rzeczywiste pojemności akumulatorów stosowanych w latarkach
To dobry z Ciebie użytkownik NiMH, chwała Ci za to. Ale, EOT bo to wątek o pojemnościach
Pokusiłem się przy okazji o zrobienie testu jednym z najstarszych moich i wciąż działających AA NiMH. Zdanie komentarza - ogniwa ok 11-12 letnie, nie pamiętam już dokładnie kiedy były kupione. Liczba cykli bliżej nieznana, ok 200-300, traktowanie i życie niezbyt lekkie - najczęściej używane w aparat foto, mysz komputerowa, lampa błyskowa. Miały epizod leżenia nieużywane przez ok 1,5 roku w nieznanym stanie naładowania.
Co dla mnie najważniejsze, poza niewielkim ubytkiem pojemności, praktycznie w ogóle albo w b. małym stopniu wzrosła ich Rwew przez co nadal nie są dyskwalifikowane do użycia w prądożernym aparacie.
Pacjenci: Panasonic 2100mAh, kolejno od lewej: 1841, 1784, 1840, 1855 mAh
Ładowarka BC900, tryb test 500/250mA
Pokusiłem się przy okazji o zrobienie testu jednym z najstarszych moich i wciąż działających AA NiMH. Zdanie komentarza - ogniwa ok 11-12 letnie, nie pamiętam już dokładnie kiedy były kupione. Liczba cykli bliżej nieznana, ok 200-300, traktowanie i życie niezbyt lekkie - najczęściej używane w aparat foto, mysz komputerowa, lampa błyskowa. Miały epizod leżenia nieużywane przez ok 1,5 roku w nieznanym stanie naładowania.
Co dla mnie najważniejsze, poza niewielkim ubytkiem pojemności, praktycznie w ogóle albo w b. małym stopniu wzrosła ich Rwew przez co nadal nie są dyskwalifikowane do użycia w prądożernym aparacie.
Pacjenci: Panasonic 2100mAh, kolejno od lewej: 1841, 1784, 1840, 1855 mAh
Ładowarka BC900, tryb test 500/250mA
No i do kolekcji ogniw doszły kolejne.
Samsung INR18650-29E @ 2.8A:
2gie ogniwo miało ok 10mAh mniej
Samsung INR18650-29E @ 2.1A (po 1 dniu leżakowania):
Panasonic NCR1860PF @ 2.8A:
Tutaj w normie, bo producent deklaruje min 2750mAh a znając życie przy rozładowaniu do 2,5V.
Panasonic NCR1860PF @ 2.1A (po 1 dniu leżakowania):
Oba ogniwa ładowalne do 4,2V z odcięciem przy 80mA. Test po kilkudziesięciu minutach leżakowania.
Samsung INR18650-29E @ 2.8A:
2gie ogniwo miało ok 10mAh mniej
Samsung INR18650-29E @ 2.1A (po 1 dniu leżakowania):
Panasonic NCR1860PF @ 2.8A:
Tutaj w normie, bo producent deklaruje min 2750mAh a znając życie przy rozładowaniu do 2,5V.
Panasonic NCR1860PF @ 2.1A (po 1 dniu leżakowania):
Oba ogniwa ładowalne do 4,2V z odcięciem przy 80mA. Test po kilkudziesięciu minutach leżakowania.
Akumulator AA easy touch, 2500 series (ET-AA2500NH) poj. typowa 2500mAh.
Nowe prosto z blistra, po 4 pełnych cyklach 500/1000mA
Pojemność przy rozładowaniu prądem 1A 2265mAh.
Nowe prosto z blistra, po 4 pełnych cyklach 500/1000mA
Pojemność przy rozładowaniu prądem 1A 2265mAh.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Może kogoś zainteresują moje testy
Mam trochę akumulatorków AAA i z czystej ciekawości postanowiłem sobie notować ich pojemności przy sprawdzaniu.
Wszystkie akumulatorki testowane przy użyciu BC-700.
Testowanie co ok. 2-3 miesiące przy okazji ładowania.
Na pierwszy ogień GP 1000.
Dostałem od kolegi, który dostał nowy telefon z dedykowanymi akumulatorami.
Jak widać nowe nie były i niestety nie wiem ile przeszły.
Pierwszy pomiar po naładowaniu do pełna, a drugi po odświeżeniu.
Przy użytkowaniu w telefonie dość szybko padły (chyba nawet nie miesiąc).
Pewnego dnia telefon się nie włączył, po wsadzeniu w ładowarkę, testowana pojemność jednej sztuki wyniosła 0 mA.
Yuasy 700mAh trafiły do mnie razem z telefonem Siemens.
Pierwszy pomiar zrobiony po ok. 2-3 latach użytkowania ich w telefonie.
Po odświeżeniu trochę podniosła się pojemność.
Nie wiem co się z nimi dalej dzieje, bo dałem je koledze, a ja zamówiłem do telefonu nowe akumulatorki.
Yuasy używałem około pół roku, ostatni pomiar przed ich przekazaniem koledze.
Tutaj akurat sparowałem dwa akumulatorki, które miały podobną pojemność.
Panasonic 600 mAh pochodził z telefonu, z którym był kupiony, a GP z innego telefonu.
Drugi Panasonic 600 mAh, który był z telefonem padł.
Oba akumulatorki miały już kilka lat (ok. 3-4, trudno określić).
Używane przez około rok w pilocie do klimatyzacji, do telefonu już były za słabe.
Dałem je koledze też do pilota i nadal je używa.
Philipsy 900 mAh kupione nowe, do telefonu Panasonic.
Na początku sprawowały się dobrze, zaraz po wyciągnięciu z blistra i naładowaniu jeden miał 854 mAh, a drugi 950 mAh.
Po około 2 miesiącach używania poleciały do odświeżenia, miały wtedy 899 mAh i 980 mAh.
Tam gdzie na wykresie pojemność rosła, było wykonane odświeżenie.
Przez jakieś półtora roku używania w telefonie dość ładnie trzymały pojemność, a później nagle spadła.
Na chwile obecną zaraz po naładowaniu telefon się na nich nie uruchamia, mimo teoretycznej pojemności 600 mAh.
Zaraz po wsadzeniu do telefonu i próbie włączenia spada napięcie poniżej minimalnego do uruchomienia słuchawki.
W pilocie, lub latarce trzymają dosyć długo i mogą mieć te 600 mAh.
GP ReCyko+ 820 mAh trafiły do mnie trochę ponad rok temu i były wykorzystywane w telefonie Siemens.
Akumulatory całe zielone, ze srebrną obwódką na górze.
Nowe wyciągnięte z blistra miały pojemność 884 mAh i 919 mAh.
Po około roku użytkowania, tym razem padł telefon Siemens.
Teraz dostałem telefon z dedykowanym akumulatorem, więc ReCyko są w Panasonicu, lub pilocie od klimatyzacji.
Do tej pory nie były odświeżane, ale za jakiś czas chyba to zrobię z czystej ciekawości.
W domu mam jeszcze 8 x AA Eneloop, ale niestety nie ponotowałem ich pojemności.
Z tego co mi się kojarzy, to wszystkie miały w okolicach 2,1 Ah.
Domowe Eneloopy AAA mają pojemność nieco ponad 800 mAh.
Jakiś czas temu miałem jeszcze Philipsy AA 2700 mAh białe z zieloną obwódką na dole i na górze.
Nowe akumulatory, które przeleżały kilka miesięcy zapakowane w szufladzie miały pojemność odpowiednio 2,22 Ah i 2,51 Ah.
Nie wiem co się z nimi dalej dzieje, bo podarowałem je wujowi do aparatu, a teraz używam Eneloopów.
Mam trochę akumulatorków AAA i z czystej ciekawości postanowiłem sobie notować ich pojemności przy sprawdzaniu.
Wszystkie akumulatorki testowane przy użyciu BC-700.
Testowanie co ok. 2-3 miesiące przy okazji ładowania.
Na pierwszy ogień GP 1000.
Dostałem od kolegi, który dostał nowy telefon z dedykowanymi akumulatorami.
Jak widać nowe nie były i niestety nie wiem ile przeszły.
Pierwszy pomiar po naładowaniu do pełna, a drugi po odświeżeniu.
Przy użytkowaniu w telefonie dość szybko padły (chyba nawet nie miesiąc).
Pewnego dnia telefon się nie włączył, po wsadzeniu w ładowarkę, testowana pojemność jednej sztuki wyniosła 0 mA.
Yuasy 700mAh trafiły do mnie razem z telefonem Siemens.
Pierwszy pomiar zrobiony po ok. 2-3 latach użytkowania ich w telefonie.
Po odświeżeniu trochę podniosła się pojemność.
Nie wiem co się z nimi dalej dzieje, bo dałem je koledze, a ja zamówiłem do telefonu nowe akumulatorki.
Yuasy używałem około pół roku, ostatni pomiar przed ich przekazaniem koledze.
Tutaj akurat sparowałem dwa akumulatorki, które miały podobną pojemność.
Panasonic 600 mAh pochodził z telefonu, z którym był kupiony, a GP z innego telefonu.
Drugi Panasonic 600 mAh, który był z telefonem padł.
Oba akumulatorki miały już kilka lat (ok. 3-4, trudno określić).
Używane przez około rok w pilocie do klimatyzacji, do telefonu już były za słabe.
Dałem je koledze też do pilota i nadal je używa.
Philipsy 900 mAh kupione nowe, do telefonu Panasonic.
Na początku sprawowały się dobrze, zaraz po wyciągnięciu z blistra i naładowaniu jeden miał 854 mAh, a drugi 950 mAh.
Po około 2 miesiącach używania poleciały do odświeżenia, miały wtedy 899 mAh i 980 mAh.
Tam gdzie na wykresie pojemność rosła, było wykonane odświeżenie.
Przez jakieś półtora roku używania w telefonie dość ładnie trzymały pojemność, a później nagle spadła.
Na chwile obecną zaraz po naładowaniu telefon się na nich nie uruchamia, mimo teoretycznej pojemności 600 mAh.
Zaraz po wsadzeniu do telefonu i próbie włączenia spada napięcie poniżej minimalnego do uruchomienia słuchawki.
W pilocie, lub latarce trzymają dosyć długo i mogą mieć te 600 mAh.
GP ReCyko+ 820 mAh trafiły do mnie trochę ponad rok temu i były wykorzystywane w telefonie Siemens.
Akumulatory całe zielone, ze srebrną obwódką na górze.
Nowe wyciągnięte z blistra miały pojemność 884 mAh i 919 mAh.
Po około roku użytkowania, tym razem padł telefon Siemens.
Teraz dostałem telefon z dedykowanym akumulatorem, więc ReCyko są w Panasonicu, lub pilocie od klimatyzacji.
Do tej pory nie były odświeżane, ale za jakiś czas chyba to zrobię z czystej ciekawości.
W domu mam jeszcze 8 x AA Eneloop, ale niestety nie ponotowałem ich pojemności.
Z tego co mi się kojarzy, to wszystkie miały w okolicach 2,1 Ah.
Domowe Eneloopy AAA mają pojemność nieco ponad 800 mAh.
Jakiś czas temu miałem jeszcze Philipsy AA 2700 mAh białe z zieloną obwódką na dole i na górze.
Nowe akumulatory, które przeleżały kilka miesięcy zapakowane w szufladzie miały pojemność odpowiednio 2,22 Ah i 2,51 Ah.
Nie wiem co się z nimi dalej dzieje, bo podarowałem je wujowi do aparatu, a teraz używam Eneloopów.
-
jeśli możesz podrzucić je do centrum (Sienna przy Złotych Tarasach), to Ci przetestuję i je odzyskasz____michal pisze:Witam.
Czy ktoś podjął by się przetestowania realnej pojemności ogniwa 26650.
Ogniwo podesłałbym na wskazany adres. W ramach wdzięczności ogniwo zostaje dla testującego.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ostatnio znowu przetestowałem swoje akumulatorki.
Philipsy po odświeżeniu odzyskały trochę pojemności i teraz jeden akumulatorek ma 512 mAh, a drugi 478 mAh.
Jednak dalej nie nadają się do zasilania prądożernych urządzeń.
Przy obciążeniu napięcie bardzo szybko spada z 1,4V do ok. 1,1V, przy którym większość urządzeń odmawia już współpracy.
W latarce i pilocie jeszcze się sprawdzają.
Podejrzewam, że mają bardzo dużą rezystancję wewnętrzną, niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.
Bardzo miło zaskoczyły mnie GP ReCyko+ 85AAAHCB 820 mAh.
Nie były odświeżane, tylko normalnie używane.
Przeszły kilka pełnych cykli ładowania i rozładowania do końca (do ok. 0,9 V) i podejrzewam, że to zadziałało jak odświeżenie w ładowarce.
Na dzień dzisiejszy pierwszy ma 849 mAh, a drugi 879 mAh.
Biorąc pod uwagę, że są w ciągłym użytku od prawie 1,5 roku, to wydaje mi się, że są godne polecenia.
Teraz czas na Eneloopy HR-4UTGA, czyli AAA 750 mAh.
Z czterech sztuk, które mam, na początku 3 miały niewiele ponad 800 mAh, a jedna sztuka 850 mAh.
Na dzień dzisiejszy po ok. roku użytkowania, ale bez odświeżania statystyki są naprawdę bardzo ciekawe: 795, 797, 808 oraz 849 mAh.
Mimo prawie rocznego użytkowania pojemność jest na prawie niezmienionym poziomie.
Mam nadzieję, że pod szyldem Panasonica nic się nie zmieni, ceny zostaną na rozsądnym poziomie, a jakość na tym nie ucierpi.
[ Dodano: 22 Sierpień 2014, 20:15 ]
Dzisiaj pomierzyłem swoje Eneloopy AA HR-3UTGA i jestem zaskoczony.
Po nieco ponad roku użytkowania w aparacie mają następujące pojemności: 2,13; 2,10; 2,11; 2,08; 2,04; 2,05; 2,10; 2,05 Ah.
Wydaje mi się, że całkiem dobrze jak na akumulatorki o deklarowanej pojemności min 1900 mAh
Philipsy po odświeżeniu odzyskały trochę pojemności i teraz jeden akumulatorek ma 512 mAh, a drugi 478 mAh.
Jednak dalej nie nadają się do zasilania prądożernych urządzeń.
Przy obciążeniu napięcie bardzo szybko spada z 1,4V do ok. 1,1V, przy którym większość urządzeń odmawia już współpracy.
W latarce i pilocie jeszcze się sprawdzają.
Podejrzewam, że mają bardzo dużą rezystancję wewnętrzną, niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.
Bardzo miło zaskoczyły mnie GP ReCyko+ 85AAAHCB 820 mAh.
Nie były odświeżane, tylko normalnie używane.
Przeszły kilka pełnych cykli ładowania i rozładowania do końca (do ok. 0,9 V) i podejrzewam, że to zadziałało jak odświeżenie w ładowarce.
Na dzień dzisiejszy pierwszy ma 849 mAh, a drugi 879 mAh.
Biorąc pod uwagę, że są w ciągłym użytku od prawie 1,5 roku, to wydaje mi się, że są godne polecenia.
Teraz czas na Eneloopy HR-4UTGA, czyli AAA 750 mAh.
Z czterech sztuk, które mam, na początku 3 miały niewiele ponad 800 mAh, a jedna sztuka 850 mAh.
Na dzień dzisiejszy po ok. roku użytkowania, ale bez odświeżania statystyki są naprawdę bardzo ciekawe: 795, 797, 808 oraz 849 mAh.
Mimo prawie rocznego użytkowania pojemność jest na prawie niezmienionym poziomie.
Mam nadzieję, że pod szyldem Panasonica nic się nie zmieni, ceny zostaną na rozsądnym poziomie, a jakość na tym nie ucierpi.
[ Dodano: 22 Sierpień 2014, 20:15 ]
Dzisiaj pomierzyłem swoje Eneloopy AA HR-3UTGA i jestem zaskoczony.
Po nieco ponad roku użytkowania w aparacie mają następujące pojemności: 2,13; 2,10; 2,11; 2,08; 2,04; 2,05; 2,10; 2,05 Ah.
Wydaje mi się, że całkiem dobrze jak na akumulatorki o deklarowanej pojemności min 1900 mAh
Ogniwo ma nadruk "+ LC 26650 5000mAh 3.7V -" i ponoć jest firmy Brinyte.____michal pisze:Czy ktoś podjął by się przetestowania realnej pojemności ogniwa 26650.
Naładowane do 4,2V prądem 2A z odcięciem przy 100mA przedstawia następujące wyniki:
1A:
2A:
3A:
5A:
Niezależnie od prądu pojemność wynosi ok 3900-4000mAh zamiast deklarowanych 5000mAh.
Przy 5A delikatnie się nagrzewa (okolice 40°C) a przy niższych wartościach nie czuć różnicy. Rezystancja ok 40mΩ (z przewodami 90mΩ). Zabezpieczenie odcina ogniwo przed rozładowaniem przy ok 2,45V a przy ładowaniu sprawdzał nie będę Prąd rozładowania max znajduje się gdzieś w okolicy 5,5A, powyżej tego, ogniwo prędzej czy później zostaje odcięte.
Witam
Znalazłem na YouTube film pokazujący czas świecenia czterech różnych ogniw 18650 o pojemności 3400mAh. Niestety ale najgorzej wypadł najpopularniejszy u nas Panasonic
http://www.youtube.com/watch?v=hM-_YKbnlgw
Znalazłem na YouTube film pokazujący czas świecenia czterech różnych ogniw 18650 o pojemności 3400mAh. Niestety ale najgorzej wypadł najpopularniejszy u nas Panasonic
http://www.youtube.com/watch?v=hM-_YKbnlgw
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Wszędzie wietrzysz podstepElSor pisze:Po 1wsze sponsorowany przez Olighta, więc aku tej firmy musiało wygrać.
Jeśli jest jak piszesz to czy nie może występować rozrzut produkcyjnymaciex93 pisze:Przecież te akku to wszystkie są panasonic ncr18650B tylko w innych koszulkach i z innym PCB
Pewnie lepiej byłoby gdyby taki test powtórzyć na kilku losowo wybranych ogniach tych firm.
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery