Turnigy Accucell 6
Ja mam podobny problem z iMaxem B6 w wersji 80W. Otóż podczas ładowania wg ładowarki jest 4,2V a faktycznie 4.10-4.13V.
To jeszcze nie problem. Problem pojawia się przy rozładowaniu. Ładowarka wyrzuca, że rozładowało do 3V,
a naprawdę na ogniwie mam 3,5-3,6V.. Coś tu nie gra prawda? I nie jest to napięcie po odłączeniu ładowarki
i "odetchnięciu" ogniwa. Gdy ładowarka pokazuje 3.05V ja mam 3,6V...
Duży rozrzut rezystancji na rezystorach pomiarowych?
Pozdrawiam
DNF
To jeszcze nie problem. Problem pojawia się przy rozładowaniu. Ładowarka wyrzuca, że rozładowało do 3V,
a naprawdę na ogniwie mam 3,5-3,6V.. Coś tu nie gra prawda? I nie jest to napięcie po odłączeniu ładowarki
i "odetchnięciu" ogniwa. Gdy ładowarka pokazuje 3.05V ja mam 3,6V...
Duży rozrzut rezystancji na rezystorach pomiarowych?
Pozdrawiam
DNF
- Power2Nite
Turnigy Accucell 6 ma możliwość kalibracji, tu jest sposób na uruchomienie kalibrowania, tylko radzę się nie pomylić przy kombinacji czynności bo niektórzy potrafili sobie skasować software i warto mieć dokładny miernik żeby nie psuć ogniw zbyt wysokim napięciem:
http://www.youtube.com/watch?v=u7-KTROvieI
Po krótce:
1. odłączyć ładowarkę od zasilania
2. podłączyć jakiś pakiet bez gniazd balansera
3. wcisnąć jednocześnie "-" i "Enter"
4. nie puszczając przycisków podłączyć zasilanie do ładowarki
5. trzymając przyciski poczekać kilka sekund na pojawienie się menu kalibracji
6. dokładnym miernikiem zmierzyć napięcie podłączonego pakietu, regulować napięcie na wyświetlaczu ładowarki przyciskiem "+" lub "-". Obniżenie napięcia w ładowarce skutkuje wyższym napięciem ładowania programów Li-Ion, Li-Poly, Ni-MH, ołowiowych itp i wyższym napięciem końcowym rozładowania.
7. wcisnąć "Enter" żeby zachować nastawy, "Stop" aby wyjść bez zapisywania
Dzięki kalibracji mogłem sobie ustawić ładowanie na 4,22V (z miernikiem True RMS), co dawało OCV ogniwa na równe 4,20V. Miałem 3% więcej pojemności ale 2x szybciej zajeździłem ogniwa, więc wybór należy do Was
http://www.youtube.com/watch?v=u7-KTROvieI
Po krótce:
1. odłączyć ładowarkę od zasilania
2. podłączyć jakiś pakiet bez gniazd balansera
3. wcisnąć jednocześnie "-" i "Enter"
4. nie puszczając przycisków podłączyć zasilanie do ładowarki
5. trzymając przyciski poczekać kilka sekund na pojawienie się menu kalibracji
6. dokładnym miernikiem zmierzyć napięcie podłączonego pakietu, regulować napięcie na wyświetlaczu ładowarki przyciskiem "+" lub "-". Obniżenie napięcia w ładowarce skutkuje wyższym napięciem ładowania programów Li-Ion, Li-Poly, Ni-MH, ołowiowych itp i wyższym napięciem końcowym rozładowania.
7. wcisnąć "Enter" żeby zachować nastawy, "Stop" aby wyjść bez zapisywania
Dzięki kalibracji mogłem sobie ustawić ładowanie na 4,22V (z miernikiem True RMS), co dawało OCV ogniwa na równe 4,20V. Miałem 3% więcej pojemności ale 2x szybciej zajeździłem ogniwa, więc wybór należy do Was
Z zaświeconą latarką mniej widzisz ty, a bardziej widać ciebie.
No właśnie, tak ma być. Drugi pin od prawej łączysz do "+" akumulatora. Oczywiście osobnym kablem, nie tym samym co główne ładowanie. Czyli masz: kabel prądowy i osobny cieńszy kabel pomiarowy.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)