FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Może masz wersję, do nurkowania głębinowego ;-)
Przerażają mnie niedoróbki, w tej wersji lampki ehh
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

Witam wszystkich bardzo serdecznie to mój pierwszy post.
Postanowiłem opisać moją lampkę Solarstorm X2, ponieważ jest jakaś "inna", a dodatkowo to dzięki Wam ją zakupiłem i już więcej nie muszę bić głową o krawężniki jeżdżąc wieczorem po mieście :lol:
Moją lampkę kupiłem na ebay i ponieważ czasem miewam szczęście wszystko poszło jak należy. Mam nadzieje, że podając link do aukcji nie łamie jakiegoś punktu regulaminu http://www.ebay.pl/itm/231071516805?ssP ... 1497.l2649
Paczka dotarła w poniedziałek po nieco ponad 2 tygodniach zamówiona w opcji free shipping okazała się być rejestrowana i bardzo dobrze opisana - sprzedający zrobił wszystko, by nie było problemów. Ponieważ śledzę ten wątek od pewnego czasu wiem, że lampkę należy od razu rozebrać, by przekonać się co jest w środku i dokonać odpowiednich zmian. Ku mojemu zaskoczeniu zastosowano śrubki pod torx T6, "szybki" wykonane są ze szkła dobrze je dopasowano i uszczelniono silikonowymi oringami. Radiator ma w środku gwint, gwintowane są również piguły grube na jakieś 5 mm. diody dobrze osadzone. Wykonanie bardzo dobre nic w środku nie lata, jedyna modyfikacja jaką zrobiłem to pasta na gwint w miejscu styku radiatora z pigułą. Ładowarka ma wtyk US, ale przejściówka za kilka złotych załatwia sprawę. Z zakupu oraz samego wyboru jestem bardzo zadowolony. Lampka świeci genialnie barwą raczej lekko zimną, rozgrzewa się jak należy. Byłem już w terenie nawet w trybie MID da się jeździć dość swobodnie o mało nie przywaliło we mnie stado saren, były mocno zdziwione, że mnie widzą...Wybaczcie jakość zdjęcia pod ręką miałem tylko telefon. Zrobiłem je głównie, by pokazać gwint - stylowa gumka pozwala włożyć prowizoryczna osłonę :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
bandit

Jednak są jeszcze ,dobrze przemyślane sztuki :)
Pomierz jeszcze prądy jak możesz. Bo driver inny niż u mnie.
Z tym gwintem to fajna sprawa, nawet przy dalszej modyfikacji piguły :)
editt.
Z przodu też jest gwint ? Obok soczewek ?
Awatar użytkownika
profaner

Post autor: profaner »

Ku mojemu zaskoczeniu zastosowano śrubki pod torx T6, "szybki" wykonane są ze szkła dobrze je dopasowano i uszczelniono silikonowymi oringami.
"Lucky bastard" ;)

Ja u siebie torxem "zjechałem" sześciokąt przy odkręcaniu, dodatkowo chcę jakoś uszczelnić szybki bo trochę "klapią".
Chociaż i tak się cieszę że mam piguły :)
MrM

Post autor: MrM »

Sterownik jak u mnie, więc i prądy mogą być mniejsze niż powinny. Z tym gwintem i pigułami, to Ci się udało...
Awatar użytkownika
darol

Gwint jest tak długi, że pozwala na dokręcenie ciasno piguły do reflektora - montaż polega na wkręceniu piguły od tyłu, gwint kończy się jakieś 10 mm. przed szybką. Radiator w środku nie ma tego "oporu" na którym w większości lampek z tego wątku opiera się piguła. Ogólnie w mojej lampce reflektor przelatuje na wylot.
Low 0,3A Mid 0,75A High 1,5A mierzone teraz na pakiecie, który jeździł około godziny aktualnie bez obciążenia ma 8,06V
Prąd faktycznie w trybie High sporo niższy niż maksymalny, ale światła jest wtedy dla mnie tak dużo, że jeśli to wolniej zżera baterie to tylko lepiej.
Na foto widok lampki z przodu

Obrazek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Hej, dobra sztuka z tej lampki, ale napisz proszę jakie tam ledy siedzą, bo w aukcji widzę pomieszany opis, raz XM-L T6 a raz U2, a na Twoich zdjęciach widzę XM-L2, czy się mylę?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
darol

Nie potrafię jeszcze ocenić dokładnie co to za dioda. Jednak patrząc teraz na foty w necie faktycznie może to być XM-L2, klasyczny XM-L spoczywa chyba na zielonym "podkładzie" - moja na czymś srebrnym i ma 2 styki w środku
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dostał już ktoś może FF X3 ?
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

skaktus pisze:Dostał już ktoś może FF X3 ?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=128969#128969 ;)
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

skaktus pisze:Dostał już ktoś może FF X3 ?
Arek ma ją rozkręcać na dniach i zrobi fotki
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Awatar użytkownika
bandit

Jeśli będzie ktoś zainteresowany zakupem zmodyfikowanej X2, to pisać, szczegóły na PW. W tym roku już nie będę jeździł z powodu małej kontuzji.
Editt:
Lampka jest już w sklepiku, jeśli jest ktoś zainteresowany.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

podrzucam fotki z Fandy Fire 3
Obrazek
Obrazek

W diody, 3 sztuki na wspólnym MCPCB-połączone równolegle, idzie 5A w max.
Jak widać ciepło odbierane tylko krawędzią ale po przesmarowaniu całości pastą termoprzewodzącą daje radę.
m-jasinski

Post autor: m-jasinski »

Możecie polecić jakiś mocniejszy sterownik do tej lampki ? U mnie w max trybie z pakietu akku pobierane są 2A
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Dotarła wymieniona na Fasttech SS X2. tym razem or razu poszła do rozkręcenia (torx 6) i klapa - piguł nie stwierdzono. Jedynie stary bezpośrednio przyklejone niedbale czymś białym do obudowy.

Czy ktoś ma szczegółowy opis moda "hydraulicznego" http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=127318#127318 ? Ile przyciąć z tylu i z przodu przejsciówkę? Jaka pasta? I czy trzeba lutować diody na inne podłoże? Może wystarczy zmniejszyć i przeszlifować gwiazdę?
ODPOWIEDZ