100W dioda do naswietlacza.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Zbychur

100W dioda do naswietlacza.

Post autor: Zbychur »

Poszukuję przyzwoitej diody ok. 100W do dużego naświetlacza i trafiłem na coś takiego

http://allegro.pl/luminus-csm-360-w57s-5700k-106lm-w-8400lm-pcb-89w-i3584788419.html

Chłopaka trochę poniosło z lumenami, ale wg opisu i karty katalogowej, nie wygląda to źle.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dlaczego poniosło z lumenami? Przy uporaniu się ze schłodzeniem tak pracującej diody myślę, że wynik bliski do osiągnięcia. Luminus CSM-360 z tego co pamiętam ma 4 struktury jak dioda SST-90.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Na pewno jest w dobrej cenie ;) 100zł a 100euro to jednak troszkę różnica.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Zbychur

maciex93 pisze:Na pewno jest w dobrej cenie ;) 100zł a 100euro to jednak troszkę różnica.
Cena właśnie jest bardzo dobra, chyba wezmę jedną i może uda się z gościem dogadać, może będzie miał jeszcze coś do zasilania.
Dlaczego poniosło z lumenami? Przy uporaniu się ze schłodzeniem tak pracującej diody myślę, że wynik bliski do osiągnięcia. Luminus CSM-360 z tego co pamiętam ma 4 struktury jak dioda SST-90.
Patrząc na dane producenta 3600@3,15A, a sprzedawca podaje 6,5A czyli wywnioskowałem że lumeny musiałyby skoczyć 2,5 raza przy podwojeniu prądu. <mysli2>
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 wrz 2013, 07:58 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Witam ,nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj. Zakupiłem jakiś czas temu jak kilku kolegów z forum Luminusa CSM-360 w atrakcyjnej cenie. Czy ktoś już użył tą diodę do jakiegoś projektu ?? Jak zasilacie tego potwora aby wydobyć maksymalne parametry ?? Proszę o wszelkie pomysły co do wykorzystania i zasilania tego leda bo jakoś ciężko jest mi znaleźć dla niej poważne zastosowanie.
Fotka csma w towarzystwie chińczyków i durisa
Obrazek

sebeq
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

U mnie dioda podpięta jest pod driver MR2007 w wersji 6,3A. Driver wybrałem ze względu na możliwość sterowania PWM. Niestety jak na złość w moim sterowniku nie działa PWM cyfrowy, ani analogowa kontrola temperatury. Próbowałem zrobić z tego szperacz, ale cały czas walczę z różnego rodzaju wynalazkami skupiającymi światło:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z9Nr1tm9jWc[/youtube]
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Piękna ta dioda, na CPF do latarki wpakowali ją, są również zdjęcia ze skupianiem jej
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... n-aspheric
albo to :D
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ne-CSM-360
Awatar użytkownika
Zbychur

Flora, Jakiej soczewki używałeś? Ja zdecydowanie polecam soczewkę ze świateł VOLVO, 80mm średnicy, bardzo dobre skupienie przy ogniskowej w okolicach 45mm zaledwie, co gwarantuje stosunkowo małe stary światła emitowanego przez diodę.

Co do tematu głównego, nie zakupiłem jednak tej diody, ale może znowu kiedyś będzie jakaś okazja.
Awatar użytkownika
Flora

(W latarce na CPF użyto wariantu diody bez soczewki)

Tu można zobaczyć zdjęcia z testów diody z taką soczewką asferyczną. Na filmie uwieczniłem zabawy z soczewką o średnicy 30 cm :mrgreen: wyjętą z projektora pisma - jak widać, 'wyłapuje' praktycznie całe światło diody.
ptja

Post autor: ptja »

Flora pisze:Na filmie uwieczniłem zabawy z soczewką o średnicy 30 cm wyjętą z projektora pisma
jaką ma ogniskową ta soczewka (albo: w jakiej odległości ma być dioda, żeby skupienie było największe)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
DNF

Post autor: DNF »

Matko jak ja Was nie lubię!! Też bym chciał tą diodę :(
Awatar użytkownika
Flora

ptja pisze:
Flora pisze:Na filmie uwieczniłem zabawy z soczewką o średnicy 30 cm wyjętą z projektora pisma
jaką ma ogniskową ta soczewka (albo: w jakiej odległości ma być dioda, żeby skupienie było największe)?
O ogniskowej ciężko tu mówić ponieważ jest to sprzęt wykonany z tworzywa, które pod wpływem ciepła i nacisku trochę się odkształciło. A najlepsze skupienie uzyskuje się w odległości ~14 centymetrów.
ODPOWIEDZ