tomeksz68 pisze:Witam
Czy nie lepiej było wytoczyć pigułę z aluminium? Lżejsze to i z tego co pamiętam lepiej przewodzi ciepło [a może się mylę?

]
pozdr. Tomek
Witam,
tak myślałem że zaraz ktoś to napisze

z tym przewodzeniem ciepła szczerze mówiąc to jest dla mnie trochę nie jasna sprawa, stosujemy klej pod diodę który ma przewodność 1-3 W/mK wiec co to za różnica czy zastosujemy pigułę aluminiowa która ma ok 200W/mK (w najlepszym przypadku) czy powiedzmy taki brąz, który jest stopem miedzi (60%) i cyny którego przewodność cieplna jest (i tu do końca nie jestem pewien) ok 100W/mK
Inna kwestią jest to jak już wspominałem że na ta pigułę z brązu poszło więcej materiału, podłoże i ścianki są blisko 3 razy grubsze. Czytałem o tym trochę i wiele osób słysząc np o pigule z mosiądzu zaraz pisze że zła, sam bym wolał miedzianą

ale czy jest ktoś kto spalił diodę na takiej pigule jak była dobrze przyklejona?
Dodam że piguła została wykonana za darmo i mam zamiar ją zastosować, najwyżej spale ta chińską XM-L, nie będzie mi mocno szkoda

. Będę miał też możliwość wykonać za jakiś czas taką pigułę z miedzi jak będzie materiał ale jak ta z brązu się sprawdzi to nie chce nadużywać znajomości, może coś będzie trzeba wykonać za przysłowiowe piwo...