Samochód terenowy RC - jaki na początek?

....nie pasujące gdzie indziej...
tnt_gt

Samochód terenowy RC - jaki na początek?

Post autor: tnt_gt »

Sterowane samochody, które do tej pory dostawał mój 6-letni syn, nie przetrwały miesiąca użytkowania. Zawsze coś się zepsuje, a o jakości sterowania to już nie wspominam, zero-jedynkowe.
Same chińskie śmieci.

Dlatego też mam pytanie, jaki samochód kupić na początek (może będzie to ostatni model)?

Potrzebuję prosty, wytrzymały model, który w podstawowym zestawie będzie miał wszystko: sterowanie, akumulatory, ładowarkę (może da radę wykorzystać akumulatory Li-ion i ładowarkę, którą mam na stanie).

Cena: hmmm... do 200-300zł.[/b]
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
No cóż w takiej cenie jesteś zdany na chińską produkcję. W kwocie którą podałeś kupisz samą aparaturę...
Ogólnie to proponuję skierować się na modele firm Kyosho, Tamiya. Średnia półka, ale stanowią standard i łatwo dostać części. Możesz próbować dorwać używkę na aukcji.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Hetman

Post autor: Hetman »

Trochę za mało :/ . Fajna podstawka to Maverick Strada, jest się już czym pobawić i jak wciągnie to w co inwestować. Poniżej bym nie schodził, chyba że uda Ci się coś z drugiej ręki wyrwać ;) .

Hmmm, tylko takie modele to dla sześciolatka trochę za mocne są, będziesz musiał mu zabrać i nadzorować zabawę, żeby było bezpiecznie :D .
tnt_gt

Pooglądałem sobie różne modele i stwierdziłem, że to jednak droga impreza. Na razie odpuszczę sobie tego typu modele. Skupimy się raczej na Lego Technic, mamy trochę elementów i na początek zbudujemy sobie samochód sterowany Lego - jak się znudzi zawsze można rozebrać i zbudować inny.

Dzięki za pomoc.
Hetman

Słuszna decyzja, wróć do tematu jak będzie ~10lat.
tnt_gt

Lego swoją drogą... Wiedziony ciekawością znalazłem ofertę samochodu sterowanego ze sterowaniem za naprawdę dobre pieniądze - HSP / HIMOTO Short Course

Jak na początek, to chyba niezły? I cena odpowiednia.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Wygląda rozsądnie, sterowanie proporcjonalne, silniczek w miarę, tylko pakiet trochę mały... 1Ah na długo nie starczy.

Pozdrawiam
tnt_gt

Pyra pisze:Witam
....tylko pakiet trochę mały... 1Ah na długo nie starczy.
...
Tzn. na ile jazdy może wystarczyć? Wiem, ze to zależy od tego jaką "ciężką ma się nogę", ale może są jakieś kryteria?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
tnt_gt pisze:Tzn. na ile jazdy może wystarczyć? Wiem, ze to zależy od tego jaką "ciężką ma się nogę", ale może są jakieś kryteria?
Średnio pakiety wystarczają na 6 - 15 minut...
Hetman

1:16? Odpuść sobie, skup się na popularnej 1:10, różnica jest spora. I stąd taka cena i cała reszta parametrów.

Widzę, że nie możesz odpuścić sobie tematu, chcesz się pobawić jako tatuś ;) . Proponuję Ci w takim razie przysiąść do allegro na dłużej i polować na jakiś używany zestaw, który jeździ. W ten sposób oszczędzisz pieniądze na starcie i będziesz miał na zmiany/poprawki/przeróbki.

PS: żeby nie być gołosłownym, dwie przykładowe aukcje, które wyglądają całkiem sensownie i jeszcze pewnie coś byś utargował:
http://allegro.pl/samochod-zdalnie-ster ... 77432.html
http://allegro.pl/hpi-strada-maverick-s ... 74694.html
Jest jeszcze kilka innych ofert wyglądających na mocno zmaltretowane, dlatego ich nie linkuję. Nie znam Twoich umiejetności diy ;) no i tak do końca nie jestem w stanie ocenić ich opłacalności (zapłacić/zrobić).
tnt_gt

Za radą Hetmana skupiłem się na modelach 1:10 i znalazłem HSP Rally Monster 2.4 GHz - Short Course 1:10

Co o tym modelu myślicie?

Nie chcę kupować używanego, bo nie mam rozeznania w tego typu sprzętcie.
Po drugie, cena jest ważna, bo jak mu się znudzi, to nie będzie wielka strata. A jak będę widział postępy, to wtedy będziemy rozważali zakup lepszego modelu.
Hetman

Jeśli Cię na niego stać to na start nic mu nie brakuje. Zamów sobie dodatkowe wtyczki do pakietów, bo na pewno będziesz chciał sobie złożyć dodatkowe.

TYlko cały czas podkreślam - Tobie, nie jemu ;) . Krótki cytat ze specyfikacji dla uświadomienia:
Szacowana prędkość max. ponad 50 km/h
A to jest ~15m/s. I stosowne przyspieszenie do tego, kilka razy większe od Twojego dorosłego samochodu.
tnt_gt

Szczerze mówiąc, to ja tym sprzętem nie będę jeździł... 6-letni Synuś sobie to wymarzył. Nie może wchodzić bokiem w zakręt prawdziwym wozem, to chce mieć przynajmniej namiastkę tego w postaci małego modelu.

Mieliśmy już kilka tanich modeli ze sklepu z zabawkami, ale to wszystko chińszczyzna, która szybko kończyła swój żywot.
Hetman pisze:Krótki cytat ze specyfikacji dla uświadomienia:
Szacowana prędkość max. ponad 50 km/h
A to jest ~15m/s. I stosowne przyspieszenie do tego, kilka razy większe od Twojego dorosłego samochodu.
Jak mam to interpretować z praktycznego punktu widzenia początkującego użytkownika tak szybkiego modelu?

Właśnie otrzymałem informację z jednego ze sklepów odnośnie modeli HSP
...wycofalismy sie ze sprzedazy produktow tego producenta ze wzgledu na brak czesci zamiennych oraz slaba jakosc i bak polityki gwarancyjnej...
Sugerują Maverick Strada SC EVO - Short Course 1:10.
Hetman

Mam wrażenie, że był za tani ;) bo części wyglądają na zamienne. Sam kupowałem kiedyś podobną stradę na prezent, tyle że 12latkowi - radochę miał niesamowitą.
Fajne, że piszą o opcji ograniczenia parametrów, to może być dla Was strzał w dziesiątkę.
Moim zdaniem powinieneś to interpretować tak, że pierwsza jazda jest Twoja, wtedy się zapoznasz z możliwościami modelu i będziesz wiedział, co ograniczać a na co pozwolić :) . Jesteś dorosły w końcu ;) .
Tylko zrób kilka pakietów i weź ze sobą bo zabawa kończy się za szybko :( .

To dalej jest chińczyk i możesz być rozczarowany materiałami i wykonaniem ale nie daj się zwieść, mimo wszystko masa zabawy i to może być Wasz ostatni elektryk, metodą wymian eksploatacyjnych i tuningu ;) .
kisi

Post autor: kisi »

I ten model bym wybrał zwłaszcza że umożliwia zmniejszenie prędkości modelu co do 6 latka jest super sprawa w trosce o żywotność modelu. Nie sądzę żeby dużo zostało z autka przy uderzeniu w mur przy prędkości 50km/h
ODPOWIEDZ