Lampka solarstorm x2
Znakomicie, więc też zamawiam kolimator. Wybrałeś z tego co widzę LXM-REC RECTANGULAR ±18.5° x ±14° ? Bo właśnie taki chciałem brać w ciemno
Tylko po co zostawiłeś szybkę ? Z tego co widziałem, po wymiarach, trzeba delikatnie zeszlifować na rogach by wszedł w lampkę. Do tego uszczelka i powinno być ok. Szkoda tracić lumeny na dodatkową szybkę. Tym bardziej, że oryginalna jest bez powłok.
Fajnie jakby Ci się udało zrobić zdjęcia jak wyżej, tylko w ternie. Zastanawiam się nad 2 kolimatorami, tylko jednym ±18.5° x ±14° oraz Medium ±15°. Potrzebuję ją na kask. Tylko nie wiem czy nie będzie świeciła zbyt blisko.
Tylko po co zostawiłeś szybkę ? Z tego co widziałem, po wymiarach, trzeba delikatnie zeszlifować na rogach by wszedł w lampkę. Do tego uszczelka i powinno być ok. Szkoda tracić lumeny na dodatkową szybkę. Tym bardziej, że oryginalna jest bez powłok.
Fajnie jakby Ci się udało zrobić zdjęcia jak wyżej, tylko w ternie. Zastanawiam się nad 2 kolimatorami, tylko jednym ±18.5° x ±14° oraz Medium ±15°. Potrzebuję ją na kask. Tylko nie wiem czy nie będzie świeciła zbyt blisko.
Zgadza się - LXM-REC RECTANGULAR.
Co do szybki - matematycznie zapewne masz rację, też nie planowałem jej zostawiać, ale jak miałem wszystko w rękach, to spasowało jak spasowało. Może lampki SS/FF X2 są w różnych wykonaniach.
Zapewne możnaby przesunąć "pigułę" - próbowałem, ale nie chciała nawet drgnąć.
Zdjęcia postaram się zrobić jak pogoda pozwoli - nie będzie mgły.
Co do szybki - matematycznie zapewne masz rację, też nie planowałem jej zostawiać, ale jak miałem wszystko w rękach, to spasowało jak spasowało. Może lampki SS/FF X2 są w różnych wykonaniach.
Zapewne możnaby przesunąć "pigułę" - próbowałem, ale nie chciała nawet drgnąć.
Zdjęcia postaram się zrobić jak pogoda pozwoli - nie będzie mgły.
Tak jak obiecałem, zdjęcia w terenie.
Lewy reflektor (bez kolimatora):
Prawy reflektor (kolimator):
Oba reflektory:
W mojej opinii niezbyt dobre ujęcia (za nisko lampka i aparat), ale widać jak działa kolimator.
Lewy reflektor (bez kolimatora):
Prawy reflektor (kolimator):
Oba reflektory:
W mojej opinii niezbyt dobre ujęcia (za nisko lampka i aparat), ale widać jak działa kolimator.
Ostatnio zmieniony środa 16 paź 2013, 11:34 przez ks0524, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki wielkie za rozjaśnienie mi sytuacji Zaryzykuję i wezmę RECTANGULAR ±18.5° x ±14° oraz Medium ±15°. Myślę, że mi podpasują. Tym bardziej, że ma wylądować na kasku. Ogromny zasięg mi nie będzie potrzebny. A miękkie, rozchodzące się światło jak najbardziej wskazane.
Jak już otrzymam lampkę od kolegi z nowymi pigułami i poskładam, to na pewno się podzielę wrażeniami
Jeszcze zostaje mi dorobienie mocowania. Ale to już w wolnym czasie. Na razie przetestuje ją na kierownicy.
Jak już otrzymam lampkę od kolegi z nowymi pigułami i poskładam, to na pewno się podzielę wrażeniami
Jeszcze zostaje mi dorobienie mocowania. Ale to już w wolnym czasie. Na razie przetestuje ją na kierownicy.
Dzisiaj doszły kolimatory. Wbrew obawom, demontaż był banalny. Najłatwiej je wyciągnąć rękoma. Na początku próbowałem podważać płaskim śrubokrętem, ale jest możliwość uszkodzenia.
Z tego co widzę, to nawet nic nie trzeba będzie piłować. Rozmiar niemal identyczny z oryginalną soczewką.
Teraz czekam tylko na lampkę i myślę, że w weekend poskładam ją i przetestuję
Z tego co widzę, to nawet nic nie trzeba będzie piłować. Rozmiar niemal identyczny z oryginalną soczewką.
Teraz czekam tylko na lampkę i myślę, że w weekend poskładam ją i przetestuję
Ja zdemontowałem ten czarny plastik. U mnie nie wejdzie, bo mam nową pigułę, która nachodzi na boczne ścianki
A nowy kolimator (zdemontowany) ma niemal identyczny rozmiar co stary. Jedynie co musiałem jeszcze zrobić, to zdjąć ten plastik centrujący starą soczewkę.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c59642.jpg
A nowy kolimator (zdemontowany) ma niemal identyczny rozmiar co stary. Jedynie co musiałem jeszcze zrobić, to zdjąć ten plastik centrujący starą soczewkę.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... c59642.jpg
skaktus pisze:Przesłonę zrób z kawałku plastiku, wsuniętego w żeberka radiatora.
Dzięki, coś takiego wykombinujęks0524 pisze:Kawałek cienkiej aluminiowej blaszki z trochę zagiętymi rogami - co by w "żeberka" pasowało - i gumka. Można regulować wysunięcie, lub wygiąć w górę czy dół.
Aluminium czy coś mającego własności odblaskowe byłoby chyba najlepsze, bo dodatkowo doświetla najbliższe rejony (odbijając górną część światła).
PS. Korzystając z Waszych rad i podpatrując rozwiązania również dokonałem małej modyfikacji swojego X2 (w tym przypadku FandyFire):
- wymiana super cienkich, oryginalnych przewodów na grubsze, sylikonowe - ciasno się zrobiło
- wymiana pasty pod diodami
- zmiana jednego reflektora na kolimator prostokątny (LXM-REC)
- przyciemniłem indykatory baterii - czarny marker
Jest super
Dzisiaj dotarła do mnie lampka z nowymi pigułami, według mojego widzi mi się
Pasuje idealnie. Po przymiarkach, u mnie też wylądują szybki, lecz zamówiłem z powłokami. Jak dojdą to zamienię.
Na początku wsadzę 2 kolimatory 18.5° x ±14° oraz ±15°. Jak nie będzie wystarczającego zasięgu, to podmienię ±15° na oryginalny gładki reflektor.
Przewody już podmienione.
Jeszcze coś wymyślę, z ledami sygnalizującymi stan naładowania ogniw.
Jak dla mnie, świecą za jasno.
Pasuje idealnie. Po przymiarkach, u mnie też wylądują szybki, lecz zamówiłem z powłokami. Jak dojdą to zamienię.
Na początku wsadzę 2 kolimatory 18.5° x ±14° oraz ±15°. Jak nie będzie wystarczającego zasięgu, to podmienię ±15° na oryginalny gładki reflektor.
Przewody już podmienione.
Jeszcze coś wymyślę, z ledami sygnalizującymi stan naładowania ogniw.
Jak dla mnie, świecą za jasno.