chłodzenie drivera jest konieczne. Nie wolno opierać reflektora o podstawę MT-G2. Uszkodzi diodę.
Można wyciąć z plastiku podkładkę trochę wyższą od podstawy diody.
MCPCB i piguła spolerowana, pomiędzy pasta termo. Należy wykonać dwa otwory i nagwintować w celu przykręcenia MCPCB do piguły.
Usunąć elementy oryginalnej płytki stykowej. Driver przylutować po krawędziach - odprowadzenie ciepła. Termopdy także można zastosować pomiędzy płytkami.
Chłodzenie drivera jest konieczne. Nie wolno opierać reflektora o podstawę MT-G2. Uszkodzi diodę.
Można wyciąć z plastiku podkładkę trochę wyższą od podstawy diody.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-