Regulacja głośności 5 kanałów jednym potencjometrem?
Regulacja głośności 5 kanałów jednym potencjometrem?
Witajcie.
Tak jak w temacie, czy istnieje magiczne rozwiązanie dorobienia regulacji głośności
dla pięciu kanałów kręcąc tylko jednym potencjometrem?
Mam zestaw 4.1 ale niestety bez "pudełka" sterującego więc znalazłem wyprowadzenie pinów
z subwoofera, zestaw udało się uruchomić ale jednak regulacja głośności by się przydała.
Uprzedzając pytania filtry są już we wzmacniaczu subwoofera
Pozdrawiam
DNF
[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:16 ]
W sumie to dla 4 kanałów, bo sygnał dla subwoofera byłby regulowany osobnym potencjometrem więc tu problemu nie ma.
[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:20 ]
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić to na poczwórnym wzmacniaczu operacyjnym gdzie za regulację wzmocnienia każdej z części odpowiedzialny byłby jeden potencjometr.
Zda egzamin? Jak by to było z ewentualną utratą jakości dźwięku?
Mam do dyspozycji +18V i -18V. Pewnie zbyt dużej obciążalności nie mają ale do tego powinno się nadać.
Tak jak w temacie, czy istnieje magiczne rozwiązanie dorobienia regulacji głośności
dla pięciu kanałów kręcąc tylko jednym potencjometrem?
Mam zestaw 4.1 ale niestety bez "pudełka" sterującego więc znalazłem wyprowadzenie pinów
z subwoofera, zestaw udało się uruchomić ale jednak regulacja głośności by się przydała.
Uprzedzając pytania filtry są już we wzmacniaczu subwoofera
Pozdrawiam
DNF
[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:16 ]
W sumie to dla 4 kanałów, bo sygnał dla subwoofera byłby regulowany osobnym potencjometrem więc tu problemu nie ma.
[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:20 ]
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić to na poczwórnym wzmacniaczu operacyjnym gdzie za regulację wzmocnienia każdej z części odpowiedzialny byłby jeden potencjometr.
Zda egzamin? Jak by to było z ewentualną utratą jakości dźwięku?
Mam do dyspozycji +18V i -18V. Pewnie zbyt dużej obciążalności nie mają ale do tego powinno się nadać.
Szukaj pod hasłem VCA (Voltage Controlled Amplifier), ewentualnie "digital potentiometer" (ale tu regulacja będzie cyfrowa):
http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... -vcas.html
np. http://www.analog.com/parametricsearch/en/10212#10212
http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... -vcas.html
np. http://www.analog.com/parametricsearch/en/10212#10212
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Witam
Można klasycznie, na potencjometrze wielosekcyjnym, można i cyfrowo . Tu akurat przefiltrowałem układy góra/dół.
No i oczywiście elektronika analogowa
Pamiętam że dawno temu, zrobiłem dekoder dolby surround na jednym układzie, i jedną z jego funkcji był przedwzmacniacz z regulacją głośności dla 4.1, ale było to już bardzo dawno temu, i nie pamiętam co to był za układ.
Pozdrawiam
Można klasycznie, na potencjometrze wielosekcyjnym, można i cyfrowo . Tu akurat przefiltrowałem układy góra/dół.
No i oczywiście elektronika analogowa
Pamiętam że dawno temu, zrobiłem dekoder dolby surround na jednym układzie, i jedną z jego funkcji był przedwzmacniacz z regulacją głośności dla 4.1, ale było to już bardzo dawno temu, i nie pamiętam co to był za układ.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Można kombinować z potencjometrami cyfrowymi, ale będzie to przerost formy nad treścią. Najlepiej skorzystać z potencjometru wielosekcyjnego i dołożyć do niego proste bufory na wzmacniaczach operacyjnych.
Potencjometr jest do kupienia tu (6,70PLN). Co prawda są tam tylko dwie sekcje logarytmiczne, a cztery liniowe, ale można z dwóch/trzech takich potencjometrów zbudować jeden i mieć regulację logarytmiczną.
Potencjometr jest do kupienia tu (6,70PLN). Co prawda są tam tylko dwie sekcje logarytmiczne, a cztery liniowe, ale można z dwóch/trzech takich potencjometrów zbudować jeden i mieć regulację logarytmiczną.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
W takim razie może spodoba Ci się układ MAX5486 pozwalający regulować głośność i balans przyciskami. Nie potrzeba żadnej dodatkowej elektroniki sterującej, a do obsługi więcej niż dwóch kanałów wystarczy połączyć sterowanie układami równolegle. Regulacja odbywa się w 31 krokach co 2dB. Układ można zamówić za free (jako sample)DNF pisze:Cyfrowo też mi nie przeszkadza
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Flora, układ wygląda bardzo ciekawie! Muszę to przemyśleć, bo jest dla mnie kilka niewiadomych.
Odezwę się do Ciebie na PW.
[ Dodano: 15 Sierpień 2014, 10:56 ]
Choć nie ukrywam, że wygodniejszy byłby dla mnie układ pod który podpinałoby się potencjometr, zamiast µswitcha,
ponieważ mam już gotową obudowę pod takie rozwiązanie. Istnieje coś takiego?
Odezwę się do Ciebie na PW.
[ Dodano: 15 Sierpień 2014, 10:56 ]
Choć nie ukrywam, że wygodniejszy byłby dla mnie układ pod który podpinałoby się potencjometr, zamiast µswitcha,
Istnieje, nie pamiętam oznaczenia (KA..cośtam), ale był to układ regulujący głośność, basy i soprany, a sterowanie obywało się napięciowo. Poszukam w wolnej chwili.DNF pisze: Choć nie ukrywam, że wygodniejszy byłby dla mnie układ pod który podpinałoby się potencjometr, zamiast µswitcha,
--------------------------------------
Nie znalazłem niestety ukłaów KA... , ale za to są TDA1524A i LM1036 . Oba układy pozwalają napięciowo kontrolować basy, soprany, balans i głośność. Na aukcjach można je kupić już za 4 zł za sztukę.