Samochód terenowy RC - jaki na początek?
Hetman widzę, że jesteś fanem szybkich modeli RC. Czego używasz na co dzień?
Samochody RC u mojego syna pojawiły się, jak zaczął oglądać filmy na youtube.
Fajnie ogląda się wyczyny takich "małych samochodzików".
Potem pojechaliśmy na targi hobby do Poznania (Hobby ), gdzie m.in. był tor z wybojami, na którym ścigały się samochody firmy LOSI.
I jeszcze grupka zapaleńców pokazywała samochody do driftu...
Zrobiło to na synku duże wrażenie. Od tamtego czasu, samochodami chce robić tylko wiraże.
Jeżeli chodzi o zakup samochodu, to poczekamy do wiosny i jak mu nie przejdzie, to może się zdecydujemy.
W międzyczasie spróbuję poszukać u nas w mieście miłośników tego rodzaju hobby. Zawsze to w kupie raźniej (jak to mówią owsiki).
Miejsca do jazdy jest u nas duuuuużo. Jest lotnisko, które może pełnić rolę poligonu doświadczalnego.
Tak nawiasem mówiąc to na lotnisku jest tor do wyścigów samochodów na uwięzi (PSMA ). W tym roku odbyły się 61 mistrzostwa Europy. Super elitarny sport dla pasjonatów... Zawodników było więcej niż publiczności.
Samochody RC u mojego syna pojawiły się, jak zaczął oglądać filmy na youtube.
Fajnie ogląda się wyczyny takich "małych samochodzików".
Potem pojechaliśmy na targi hobby do Poznania (Hobby ), gdzie m.in. był tor z wybojami, na którym ścigały się samochody firmy LOSI.
I jeszcze grupka zapaleńców pokazywała samochody do driftu...
Zrobiło to na synku duże wrażenie. Od tamtego czasu, samochodami chce robić tylko wiraże.
Jeżeli chodzi o zakup samochodu, to poczekamy do wiosny i jak mu nie przejdzie, to może się zdecydujemy.
W międzyczasie spróbuję poszukać u nas w mieście miłośników tego rodzaju hobby. Zawsze to w kupie raźniej (jak to mówią owsiki).
Miejsca do jazdy jest u nas duuuuużo. Jest lotnisko, które może pełnić rolę poligonu doświadczalnego.
Tak nawiasem mówiąc to na lotnisku jest tor do wyścigów samochodów na uwięzi (PSMA ). W tym roku odbyły się 61 mistrzostwa Europy. Super elitarny sport dla pasjonatów... Zawodników było więcej niż publiczności.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
"Warto także zwrócić uwagę na aparatury znajdujące się w komplecie z modelem. Jako nieliczne na rynku mają możliwość zmniejszenia mocy silnika"kisi pisze:Rysiu_01_92, w tym podlinkowanym Maverick Strada SC EVO jest możliwość zmiany mocy silnika a więc prędkości więc nie sądzę że jest to realizowane przez potencjometr.
Silnik można praktycznie w każdym modelu wymienić ale nie jest to zbyt ekonomiczne dla początkującego, bo się wtedy kupuje model i ma jeździć, a kombinować i ulepszać zaczyna się później
[ Dodano: 26 Listopad 2012, 11:09 ]
I tu niestety trzeba sprecyzować bo jak synek chce się poślizgać i pokręcić kółka to tylko modelem do driftu, bo inne modele typu buggy, monster, itp. mają inną konstrukcje i lepszą przyczepność więc jazda bokiem jest bardzo utrudniona i niestabilna; pierwszy z brzegu model do driftu klik, prędkość max 30km/h i skuteczny piankowy zderzak, myślę że spokojnie synowi by wystarczyło jak na początek bo zabawa i tak będzie.tnt_gt pisze:I jeszcze grupka zapaleńców pokazywała samochody do driftu...
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Udało się... I wilk syty i owca cała... Na gwiazdkę będzie LEGO 8675
Przez przypadek dostałem cynk na ten model. Mam go już w domu - używany. Rewelacja.
Przez przypadek dostałem cynk na ten model. Mam go już w domu - używany. Rewelacja.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Na wstępie się przywitam bo to pierwszy post na tym forum a właściwie drugi bo za brak przywitania mój pierwszy post powędrował do koszta ale wróćmy do tematu.
Jeśli w przyszłości będziesz planował zakup modelu zdalnie sterowanego to polecam Ci z czystym sumieniem modele HIMOTO. Jest to chińczyk ale bardzo dobrze wykonany, mój 7 letni bratanek ma model http://www.rcwroblik.pl/model+elektrycz ... 01,i2.html w wersji szczotkowej który rozpędzał go do 30km/h. Nauczył się już jeździć a więc model dostanie w tym roku upgrade do bezszcztotki.
Zaleta Himoto jest taka że masz dostępny cały asortyment części zamiennych.
Jeśli w przyszłości będziesz planował zakup modelu zdalnie sterowanego to polecam Ci z czystym sumieniem modele HIMOTO. Jest to chińczyk ale bardzo dobrze wykonany, mój 7 letni bratanek ma model http://www.rcwroblik.pl/model+elektrycz ... 01,i2.html w wersji szczotkowej który rozpędzał go do 30km/h. Nauczył się już jeździć a więc model dostanie w tym roku upgrade do bezszcztotki.
Zaleta Himoto jest taka że masz dostępny cały asortyment części zamiennych.
Hej, post jest już stary, ale warto coś napisać. Ja też dopiero zacząłem zabawę w samochody RC. I powiem szczerze długo czaiłem się na allegro, kupiłem używke. Firma HBX model Bonzer na podwoziu TL-01.
Na początek chyba nic lepszego nie dostaniesz, ja kupiłem za 150 zł gotowy model, fakt że bez pakietów, ale miałem swoje modelarskie. Czasem za 200 można ustrzelić komplet z aparaturą i pakietem. Na trawie fajnie się jeździ, na asfalcie w miarę stabilnie, a jak uda się troszkę piasku pod koła uzyskać zabawa jest lepsza niż prezenty pod choinkę.
W święta mimo 23 lat na karku, wyszedłem z tatą i chłopakiem siostry na ulicę, nie było nas 2 godziny, ale wiadomo było gdzie jesteśmy bo sąsiedzi też się tam pojawili. Zabawa dla każdego, części też w miarę dostępne.
Na początek chyba nic lepszego nie dostaniesz, ja kupiłem za 150 zł gotowy model, fakt że bez pakietów, ale miałem swoje modelarskie. Czasem za 200 można ustrzelić komplet z aparaturą i pakietem. Na trawie fajnie się jeździ, na asfalcie w miarę stabilnie, a jak uda się troszkę piasku pod koła uzyskać zabawa jest lepsza niż prezenty pod choinkę.
W święta mimo 23 lat na karku, wyszedłem z tatą i chłopakiem siostry na ulicę, nie było nas 2 godziny, ale wiadomo było gdzie jesteśmy bo sąsiedzi też się tam pojawili. Zabawa dla każdego, części też w miarę dostępne.
Cześć
Mam pytanie, jak konserwować taki mały samochodzik elektryczny? Najbardziej mnie zastanawia smarowanie.
W necie informacje o różnych typach, raz, że smarować, raz, że nie smarować, że zależy od łożysk itd...
Auto to Himoto EXB-16. Wiem, że to nie jest profesjonalny model, ale mam nadzieję, że trochę synowi posłuży i jestem pewien, że będzie miał dużo zabawy.
Za to nie wiem, co w nim smarować? Sprzedany był z wszystkim suchym, przynajmniej tym co widać, a dyferencjałów jeszcze nie rozkręcałem, by do nich zajrzeć.
Jedyne co sam wymyśliłem, to że pod radiator na silniku dam trochę pasty termoprzewodzącej - ma to sens?
Kilka zdjęć, jak to wygląda:
Pozdrawiam
Mam pytanie, jak konserwować taki mały samochodzik elektryczny? Najbardziej mnie zastanawia smarowanie.
W necie informacje o różnych typach, raz, że smarować, raz, że nie smarować, że zależy od łożysk itd...
Auto to Himoto EXB-16. Wiem, że to nie jest profesjonalny model, ale mam nadzieję, że trochę synowi posłuży i jestem pewien, że będzie miał dużo zabawy.
Za to nie wiem, co w nim smarować? Sprzedany był z wszystkim suchym, przynajmniej tym co widać, a dyferencjałów jeszcze nie rozkręcałem, by do nich zajrzeć.
Jedyne co sam wymyśliłem, to że pod radiator na silniku dam trochę pasty termoprzewodzącej - ma to sens?
Kilka zdjęć, jak to wygląda:
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
W dyfry to rzadki smar/olej. Resztę masz na łożyskach (przynajmniej powinny być )-po ostrej jeździe wyciągam łożyska,płukam w acetonie i zalewam olejem, po kilku godzinach wycieram do sucha i montuję. Konstrukcja widzę podobna do fsracing/reely. Uważaj na wieżyczki amortyzatorów-aluminiowe nie są zbyt trwałe