Latarka sapera i Tobie może uratować życie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

Post autor: Claymore »

smokuxx1987 pisze:
Claymore pisze:
ptja pisze: a jaka część światła diody pada na soczewkę?
a ile światła rozprasza się w tak zwanym promieniu bocznym z lustra?
Promień boczny tzn spill nie jest odpijany od reflektora, to światło które bezpośrednio pada na szybke latarki, natomiast to światło które w przypadku soczewki pada na ściany latarki i idzie w straty w przypadku reflektora jest odbijane i tworzy spoot.
W latarce z soczewką nie ma reflektora który by kierował odbitą część światła na soczewkę?
Jak tak to ok Wy tu jesteście fachowcami.
ptja

Post autor: ptja »

Claymore pisze:W latarce z soczewką nie ma reflektora który by kierował odbitą część światła na soczewkę?
W mojej nie ma. W Twojej jest?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Strata na reflektorze jest dużo mniejsza niż w soczewce, reflektor zbiera w zasadzie całe światło z diody tu straty wynikają z przepuszczalności szybki i jakości wykonania reflektora i mogą wynosić do kilkunastu procent, zresztą są tu ludzie którzy się bawili w takie eksperymenty i badali ile światła rzeczywiście wychodzi z latarki. Soczewka ma to do siebie, że nie rozprasza światła lecz wykorzystuje całość padającego na nią do zgromadzenia go małej powierzchni, i dlatego właśnie odcięcie spota od ciemności powoduje WOW :). Tak na prawdę spill przeszkadza czasem w zobaczeniu odległych przedmiotów zwłaszcza kiedy "zahacza" o obiekty znajdujące się bliżej, po prostu światło od nich odbite powoduje niejako przyciemnienie dla ludzkiego oka spota który jest kilkadziesiąt metrów dalej. Dlatego do ASG zawsze polecałem XP-G2 i głębokie lustro aby nie nosić na broni jakiegoś "talerza" dla XM-L a spill choć jest, nie jest aż tak dokuczliwy.

Co do H8, miałem ją w ręku. Spotkałem kiedyś (chyba styczeń to był) na lokalnej stacji szofera TIRa, który mnie zaczepił, kiedy szedłem z latarką stworzoną na bazie refa z TN Catapult. On wyciągnął właśnie H8, stąd w ogóle wiem, że coś takiego istnieje. Kupił ją w Norwegii w przeliczeniu na złotówki wyszło około 700zł z dwoma ogniwami 26650 i ładowarką. Trudno było porównywać bo światła stacji mocno przeszkadzały, ale jeśli idzie o zasięg to H8 miała porównywalny do Catapult,a. Poszukałem informacji na jej temat i jest tam system kilku soczewek dlatego głowica jest taka długa a spot okrągły a nie jest obrazem diody i ponoć optyka zabiera ponad 80% procent światła z diody, ile wypuszcza na zewnątrz nie wiem, nie potrafię teraz trafić na ten artykuł. Ile w tym prawdy też nie wiadomo. Wiem tylko jedno, przegrałaby zdecydowanie z moją XM-L w soczewce 76mm i kwadratowym brzydkim, spotem. :mrgreen:, ale wygrywa zdecydowanie ze wszystkimi zoomami w o takiej średnicy soczewki. Jak na okrągły spot ma dobre skupienie w tym rozmiarze soczewki.

[ Dodano: 26 Sierpień 2013, 14:25 ]
Claymore pisze:W latarce z soczewką nie ma reflektora który by kierował odbitą część światła na soczewkę?
Wtedy widziałbyś na ścianie obraz reflekota, ciemny okrąg, czyli np. podkładka centrująca i w środku obraz diody. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

Zbychur pisze:Tak na prawdę spill przeszkadza czasem w zobaczeniu odległych przedmiotów zwłaszcza kiedy "zahacza" o obiekty znajdujące się bliżej, po prostu światło od nich odbite powoduje niejako przyciemnienie dla ludzkiego oka spota który jest kilkadziesiąt metrów dalej.
Dokładnie tak jak piszesz, mi ten efekt bardziej przeszkadza niż pomaga.
Więc postanowione - będzie to latara z soczewką.

Dodano: 26 Sierpień 2013, 14:42
Dziękuję Panowie!
Dużo się od Was nauczyłem i dowiedziałem.
Pozdrawiam
PS. Jeśli przyjdzie Wam coś jeszcze do głowy piszcie, latare będę kupował we wrześniu.

Krzycho> Na forum nie używamy koloru czerwonego, tym kolorem wyróżniamy uwagi dla użytkowników
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 sie 2013, 15:53 przez Claymore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Claymore pisze:.
Więc postanowione - będzie to latara z soczewką.
A nie mówiłem :twisted:
ILPT
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

skaktus pisze:Nie zauważyliście że główny zainteresowany jest typem człowieka, któremu się doradza a on i tak zrobi swoje ? Ile to razy na forum ludzie prosili o pomoc i kupowali w końcu zoomy i byli zadowoleni ? Co ważne, BYLI ZADOWOLENI bo w konfrontacji z rzeczywistością "normalnych" latarek rzedła im mina.
Pisałeś o zoomie - soczewka to niekoniecznie zoom. :mrgreen:

[ Dodano: 26 Sierpień 2013, 16:08 ]
A tak serio to potrzebuję latarki do wykonania konkretnej roboty, a nie do przechwałek kto ma większego i dłuższego... promienia świetlnego. :wink:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Soczewka to nie zoom, ale zasada działania ta sama. Prócz podanej wczesniej mega wielkiej konstrukcji, nie widziałem nic, co by było warte zachodu i miało soczewkę stałą czy ruchomą.

Zakup to twój wybór, pamiętaj jednak że na rynku nie znajdziesz nic co by było warte zachodu, miało soczewkę i było na jakimś tam poziomie jakości. Nawet "markowi" producenci w wielu wypadkach nie mają w swojej ofercie nic co ma soczewkę/zoom.

Czyli wracamy do punktu wyjścia ;) Pytanie co teraz kupisz ? Chinola z allegro typu police czy może coś co nie ma napisu police a jakościowo jest takie samo ?
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

Claymore, Jak znajdę czas, to jeszcze Ci zamącę wieczorem kilkoma fotkami. Jak nie dziś to jutro. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

skaktus pisze:Czyli wracamy do punktu wyjścia ;) Pytanie co teraz kupisz ? Chinola z allegro typu police czy może coś co nie ma napisu police a jakościowo jest takie samo ?
Police już mam teraz poluję na leda FBI :twisted:

A tak poważnie to w poście zaczynającym temat od razu pisałem "Latarka z tak zwanym zoomem optycznym to jest to czego mi potrzeba" i było to przemyślane, miałem odczynienia z różnymi latarkami na pewno nie takimi wypasionymi jak wasze, ale mam swoje zdanie na ten temat. Owszem jeśli potrzebował bym latarkę codziennego zastosowania (rower, szukanie kiszonych w piwnicy, łażenie z psem w nocy) kupiłbym lustro, posiadam od kilku lat Boćialatarkę i w zupełności mi do tych celów wystarczy.
Pisząc tego posta myślałem że ktoś mi pomoże wybrać rozsądną latarkę z zoomem.
Liczę że jest tu jakiś chociaż malutki fan tych konstrukcji, który się w końcu odezwie. :roll:
A że trochę się podrażniłem to tylko dlatego żeby sprowokować dyskusję, z której jak już wcześniej pisałem sporo się dowiedziałem za co jeszcze raz dziękuję.

[ Dodano: 26 Sierpień 2013, 18:45 ]
Zbychur pisze:Claymore, Jak znajdę czas, to jeszcze Ci zamącę wieczorem kilkoma fotkami. Jak nie dziś to jutro. :mrgreen:
Ok czekam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jest jeszcze jedna ewentualność - Recoil
Jasnością co prawda nie powala, ale daje dokładnie skupiony promień główny, praktycznie pozbawiony bocznego.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Claymore, nie wiem co wybierzesz ale rozważ może podesłanie twojego wyboru do jakiegoś naszego moddera co by, jak by nie patrzeć mega ważne narzędzie pracy, dokładnie rozebrał, sprawdził, poprawił co można/trzeba i oddał ?
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

Pyra pisze:Witam
Jest jeszcze jedna ewentualność - Recoil
Jasnością co prawda nie powala, ale daje dokładnie skupiony promień główny, praktycznie pozbawiony bocznego.

Pozdrawiam
Interesujące.
Dzięki.
Pozdrawiam.
Calineczka pisze:Claymore, nie wiem co wybierzesz ale rozważ może podesłanie twojego wyboru do jakiegoś naszego moddera co by, jak by nie patrzeć mega ważne narzędzie pracy, dokładnie rozebrał, sprawdził, poprawił co można/trzeba i oddał ?
Super.
Nie omieszkam skorzystać!
tow.molibden

Post autor: tow.molibden »

Ktoś tu pisał o Solarforce Skyline I. Mam taką, założyłem do niej ciepłego XML T5, sterownik 2,8A, 4 tryby (3 raczej niskie) i jestem bardzo zadowolony. Jest mała, ale z wykopem, daje spokojnie ok 100 metrów, ma mocny środek i użytecznego spill-a. Gdybym miał taką pracę, pewnie bym się nią posługiwał z racji gabarytów, mocy i przyzwoitej jakości. Nie ma zooma, oczywiście.
Awatar użytkownika
Zbychur

Myślę, że tak na prawdę to szukasz tego, co w poniższych linkach.

Oryginalny fabryczny zestaw.
Latarka
kolimator - soczewka
włącznik ciśnieniowy
tuba "przeciwspillowa"
różnorakie filtry itp

latarka
http://www.inovatech.co.uk/shop/Tiablo-A9-U2-Flood-with-Throw-556-lumen-CREE-LED-Flashlight.html

akcesoria
http://www.jet-pol.pl/k3,latarki-tiablo.html

dodatkowe akcesoria
http://www.inovatech.co.uk/shop/Tiablo-A10-G-Anti-Spill-Tube.html

ogólnie
http://www.inovatech.co.uk/shop/Tiablo-Flashlights/

trochę fotek
https://www.google.pl/search?q=tiablo+a9&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZbUbUou6BM7Msgbi6YDwDg&ved=0CC8QsAQ&biw=1366&bih=667

[ Dodano: 26 Sierpień 2013, 22:23 ]
W zasadzie to dzięki koledze skaktus
skaktus pisze:Nawet "markowi" producenci w wielu wypadkach nie mają w swojej ofercie nic co ma soczewkę/zoom.
i wtedy przypomniało mi się, że kiedyś przerabiałem Skyline'a I al'a Tiablo A9 z soczewką. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Claymore
Kontakt:

smokuxx1987 pisze:Wszystko ładnie pięknie ale to co napisałeś dotyczy szkła optycznego, którego obecność w chińskich latarkach jest wątpliwa to po 1.
Po 2 przy soczewkach małych rozmiarów żadko kiedy trafia na nie 100% światła, a jeśli tak to tylko w jednym położeniu, Dioda XM-L ma kąt świecenia 125 st więc łatwo obliczyć jakiej wielkości powinna być soczewka przy danej odległości od emitera aby trafiało w nią 100 % światła.
Dla przykładu przy odległości ok 2.3 cm soczewki od diody średnica soczewki powinna wynosić 9 cm...
EDIT ptja uprzedziłeś mnie troche
Teoria ładna, ale nie pasuje mi do praktyki.
Prosta latarka z zoomem na maksymalnym skupieniu wyświetla dokładny obraz przetwornika diody - co sugeruje, że 100% wiązki światła z tegoż przetwornika trafia na soczewkę.

[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 09:37 ]
Zobaczcie to!
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -Led-light

W podpisie ma odnośnik do swoich postów - naprawdę warto tam zaglądnąć :twisted:
Tu foty jego wynalazków
http://www.flickr.com/photos/55712437@N04/page1/
ODPOWIEDZ