Własny sterownik do latarki
cob: ja zaproponuję Arduino, do tego dwie przetwornice XL4005 (bądź jedna dla prądu maks 4A, sprawdzone. Ja czasami używam 2x4A, więc mam dwie ).
Sterowanie jasnością można zrealizować na kilka sposobów. Mosfet na wyjsciu, cyfrowy potencjometr czy źródło napięciowe podane dla pinu FB XL4005.
Najprościej użyć MOSFETa, chociaż pomyślnie przeszedłem próby z puszczeniem PWM z Arduino przez filtr RC i podaniu go na pin FB (wymaga sporo gimnastyki przy dzielnikach ze względu na wąski zakres napięcia jakim sterujemy przetwornicą).
Rozwiązanie sprawdzone przeze mnie i bardzo sobie chwalę, tu mój projekt: KLIK.
Przewagą przetwornic jest sprawność, na AMC są większe straty, zwłaszcza przy pakietach o sporej wydajności prądowej.
Moja lampa ma już tak rozbudowane menu, że się sam powoli gubię. Arduino daję sporo możliwości. Łącznie z czujnikiem ruchu (automatyczne włączenie-wyłączenie lampy).
Jeżeli jesteś zainteresowany funkcjami mojej lampy, to mogę je opisać.
Sterowanie jasnością można zrealizować na kilka sposobów. Mosfet na wyjsciu, cyfrowy potencjometr czy źródło napięciowe podane dla pinu FB XL4005.
Najprościej użyć MOSFETa, chociaż pomyślnie przeszedłem próby z puszczeniem PWM z Arduino przez filtr RC i podaniu go na pin FB (wymaga sporo gimnastyki przy dzielnikach ze względu na wąski zakres napięcia jakim sterujemy przetwornicą).
Rozwiązanie sprawdzone przeze mnie i bardzo sobie chwalę, tu mój projekt: KLIK.
Przewagą przetwornic jest sprawność, na AMC są większe straty, zwłaszcza przy pakietach o sporej wydajności prądowej.
Moja lampa ma już tak rozbudowane menu, że się sam powoli gubię. Arduino daję sporo możliwości. Łącznie z czujnikiem ruchu (automatyczne włączenie-wyłączenie lampy).
Jeżeli jesteś zainteresowany funkcjami mojej lampy, to mogę je opisać.
Bardzo ciekawe są te Twoje projekty. Mam pewne pytania.
1. Piszesz o prądzie 4A. Czy to znaczy, że łączysz diody równolegle?
2. Wspomniałeś o różnych metodach sterowania jasnością. Nie widzę wśród nich wykorzystania pinu EN. Zastanawiam się, czy da się go użyć do tego celu, ale z drugiej strony powstaje taki PWM sterowany przy pomocy zapewne wolniejszego PWM z procesora.
3. Przejrzałem pdf od wspomnianej przetwornicy, ale nie widzę przykładowej aplikacji jako źródło prądowe.
Chętnie dowiem się więcej o Twoich lampkach. Nie ukrywam też, że bardzo chętnie zobaczyłbym schemat, który rozjaśniłby mi wiele kwestii.
1. Piszesz o prądzie 4A. Czy to znaczy, że łączysz diody równolegle?
2. Wspomniałeś o różnych metodach sterowania jasnością. Nie widzę wśród nich wykorzystania pinu EN. Zastanawiam się, czy da się go użyć do tego celu, ale z drugiej strony powstaje taki PWM sterowany przy pomocy zapewne wolniejszego PWM z procesora.
3. Przejrzałem pdf od wspomnianej przetwornicy, ale nie widzę przykładowej aplikacji jako źródło prądowe.
Chętnie dowiem się więcej o Twoich lampkach. Nie ukrywam też, że bardzo chętnie zobaczyłbym schemat, który rozjaśniłby mi wiele kwestii.
1. Prąd 4A idzie w jedną diodę. (maks 30 sekund i trzeba się chłodzić. DS18b20 zamontowane na przetwornicach i "diodach" powoli się robią )
2. Pin EN nie nadaję się do sterownia jasnością według moich testów. Przy wolnym (<490Hz) PWM coś tam się da, ale migocze i jest niestabilne.
3. Używam ich jako źródło napięciowe. Wiem, tak się nie powinno, zboczeńcom zawsze zostaje założyć bocznik i nic nie stoi na przeszkodzie aby mikro kontroler sterował prądem
Schemat poglądowy.
2. Pin EN nie nadaję się do sterownia jasnością według moich testów. Przy wolnym (<490Hz) PWM coś tam się da, ale migocze i jest niestabilne.
3. Używam ich jako źródło napięciowe. Wiem, tak się nie powinno, zboczeńcom zawsze zostaje założyć bocznik i nic nie stoi na przeszkodzie aby mikro kontroler sterował prądem
Schemat poglądowy.
Te mosfety na wyjściach kluczujesz za pomocą mikrokontrolera i w ten sposób jest regulacja jasności? Widzę też dzielnik na rezystorach pewnie do pomiaru napięcia. Czy nie ma problemu z jego zmianami wynikającymi z dużych prądów pobieranych pulsacyjnie przez przetwornice?
https://gitaradiy.pl - zapraszam
Tak, przetwornice są ustawione tak, aby w miarę ciepły LED pobierał 3,8A i po prostu zmniejszając PWM zmniejszam jasność. Przy PWM 80-99% jest drobne przekłamanie w dół, koło 0,1-0,2V. Lecz mi to nie przeszkadza, zawsze można zastosować filtr RC i wyprostować skoki. Albo dać większe kondensatory na wejściu XL4005. I tak rzadko używam wyższego prądu niż 2A na diodę, a jeśli już to idę na maksa.
-
3.6V*2.8A na wejściu, 3.4*2.8A na diodzie -> sprawność 94%, 873lm na diodzie XM-L T6.
Przy 2.8A uzyskanym z PWMa 4A wyjdzie ok 2.8/4 * ilość lm przy 4A, czyli ok 0,7* 1000lm=700lm.
Przy połowie prądu AMCków (1,4A) będzie 436lm a z Twojego 350lm. Po zastosowaniu drivera prądowego (lub 4 AMCków) byłoby lekko ponad 500lm
Przy 2.8A uzyskanym z PWMa 4A wyjdzie ok 2.8/4 * ilość lm przy 4A, czyli ok 0,7* 1000lm=700lm.
Przy połowie prądu AMCków (1,4A) będzie 436lm a z Twojego 350lm. Po zastosowaniu drivera prądowego (lub 4 AMCków) byłoby lekko ponad 500lm
Czemu kluczować wejście FB? Z dodatkowego kluczowania są chyba same problemy, bo dana jasność diody jest osiągana nieoptymalnie za pomocą prądu pulsującego, a wydajniej byłoby uzyskać prąd ciągły. W takim AX2003 chyba najlepiej byłoby się wpiąć jakimś mosfetem zamiast R2 i w jakiś sposób (pytanie jaki?) płynnie go otwierać/zamykać w określonym przedziale. Inaczej przetwornice chyba tracą sens, bo rzeczywiście ich sprawność spada poniżej stabilzatora liniowego AMC.ElSor pisze:I tracisz cenne lumeny męcząc diodę na wysokich prądach, mimo niskiego PWMa. Myślę, że lepiej było by przerobić zasilacz na prądowy i wtedy kluczować jego wejście FB. Sprawność całości znacznie wzrośnie a i pewność nastaw znacznie większa.
Witam
Przetwornica CC z trybami
Oświetlenia akwarium
A wyobraź sobie, co by się stało, gdyby MOSfet dostał zwarcia... tracisz całkowicie kontrolę nad prądem maksymalnym.
Pozdrawiam
A po co wyważać otwarte drzwi?cob pisze:W takim AX2003 chyba najlepiej byłoby się wpiąć jakimś mosfetem zamiast R2 i w jakiś sposób (pytanie jaki?) płynnie go otwierać/zamykać w określonym przedziale. Inaczej przetwornice chyba tracą sens, bo rzeczywiście ich sprawność spada poniżej stabilzatora liniowego AMC.
Przetwornica CC z trybami
Oświetlenia akwarium
A wyobraź sobie, co by się stało, gdyby MOSfet dostał zwarcia... tracisz całkowicie kontrolę nad prądem maksymalnym.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.