Zakup Latarki C8 z XM-L
Taki (głupi?) pomysł: piguła z "kapy" (zaślepki w kształcie "kubka") miedzianej do rur: średnice (wewnętrzne) to 10, 12, 14, 15, 16, 18, 22, 28 i więcej mm (grubość ścianki ok. 1mm). Koszt kilka zł.
przykład:
dopisek: no tak, zapomniałem o gwincie...
przykład:
dopisek: no tak, zapomniałem o gwincie...
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sty 2013, 18:11 przez ptja, łącznie zmieniany 1 raz.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Witam,
jest już nowa piguła, co prawda z brązu a nie miedzi ale myślę że da rade, w starej aluminiowej pigule podłoże pod diodą miało nie cały milimetr teraz w nowej jest 3mm, ścianki też sa grubsze bo piguła została wytoczone z miejscem na driver o średnicy 17mm a nie jak w starej 20mm. Nowa piguła jest ze 2 razy cięższa albo lepiej:
jest już nowa piguła, co prawda z brązu a nie miedzi ale myślę że da rade, w starej aluminiowej pigule podłoże pod diodą miało nie cały milimetr teraz w nowej jest 3mm, ścianki też sa grubsze bo piguła została wytoczone z miejscem na driver o średnicy 17mm a nie jak w starej 20mm. Nowa piguła jest ze 2 razy cięższa albo lepiej:
BALDER SE-2 || UltraFire C8 XM-L 2.8A ||
Jeszcze dwie opcje.
Wytoczyć pastylkę i wtłoczyć w pigułę. Dorobić pierścień mosiężny 20mm/17mm na driver.
Albo zakupić gotową pigułę z FastTech .
Wiem, wiem mosiądz. Da radę. Tylko dobrze poskładać pigułę.
Wytoczyć pastylkę i wtłoczyć w pigułę. Dorobić pierścień mosiężny 20mm/17mm na driver.
Albo zakupić gotową pigułę z FastTech .
Wiem, wiem mosiądz. Da radę. Tylko dobrze poskładać pigułę.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Witam,tomeksz68 pisze:Witam
Czy nie lepiej było wytoczyć pigułę z aluminium? Lżejsze to i z tego co pamiętam lepiej przewodzi ciepło [a może się mylę? ]
pozdr. Tomek
tak myślałem że zaraz ktoś to napisze z tym przewodzeniem ciepła szczerze mówiąc to jest dla mnie trochę nie jasna sprawa, stosujemy klej pod diodę który ma przewodność 1-3 W/mK wiec co to za różnica czy zastosujemy pigułę aluminiowa która ma ok 200W/mK (w najlepszym przypadku) czy powiedzmy taki brąz, który jest stopem miedzi (60%) i cyny którego przewodność cieplna jest (i tu do końca nie jestem pewien) ok 100W/mK
Inna kwestią jest to jak już wspominałem że na ta pigułę z brązu poszło więcej materiału, podłoże i ścianki są blisko 3 razy grubsze. Czytałem o tym trochę i wiele osób słysząc np o pigule z mosiądzu zaraz pisze że zła, sam bym wolał miedzianą ale czy jest ktoś kto spalił diodę na takiej pigule jak była dobrze przyklejona?
Dodam że piguła została wykonana za darmo i mam zamiar ją zastosować, najwyżej spale ta chińską XM-L, nie będzie mi mocno szkoda . Będę miał też możliwość wykonać za jakiś czas taką pigułę z miedzi jak będzie materiał ale jak ta z brązu się sprawdzi to nie chce nadużywać znajomości, może coś będzie trzeba wykonać za przysłowiowe piwo...
A ja mam pytanie trochę z innej beczki- chcę zamówić jutro C8 z xm-l u2 ale, no właśnie, chciał bym zmienić tą diodę na również xm-l ale od grega, która już posiadam. Z tego co kojarzę to oryginalna ma 20mm a grega 16mm. Teraz kolej na pytanie- chcąc założyć tą diodę, wiedzac że pady są umieszczone bliżej diody nie będzie problemu z prawidłowym umieszczeniem refa? Chodzi mi o głębokość osadzenia, bo ref opierać się będzie na lutach, na których oczywiście będzie jakiś izolator. Jak mocno wpłynąć to może na skupienie?
-
-
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1419
Ten reflektor na standardowej podkładce centrującej, również z KAI, plus 0,5mm lub 0,3mm (dokładnie teraz nie pamiętam), daje dość widocznie lepsze skupienie i ładniejszy rozkład spilla niż w standardowej C8.
Ten reflektor na standardowej podkładce centrującej, również z KAI, plus 0,5mm lub 0,3mm (dokładnie teraz nie pamiętam), daje dość widocznie lepsze skupienie i ładniejszy rozkład spilla niż w standardowej C8.