Żeby nie podwieszać wszędzie sufitu znalazłem w internetach coś o nazwie listwa oświetleniowa bądź gzyms świetlny. Wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej:
![Obrazek](http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_547385f6290c72358.jpg)
Zrobione jest z jakiegoś styropiano podobnego materiału i jest klejone do ściany. Producent pewnie przewidział, że każdy rzuci po prostu taśmę do tego i po sprawie. Ja planuję przykleić taśmę do profilu aluminiowego przy pomocy kleju Fujik, oczywiście najpierw zdjąć fabryczny klej z taśmy a potem profil zamontować w tej listwie.
Ile waży metr takiego profilu do taśmy diodowej bo nie wiem czy mi to wszystko nie spadnie?
Najprawdopodobniej zastosowana będzie taśma na diodach 5630. W zaokrągleniu 15 metrów czyli z 290W przy pełnej mocy. Oczywiście zasilanie z obydwu stron albo krótsze odcinki np. 5 metrowe zasilane z obydwu stron jednym zasilaczem.
Da się to jakoś podłączyć żeby obsługiwał taką moc jakiś ściemniacz bądź kilka ściemniaczy ale żeby wszystkie działały jednocześnie najlepiej ze sterowaniem przyciskiem na ścianie?