Witam
Mam, działa bardzo dobrze. Regulacja napięcia od zera, regulacja prądu od około 15mA.
Zasilanie z trafo 24V. Zastosowałem potencjometry 10-cio obrotowe. Elementem wykonawczym, jest jakiś tranzystor przemysłowy bardzo dużej mocy. Ewentualne szczegóły mogę sprawdzić w domu.
Płytkę projektowałem sam.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Ja nie miałem żadnych problemów...
Tylko pamiętaj, żeby dobrze chłodzić tranzystor, bo w niekorzystnych warunkach może sie na nim wydzielić 100W mocy. Poszukaj trafo na 25 - 26V.
Pozdrawiam
Witam
RV1 warto dać wieloobrotowy, bo od niego zależy precyzja ustawienia "0"
Z potencjometrem od regulacji napięcia możesz dać dodatkowo w szereg potencjometr 1k do dokładnego ustawiania napięcia, pod warunkiem, że nie będziesz stosował wieloobrotowych potencjometrów.
Zamiast D1 - D4 oczywiście musisz dać mostek na co najmniej 5A, jeśli chcesz uzyskać 3A na wyjściu.
Pozdrawiam
Zależnie od potrzeb ale bym przygotował zasilacz na prąd ~5A, czyli wymiana R7 na np 3szt 0,1 Ohm 3-5W, mostek prostowniczy >8A lub D1-D4 na prąd min 5A. Do tego wentylator z regulacją obrotów w zależności od temperatury radiatora.
A tak na marginesie gotowy zasilacz 0-30V i 0-5A z woltomierzem i amperomierzem kosztuje 215zł.