Listwa oświetleniowa, gzyms świetlny - taśma led

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Fluxor

Listwa oświetleniowa, gzyms świetlny - taśma led

Post autor: Fluxor »

Planuję wykonać oświetlenie w mieszkaniu. Do zamontowania będzie około 14 metrów taśmy diodowej, która ma wisieć pod sufitem na 3 ścianach.

Żeby nie podwieszać wszędzie sufitu znalazłem w internetach coś o nazwie listwa oświetleniowa bądź gzyms świetlny. Wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Zrobione jest z jakiegoś styropiano podobnego materiału i jest klejone do ściany. Producent pewnie przewidział, że każdy rzuci po prostu taśmę do tego i po sprawie. Ja planuję przykleić taśmę do profilu aluminiowego przy pomocy kleju Fujik, oczywiście najpierw zdjąć fabryczny klej z taśmy a potem profil zamontować w tej listwie.

Ile waży metr takiego profilu do taśmy diodowej bo nie wiem czy mi to wszystko nie spadnie?

Najprawdopodobniej zastosowana będzie taśma na diodach 5630. W zaokrągleniu 15 metrów czyli z 290W przy pełnej mocy. Oczywiście zasilanie z obydwu stron albo krótsze odcinki np. 5 metrowe zasilane z obydwu stron jednym zasilaczem.

Da się to jakoś podłączyć żeby obsługiwał taką moc jakiś ściemniacz bądź kilka ściemniaczy ale żeby wszystkie działały jednocześnie najlepiej ze sterowaniem przyciskiem na ścianie?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Idealne miejsce do zbierania kurzu :-|
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Na podwieszonym suficie też będzie się zbierać kurz tak jak przedstawiono poniżej.

Obrazek
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jeżeli to jest ala styropian, to sprawdź najpierw, jak reaguje z klejem.
Kiedyś kleiłem jakieś profile styropianowe, klej niby obojętny, a lekko zniekształcił powierzchnie łączenia.
Jakie mają być wymiary tego profilu aluminiowego?

[ Dodano: 24 Listopad 2014, 21:00 ]
Zresztą prościej będzie jak sam policzysz ;-)
Używam tego kalkulatora w pracy i jest wystarczająco dokładny do większości zastosowań.
http://www.mika-stal.pl/przelicznik
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Są różne kleje montarzowe do styropianu i tu trzeba popytać w sklepach budowlanych lub w marketach. Nie mam rozeznania o jakość klei do styropianu ale wiem że bardzo ważna jest powierzchnia do której to będzie klejone. Napiszę na przykładzie opasek przy drzwiach. Jeżeli przykleisz je do farby, jest spore prawdopodobieństwo że opaska odpadnie razem z farbą (sprawdzone w praktyce). Jak zdrapiesz warstwę farby, porobisz rysy dla poprawy przyczepności kleju, zagruntujesz powierzchnię unigruntem, powinno być ok.

Jeszcze jedna sprawa. Jeżeli zastosujesz w tym miejscu taśmę ledową zobaczysz niedoskonałości sufitu.
Awatar użytkownika
Fluxor

Wydaje mi się, że kątownik L będzie dobrym rozwiązaniem. Zawsze można przykręcić go do ściany. Jest lekki więc nie trzeba dużo kołków żeby go utrzymać i znika problem, że coś może odpaść. Do niego przykleić taśmę pionowo albo poziomo a całość zabudować od spodu listwami oświetleniowymi. Przykładowo znalazłem ofertę kątownik 15x15x1,5mm za 3,5 zł za metr. Grubsze i nieco większe też wchodzą w grę.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

A co z fakturą sufitu? Z tego co wiem to na drugim zdjęciu jest (lub powinien być) rozciągnięty biały materiał, dlatego nie widać niedoskonałości gładzi czy k-g.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 lis 2014, 22:06 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fluxor

Gdybym miał się przejmować tym czy ściana albo sufit będzie idealnie równy to skończyłoby się na powieszeniu lampy wiszącej i koniec tematu. Wracamy jednak do tematu realizacji sprzętowej i regulacji jasności.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

14 m taśmy to jakieś 15 - 16 A. Gdybyś to zasilił jednostronnie, początek taśmy spłonie :) Taśmy 5050 biorą średnio 40% mniej prądu i przy 5m i zasilaniu jednostronnym różnica w napięciu na 5m wynosi 3V.

Ja bym to zrobił tak - po 3 m taśmy max, zasilanie dwustronne (przy 1 stronnym nawet na takiej długości minimalny spadek może być widoczny na suficie). Do tego kilka sterowników i jeden pilot. Kupując kilka sztuk, zawsze protokół sterowania jest ten sam, więc wszystkie będą działały z tym samym pilotem. W przypadku awarii zgaśnie tylko jeden moduł a nie całość.
ILPT
Awatar użytkownika
Flora

Re: Listwa oświetleniowa, gzyms świetlny - taśma led

Post autor: Flora »

Fluxor pisze:Planuję wykonać oświetlenie w mieszkaniu.
...
Ja planuję przykleić taśmę do profilu aluminiowego przy pomocy kleju Fujik, oczywiście najpierw zdjąć fabryczny klej z taśmy a potem profil zamontować w tej listwie.
...
Najprawdopodobniej zastosowana będzie taśma na diodach 5630.
Polecam http://allegro.pl/show_item.php?item=4755234942
Hetman

Post autor: Hetman »

Ja bym się zastanowił nad wytrzymałością kleju w dłuższej perspektywie, jak ta listwa go będzie grzała...
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

jeśli diody 5630 to tylko na sztywnym aluminium tak jak poleca Flora,
niestety jeśli chcesz pewnego zakupu to albo coś droższego od chińczyków , którzy odpowiadają na maile ;-), albo coś z allegro.
Ja ostatni kupiłem 2 szt tego:
http://www.ebay.com/itm/131055425270?_t ... EBIDX%3AIT
niestety jedna sztuka przyszła z światłem ciepłym, druga z lekko zielonkawym. Poza tym diody raczej nie odpowiadają standardom 5630 - metr taśmy pobiera 12W, a ilość światła jest zbliżona do diod 5050 (znaczy szału nie ma)
Awatar użytkownika
Fluxor

GanzConrad pisze:jeśli diody 5630 to tylko na sztywnym aluminium
Jak przykleję taśmę klejem termoprzewodzącym do kątownika aluminiowego to nie wystarczy?
Hetman

Post autor: Hetman »

Ja ostatnio robiłem klej termoprzewodzący samodzielnie i nawet się sprawdził :P .
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Fluxor, to zależy jakie diody kupisz. Jeśli będą jakieś chińczyki, które sam kupiłem to nie powinno być tragedii (12W/m), ale one też się grzeją. Natomiast jeśli kupisz oryginalne samsunga, które katalogowo pobierają 18-20W/m przy 72szt/m to podejrzewam, że będzie problem z odprowadzaniem ciepła. Chłodzenie polega na obniżeniu temperatury samej diody, więc jej styczność z radiatorem jest kluczowa. Zaznaczam, że nie testowałem tego - opieram się na doświadczeniu z tymi diodami na innym podłożu, ale przy 5630/5730 brałbym na alu.
ODPOWIEDZ