Regulacja głośności 5 kanałów jednym potencjometrem?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
DNF

Regulacja głośności 5 kanałów jednym potencjometrem?

Post autor: DNF »

Witajcie.
Tak jak w temacie, czy istnieje magiczne rozwiązanie dorobienia regulacji głośności
dla pięciu kanałów kręcąc tylko jednym potencjometrem?
Mam zestaw 4.1 ale niestety bez "pudełka" sterującego więc znalazłem wyprowadzenie pinów
z subwoofera, zestaw udało się uruchomić ale jednak regulacja głośności by się przydała.
Uprzedzając pytania filtry są już we wzmacniaczu subwoofera :)
Pozdrawiam
DNF

[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:16 ]
W sumie to dla 4 kanałów, bo sygnał dla subwoofera byłby regulowany osobnym potencjometrem więc tu problemu nie ma.

[ Dodano: 13 Sierpień 2014, 08:20 ]
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić to na poczwórnym wzmacniaczu operacyjnym gdzie za regulację wzmocnienia każdej z części odpowiedzialny byłby jeden potencjometr.
Zda egzamin? Jak by to było z ewentualną utratą jakości dźwięku?
Mam do dyspozycji +18V i -18V. Pewnie zbyt dużej obciążalności nie mają ale do tego powinno się nadać.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Co to za zestaw? Do czego go Używasz?
ptja

Post autor: ptja »

Szukaj pod hasłem VCA (Voltage Controlled Amplifier), ewentualnie "digital potentiometer" (ale tu regulacja będzie cyfrowa):
http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... -vcas.html
np. http://www.analog.com/parametricsearch/en/10212#10212
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Można klasycznie, na potencjometrze wielosekcyjnym, można i cyfrowo . Tu akurat przefiltrowałem układy góra/dół.
No i oczywiście elektronika analogowa
Pamiętam że dawno temu, zrobiłem dekoder dolby surround na jednym układzie, i jedną z jego funkcji był przedwzmacniacz z regulacją głośności dla 4.1, ale było to już bardzo dawno temu, i nie pamiętam co to był za układ.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Można kombinować z potencjometrami cyfrowymi, ale będzie to przerost formy nad treścią. Najlepiej skorzystać z potencjometru wielosekcyjnego i dołożyć do niego proste bufory na wzmacniaczach operacyjnych.
Obrazek

Potencjometr jest do kupienia tu (6,70PLN). Co prawda są tam tylko dwie sekcje logarytmiczne, a cztery liniowe, ale można z dwóch/trzech takich potencjometrów zbudować jeden i mieć regulację logarytmiczną.
DNF

Jest to zestaw logitech z560, podłączone pod kartę sound blaster x-fi chyba audigy czy coś :)
Cyfrowo też mi nie przeszkadza :)
belushi

Post autor: belushi »

Kupiłem ze 3 lata temu taki zestaw z uszkodzonym potencjometrem.
Myślałem, myślałem i zwarłem pady, reguluje głośność bezpośrednio z kompa.
Czasem to przeszkadza, ale jestem za leniwy, żeby to zmienić ;)

B
Awatar użytkownika
Flora

DNF pisze:Cyfrowo też mi nie przeszkadza :)
W takim razie może spodoba Ci się układ MAX5486 pozwalający regulować głośność i balans przyciskami. Nie potrzeba żadnej dodatkowej elektroniki sterującej, a do obsługi więcej niż dwóch kanałów wystarczy połączyć sterowanie układami równolegle. Regulacja odbywa się w 31 krokach co 2dB. Układ można zamówić za free (jako sample)
DNF

Flora, układ wygląda bardzo ciekawie! Muszę to przemyśleć, bo jest dla mnie kilka niewiadomych.
Odezwę się do Ciebie na PW.

[ Dodano: 15 Sierpień 2014, 10:56 ]
Choć nie ukrywam, że wygodniejszy byłby dla mnie układ pod który podpinałoby się potencjometr, zamiast µswitcha,
ponieważ mam już gotową obudowę pod takie rozwiązanie. Istnieje coś takiego? :)
Awatar użytkownika
Flora

DNF pisze: Choć nie ukrywam, że wygodniejszy byłby dla mnie układ pod który podpinałoby się potencjometr, zamiast µswitcha,
ponieważ mam już gotową obudowę pod takie rozwiązanie. Istnieje coś takiego? :)
Istnieje, nie pamiętam oznaczenia (KA..cośtam), ale był to układ regulujący głośność, basy i soprany, a sterowanie obywało się napięciowo. Poszukam w wolnej chwili.

--------------------------------------

Nie znalazłem niestety ukłaów KA... , ale za to są TDA1524A i LM1036 . Oba układy pozwalają napięciowo kontrolować basy, soprany, balans i głośność. Na aukcjach można je kupić już za 4 zł za sztukę.
ODPOWIEDZ