Strata na reflektorze jest dużo mniejsza niż w soczewce, reflektor zbiera w zasadzie całe światło z diody tu straty wynikają z przepuszczalności szybki i jakości wykonania reflektora i mogą wynosić do kilkunastu procent, zresztą są tu ludzie którzy się bawili w takie eksperymenty i badali ile światła rzeczywiście wychodzi z latarki. Soczewka ma to do siebie, że nie rozprasza światła lecz wykorzystuje całość padającego na nią do zgromadzenia go małej powierzchni, i dlatego właśnie odcięcie spota od ciemności powoduje WOW
. Tak na prawdę spill przeszkadza czasem w zobaczeniu odległych przedmiotów zwłaszcza kiedy "zahacza" o obiekty znajdujące się bliżej, po prostu światło od nich odbite powoduje niejako przyciemnienie dla ludzkiego oka spota który jest kilkadziesiąt metrów dalej. Dlatego do ASG zawsze polecałem XP-G2 i głębokie lustro aby nie nosić na broni jakiegoś "talerza" dla XM-L a spill choć jest, nie jest aż tak dokuczliwy.
Co do H8, miałem ją w ręku. Spotkałem kiedyś (chyba styczeń to był) na lokalnej stacji szofera TIRa, który mnie zaczepił, kiedy szedłem z latarką stworzoną na bazie refa z TN Catapult. On wyciągnął właśnie H8, stąd w ogóle wiem, że coś takiego istnieje. Kupił ją w Norwegii w przeliczeniu na złotówki wyszło około 700zł z dwoma ogniwami 26650 i ładowarką. Trudno było porównywać bo światła stacji mocno przeszkadzały, ale jeśli idzie o zasięg to H8 miała porównywalny do Catapult,a. Poszukałem informacji na jej temat i jest tam system kilku soczewek dlatego głowica jest taka długa a spot okrągły a nie jest obrazem diody i ponoć optyka zabiera ponad 80% procent światła z diody, ile wypuszcza na zewnątrz nie wiem, nie potrafię teraz trafić na ten artykuł. Ile w tym prawdy też nie wiadomo. Wiem tylko jedno, przegrałaby zdecydowanie z moją XM-L w soczewce 76mm i kwadratowym brzydkim, spotem.
, ale wygrywa zdecydowanie ze wszystkimi zoomami w o takiej średnicy soczewki. Jak na okrągły spot ma dobre skupienie w tym rozmiarze soczewki.
[ Dodano: 26 Sierpień 2013, 14:25 ]
Claymore pisze:W latarce z soczewką nie ma reflektora który by kierował odbitą część światła na soczewkę?
Wtedy widziałbyś na ścianie obraz reflekota, ciemny okrąg, czyli np. podkładka centrująca i w środku obraz diody.