lampka cofania jako dodatkowe światło.

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

lampka cofania jako dodatkowe światło.

Post autor: extreme_ilumin »

Witam szanowne grono.
Panowie poszukuję jakiegoś ciekawego produktu lub pomysłu do doświetlenia samochodu podczas cofania.
Zależy mi na bardzo małym rozmiarze a za razem dość sporym świetle jakie emituje.
Poprzez mały rozmiar rozumiem coś wielkości światła DRL Philipsa model z 4 diodami.
całość będzie zamontowana pod tylnym zderzakiem w vw passat b5 Vario.
Rozglądałem się za czymś w sieci lecz gotowe lampy robocze LED są za duże i za drogie, szukałem również czy ktoś może ma do odsprzedania pojedynczą lampę DRL Philipsa ale tu też lipa.
Niestety fabryczne światło wsteczne wystarcza tylko w miejscach słabo oświetlonych, mam przyciemnione szyby i ciemne lampy więc przy deszczu całkowicie nic nie widać a w pracy manewruje na zadupiu i potrzebuje widzieć gdzie cofie.
Jeśli ktoś coś wie ma pomysł to poproszę o radę.
Proszę sobie darować wszelkie kwestie typu stracisz dowód rejestracyjny, brak homologacji lub poszukaj na google.
Jeśli ktoś wie to napisze reszcie dziękujemy.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

A może jedna taka lampka, 5cm wysokości, wysoka wytrzymałość (kamienie!) i dużo światła:

http://sklep.wesem.pl/5/6714/halogenowe ... _typu_lpr9

Muszą być koniecznie diody? Dzienne dużo nie oświetlą, mają ograniczoną przepisami jasność (przynajmniej te z legalizacją...)
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Lampka z wesema już przerabiałem jako halogeny w innym aucie a dokładnie w seju i D...y nie urywa jeśli chodzi o jakość i trwałość.
Co do dziennych to mam na myśli mały rozmiar i ingerencję w diody tzn jakiegoś moda jeśli się uda. Zależy mi na jak najmniejszym zeszpeceniu auta jakąś dużą dyndającą lampą z tyłu a DRL są praktycznie nie widoczne.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Konkretnie ten model miałeś? Bo mam halogeny HM2 i w są pancerne w porównaniu do Helli :roll:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Rozważ kwestię oślepiania. Zawsze możesz zastosować 20W halogeny zamiast 20W standardowych żarówek.
ILPT
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

skaktus pisze:Rozważ kwestię oślepiania. Zawsze możesz zastosować 20W halogeny zamiast 20W standardowych żarówek.
Co do oślepiania to bez przesady nie będę celowo ustawiał światła centralnie w oczy innym kierowcom :)
Zależy mi bardziej na doświetleniu dołu, żeby jakiejś studzienki nie zaliczyć.
Fabryczne lampki jakieś kontury przeszkód kreślą bezpośrednio za autem.
Żarówki halogenowej nie testowałem lecz w ciemnej lampie nawet szybka od wstecznego jest dymiona.
Ale dzięki panowie za podjęcie mediacji :)
Dokładnie miałem sen o czymś takim tylko znacznie mniejszym i tańszym :) Lampa led
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 kwie 2014, 23:01 przez extreme_ilumin, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Mają mniejsze i tańsze. Za 100 czy 300 zł jest duży wybór.
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

fotorondo pisze:Mają mniejsze i tańsze. Za 100 czy 300 zł jest duży wybór.
Dzięki za info
Już kupione :)
ODPOWIEDZ