Lampka solarstorm x2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Znakomicie, więc też zamawiam kolimator. Wybrałeś z tego co widzę LXM-REC RECTANGULAR ±18.5° x ±14° ? Bo właśnie taki chciałem brać w ciemno :)
Tylko po co zostawiłeś szybkę ? Z tego co widziałem, po wymiarach, trzeba delikatnie zeszlifować na rogach by wszedł w lampkę. Do tego uszczelka i powinno być ok. Szkoda tracić lumeny na dodatkową szybkę. Tym bardziej, że oryginalna jest bez powłok.
Fajnie jakby Ci się udało zrobić zdjęcia jak wyżej, tylko w ternie. Zastanawiam się nad 2 kolimatorami, tylko jednym ±18.5° x ±14° oraz Medium ±15°. Potrzebuję ją na kask. Tylko nie wiem czy nie będzie świeciła zbyt blisko.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

bandit, jak dotrze kolimator to opisz moda - czy trzeba coś było więcej kombinować niż sama wymiana. Lampka w drodze, doświetlanie boczków się bardzo przyda.
ks0524

Post autor: ks0524 »

Zgadza się - LXM-REC RECTANGULAR.
Co do szybki - matematycznie zapewne masz rację, też nie planowałem jej zostawiać, ale jak miałem wszystko w rękach, to spasowało jak spasowało. Może lampki SS/FF X2 są w różnych wykonaniach.
Zapewne możnaby przesunąć "pigułę" - próbowałem, ale nie chciała nawet drgnąć.
Zdjęcia postaram się zrobić jak pogoda pozwoli - nie będzie mgły.
Awatar użytkownika
bandit

Ok, to będę czekał :)
No ja już mam dorobioną nową, więc zobaczę jak będzie pasowało. Jak wszystko podpasuje, to nie będę wkładał oryginalnej szybki.
Chyba, że w końcu uda mi się dorwać z powłokami. Niestety, jak do tej pory nic nie znalazłem gr
Jedynie 22mm , lub za małe, poniżej 21,4.
ks0524

Tak jak obiecałem, zdjęcia w terenie.
Lewy reflektor (bez kolimatora):
Obrazek
Prawy reflektor (kolimator):
Obrazek
Oba reflektory:
Obrazek
W mojej opinii niezbyt dobre ujęcia (za nisko lampka i aparat), ale widać jak działa kolimator.
Ostatnio zmieniony środa 16 paź 2013, 11:34 przez ks0524, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bandit

Dzięki wielkie za rozjaśnienie mi sytuacji :) Zaryzykuję i wezmę RECTANGULAR ±18.5° x ±14° oraz Medium ±15°. Myślę, że mi podpasują. Tym bardziej, że ma wylądować na kasku. Ogromny zasięg mi nie będzie potrzebny. A miękkie, rozchodzące się światło jak najbardziej wskazane.
Jak już otrzymam lampkę od kolegi z nowymi pigułami i poskładam, to na pewno się podzielę wrażeniami :)
Jeszcze zostaje mi dorobienie mocowania. Ale to już w wolnym czasie. Na razie przetestuje ją na kierownicy.
Awatar użytkownika
profaner

Post autor: profaner »

O bulwa.

W twoim przypadku nazwa chyba dość dobrze oddaje specyfikę latarki :) SolarStorm
Awatar użytkownika
bandit

Dzisiaj doszły kolimatory. Wbrew obawom, demontaż był banalny. Najłatwiej je wyciągnąć rękoma. Na początku próbowałem podważać płaskim śrubokrętem, ale jest możliwość uszkodzenia.
Z tego co widzę, to nawet nic nie trzeba będzie piłować. Rozmiar niemal identyczny z oryginalną soczewką.
Teraz czekam tylko na lampkę i myślę, że w weekend poskładam ją i przetestuję :)
ks0524

Co demontowałeś w kolimatorze?
Ja włożyłem całość do lampki tak jak kupiłem (z lampki wyjąłem oryginalny odbłyśnik).
Awatar użytkownika
bandit

Ja zdemontowałem ten czarny plastik. U mnie nie wejdzie, bo mam nową pigułę, która nachodzi na boczne ścianki :)
A nowy kolimator (zdemontowany) ma niemal identyczny rozmiar co stary. Jedynie co musiałem jeszcze zrobić, to zdjąć ten plastik centrujący starą soczewkę.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c59642.jpg
chester83

Post autor: chester83 »

ks0524 pisze:Niestety, jak każda lampka z certyfikatem CE (Chineese Export) starsznie oślepia - już przygotowałem przesłonkę którą zamontuję od góry.
A mógłbyś podpowiedzieć jak taką przesłonkę wykombinowałeś? Myślałem o kawałku blaszki, ale trzeba by ją sprytnie pozaginać, żeby się jakoś trzymała.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przesłonę zrób z kawałku plastiku, wsuniętego w żeberka radiatora.
ILPT
ks0524

Kawałek cienkiej aluminiowej blaszki z trochę zagiętymi rogami - co by w "żeberka" pasowało - i gumka. Można regulować wysunięcie, lub wygiąć w górę czy dół.
Nic prostszego nie udało mi się wymyśleć:
Obrazek
chester83

Post autor: chester83 »

skaktus pisze:Przesłonę zrób z kawałku plastiku, wsuniętego w żeberka radiatora.
ks0524 pisze:Kawałek cienkiej aluminiowej blaszki z trochę zagiętymi rogami - co by w "żeberka" pasowało - i gumka. Można regulować wysunięcie, lub wygiąć w górę czy dół.
Dzięki, coś takiego wykombinuję :)

Aluminium czy coś mającego własności odblaskowe byłoby chyba najlepsze, bo dodatkowo doświetla najbliższe rejony (odbijając górną część światła).

PS. Korzystając z Waszych rad i podpatrując rozwiązania również dokonałem małej modyfikacji swojego X2 (w tym przypadku FandyFire):
- wymiana super cienkich, oryginalnych przewodów na grubsze, sylikonowe - ciasno się zrobiło :wink:
- wymiana pasty pod diodami
- zmiana jednego reflektora na kolimator prostokątny (LXM-REC)
- przyciemniłem indykatory baterii - czarny marker

Jest super :mrgreen:
Awatar użytkownika
bandit

Dzisiaj dotarła do mnie lampka z nowymi pigułami, według mojego widzi mi się :)
Pasuje idealnie. Po przymiarkach, u mnie też wylądują szybki, lecz zamówiłem z powłokami. Jak dojdą to zamienię.
Na początku wsadzę 2 kolimatory 18.5° x ±14° oraz ±15°. Jak nie będzie wystarczającego zasięgu, to podmienię ±15° na oryginalny gładki reflektor.
Przewody już podmienione.
Jeszcze coś wymyślę, z ledami sygnalizującymi stan naładowania ogniw.
Jak dla mnie, świecą za jasno.
ODPOWIEDZ