SOLIDNA lampka diodowa PRZEDNIA za małe pieniądze (30-100zł)
Dobra, przejrzałem allegro. Hasła: zoom, (zoom, XM-L), (zoom, XM-L, AAA) i (zoom, XM-L, AA)
wcale nie zaprowadziły mnie tam gdzie bym chciał.
Jak już mam tracić czas (do sklepu, w którym CATEYE 135 jest po 65zł mam 5 minut) to wolę mieć z tego zabawę, nowe umiejętności itp - a nie ból oczu od przeglądania allegro i ebay'a.
Poza tym satysfakcja z użycia starej obudowy będzie b.duża.
A więc teraz pytania.
Jak to jest z tym programatorem - mogę go sam zaprogramować przy pomocy jakiegoś języka niskopoziomowego? Interesowałbym mnie programator z dwiema funkcjami 100% i np. 10%, albo taki, który mógłbym sam zaprogramować.
Ostatecznie może mógłbym sam stworzyć taki programator.. chociaż musiałbym sobie przypomnieć do tego sporo...
Czy na rynku są jakieś inne warte uwagi diody poza XM-L (nie interesuje mnie większa moc, ale np większa sprawność to owszem)?
wcale nie zaprowadziły mnie tam gdzie bym chciał.
Jak już mam tracić czas (do sklepu, w którym CATEYE 135 jest po 65zł mam 5 minut) to wolę mieć z tego zabawę, nowe umiejętności itp - a nie ból oczu od przeglądania allegro i ebay'a.
Poza tym satysfakcja z użycia starej obudowy będzie b.duża.
A więc teraz pytania.
Jak to jest z tym programatorem - mogę go sam zaprogramować przy pomocy jakiegoś języka niskopoziomowego? Interesowałbym mnie programator z dwiema funkcjami 100% i np. 10%, albo taki, który mógłbym sam zaprogramować.
Ostatecznie może mógłbym sam stworzyć taki programator.. chociaż musiałbym sobie przypomnieć do tego sporo...
Czy na rynku są jakieś inne warte uwagi diody poza XM-L (nie interesuje mnie większa moc, ale np większa sprawność to owszem)?
Poszukaj latarek Led lensera znajziesz na allegro świecą do 120h są na 4x AAA mają zoom i tryby 130/100/10 % czasem idzie dorwać T7 P7 lub M7 w cenie troszkę ponad 100zł
http://allegro.pl/latarka-ledlenser-p7-i2858921227.html
http://allegro.pl/latarka-ledlenser-p7-i2858921227.html
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Body by się nadało ale jeśli chcesz uzyskać 50 godzin na nim (bateria/aku AAA) to prąd diody trzeba ograniczyć do 20mA (czyli tyle ile biorą diody 5mm z breloczków do kluczy). Przy 20mA traci sens stosowanie diody XM-L do której można ładować 100x większy prąd ale nie powiem, światła daje nawet sporo wtedy, tyle, że nie wyobrażam sobie jazdy na rowerze z tym, do chodzenia po mieszkaniu ok.
Na rower jako minimum widział bym ok 80-100mA puszczone w taką diodę a co za tym idzie czas świecenia <20 godzin (na dobrych bateriach). Oczywiście modyfikując tą latarkę na XM-L i sterownik z 1 AMC miałbyś "Twoje" wymagania i moje minimum a także coś "z dopałem" na ok 3h świecenia.
XM-L są jednymi ze sprawniejszych diod na rynku jeśli chodzi o zastosowania latarkowe. Tańsze i tylko nieznacznie sprawniejsze są XP-G, XP-E, XT-E, XB-D ...
Na rower jako minimum widział bym ok 80-100mA puszczone w taką diodę a co za tym idzie czas świecenia <20 godzin (na dobrych bateriach). Oczywiście modyfikując tą latarkę na XM-L i sterownik z 1 AMC miałbyś "Twoje" wymagania i moje minimum a także coś "z dopałem" na ok 3h świecenia.
XM-L są jednymi ze sprawniejszych diod na rynku jeśli chodzi o zastosowania latarkowe. Tańsze i tylko nieznacznie sprawniejsze są XP-G, XP-E, XT-E, XB-D ...
poszukam diody o temperaturze barwowej do max 4000K. I w pracy, po godzinach, podłączę sobie do elektrody stymulującej i się nią pobawię, zobaczę np jak szybko reaguje na zmiany pądu i różne inne głupoty.
Jak już będę o niej wiedział wszystko to zaprojektuję sobie układ scalony do jej sterowania i go gdzieś zamówię.
Na koniec jak już będę miał źródło przyjemnego, ciepłego światła i system regulujący jego natężenie to zadbam o odpowiednią soczewkę. Przewiduję, że nie wydam na tę zabawę więcej niż 100zł. Ciekawe czy na koniec wystarczy mi na soczewkę ze szkła kwarcowego
Jak już będę o niej wiedział wszystko to zaprojektuję sobie układ scalony do jej sterowania i go gdzieś zamówię.
Na koniec jak już będę miał źródło przyjemnego, ciepłego światła i system regulujący jego natężenie to zadbam o odpowiednią soczewkę. Przewiduję, że nie wydam na tę zabawę więcej niż 100zł. Ciekawe czy na koniec wystarczy mi na soczewkę ze szkła kwarcowego
dokładnie tak - jak się bawić to z wykorzystaniem wszystkich dostępnych zabawek
Ostatnio zmieniony wtorek 11 gru 2012, 10:33 przez jacob, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapytaj u Edima albo u Bociana o diodę i AMC - w 1 wysyłce będziesz miał sterownik (do 350mA) i diodę. Do prostej zabawy regulacją jasności wystarczy generator NE555 albo na bramkach cmos4000 z regulowanym współczynnikiem wypełnienia i o częstotliwości ok 5-8kHz podpięty do Vdd amc'ka. Greg też powinien mieć wszystko na miejscu.
Witam
Ze swej strony proponuję, zapoznać się z diodami XP-E, XP-C, bo przy Twoich oczekiwaniach i tak "będą się marnowały" a XML to w ogóle szkoda, zresztą znacznie podniesie koszty projektu.
Z gotowych rozwiązań, mogę zaproponować XC-997A Zasilana 4xAA, prąd w diodę 338 i 148mA (zmierzony w moim egzemplarzu), do tego tryb strobo, oraz zintegrowany biały odblask. Rozkład światła bardzo ładny na rower (prostokąt przed rowerem). Solidne mocowanie z możliwością ewentualnego szybkiego demontażu.
Pozdrawiam
PS: Soczewka obustronnie płaska to szybka, programator nie służy do zasilania diody.
Możesz mi wyjaśnić co chcesz osiągnąć, czy to po prostu z nudów...jacob pisze:I w pracy, po godzinach, podłączę sobie do elektrody stymulującej i się nią pobawię, zobaczę np jak szybko reaguje na zmiany pądu i różne inne głupoty.
Domyślam się, że jaja sobie robiszjacob pisze:Jak już będę o niej wiedział wszystko to zaprojektuję sobie układ scalony do jej sterowania i go gdzieś zamówię.
Ze swej strony proponuję, zapoznać się z diodami XP-E, XP-C, bo przy Twoich oczekiwaniach i tak "będą się marnowały" a XML to w ogóle szkoda, zresztą znacznie podniesie koszty projektu.
Z gotowych rozwiązań, mogę zaproponować XC-997A Zasilana 4xAA, prąd w diodę 338 i 148mA (zmierzony w moim egzemplarzu), do tego tryb strobo, oraz zintegrowany biały odblask. Rozkład światła bardzo ładny na rower (prostokąt przed rowerem). Solidne mocowanie z możliwością ewentualnego szybkiego demontażu.
Pozdrawiam
PS: Soczewka obustronnie płaska to szybka, programator nie służy do zasilania diody.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
OK, dodam swoje uwagi, bo mam chyba podobne lampki w swojej historii. W latach '90 CatEye, potem Sigma. I tak, potem ta sama lampka Superlight 3W co u ciebie. Dwie wycieczki w lesie po nocy i znalazłem się w tym samym momencie co ty teraz. Potrzebowalem wiecej swiatla.
Obecnie mam Tank007 737 na diodzie XP-G na kasku i prawie identyczny Tank007 737 na diodzie XM-L na kierownicy. Obydwie z zoomem. Podobnie jak dla ciebie dla mnie przy zakupie warunkiem bylo korzystanie z baterii AA lub AAA. Ale szybko sie okazalo, ze ogniwa 18650 (za grosze na Allegro kupione) po kilku wycieczkach znacznie taniej wychodza. I jestem zadowolony.
BTW: nie ma specjalnej różnicy pomiędzy XP-G i XM-L. Kup tania lampke z Chin na dobrej diodzie, kilka tanich ogniw i ladowarke. Bedziesz zadowolony.
Obecnie mam Tank007 737 na diodzie XP-G na kasku i prawie identyczny Tank007 737 na diodzie XM-L na kierownicy. Obydwie z zoomem. Podobnie jak dla ciebie dla mnie przy zakupie warunkiem bylo korzystanie z baterii AA lub AAA. Ale szybko sie okazalo, ze ogniwa 18650 (za grosze na Allegro kupione) po kilku wycieczkach znacznie taniej wychodza. I jestem zadowolony.
BTW: nie ma specjalnej różnicy pomiędzy XP-G i XM-L. Kup tania lampke z Chin na dobrej diodzie, kilka tanich ogniw i ladowarke. Bedziesz zadowolony.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 mar 2013, 06:00 przez rekrutacja, łącznie zmieniany 1 raz.
Tank007 TK-737 XP-G
dla tego egzemplarza z XM-L'emskaktus pisze:Nie ma różnicy pomiędzy XPG a XML
Domniemywam, że ilość lumenów z każdej z latarek kolegi jest w przybliżeniu równa. Deklarowane 460 lm dla XM-L - PR - ZOOM = ~ 230 lm na wyjściu.
Historię mojej TK-737 XM-L i jej przeróbki w wykonaniu DNF można przeczytać na forum.
Ostatecznie jest mod ze sterownikiem grega i zabezpieczeniem temp.
Świeci super
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Podepnę się pod ten temat aby nie zaśmiecać forum Szukam kompletu lampek na przód i tył w kwocie do 100 zł. Chciałbym coś prostego aby być widocznym na drodze i widzieć kawałek tejże drogi. Nie znam się na modyfikacjach więc chciałbym kupić zestaw gotowy do montażu np. SIGMA Roadster/Cuberider (ktoś na forum wyraził pozytywną opinię na temat tej lampki).
-