Petzl Tikka XP 2014 (E99HC)

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Petzl Tikka XP 2014 (E99HC)

Post autor: marmez »

Cześć

Recenzję będę (niestety) robił na raty. Na razie nagrałem jakiś filmik w którym trochę opowiadam i pokazuję. Mimo dłużyzn kilka informacji jest, i zobaczyć coś też można.

http://www.youtube.com/watch?v=EV4w3sFmseM

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EV4w3sFmseM[/youtube]

Powtórzę kilka informacji, które wcześniej pisałem w Newsach:

W tej samej cenie co stare Tikka XP 2 dostajemy nowe Tikka XP z dwoma białymi diodami tym razem! - czyli za ok. 160zł (powrót do starej nazwy, czyli opuszczenie "2" mimo, że od pierwowzoru ta latarka już się mocno różni ;) )

Nowości:
  • * jest stabilizacja światła, co mam nadzieję wielu powinno ucieszyć (mnie na pewno)
    * wiązki światła nie są okrągłe, tylko podłużne, jedna pozioma, druga pionowa, dzięki temu mamy dużo lepiej wykorzystane światło
    * w niskich trybach nie widać PWM :D
    * Tikka XP posiada dwie białe diody, do świecenia szerokiego i dalekiego, i to w nie najgorszej cenie
    * czerwona dioda mocniejsza niż w poprzedniej wersji
    * uruchamianie od najsłabszego trybu (w przeciwieństwie do poprzednich modeli).
Zdjęcia Tikka XP:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Instrukcje z resztą parametrów:
http://petzl.pl/pub/INSTRUKCJE/E99-TIKKA-XP.pdf

Na razie tyle. Pytania oczywiście można zadawać :) Postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 26 mar 2014, 06:00 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Paskuda
pozdrav
dsk

Post autor: dsk »

marmez, fajnie, że umieszczasz swoją recenzję dla pożytku innych! Jednak taka uwaga: dobrze byłoby skupić się na recenzji czołówki od początku filmu.

W tej chwili trzeba przewinąć ponad minutę, bo na początku mamy:
1. Próbę mikrofonu
2. Ustawianie kamerki
3. Omówienie innej czołówki Petzl (stary model) :roll:
4. Przejście do omówienia właściwej czołówki Petzl Tikka XP 2014

Lepiej byłoby wyciąć ten początek, a porównanie do innych czołówek, jeśli w ogóle, to dać na koniec. Żeby mniej ludzi wyłączyło ze zniechęcenia filmik po mniej niż minucie (ja wyłączyłem). :mrgreen:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

dsk, tak, tak. Ja to wszystko wiem, tylko wyszło jak wyszło, wszystko na szybko. Gdybym miał czas, to bym opisał już, i porobił zdjęcia a nie filmował. Ogólnie to nie lubię recenzji w formie filmu, wolę spisane ze zdjęciami, szybciej można je przeczytać, łatwiej do nich wrócić (do wybranych fragmentów). A że czasu nie ma, a kamerę miałem ustawioną do innych nagrań, to na szybko, bez przygotowania nagrałem.

Po prostu pomyślałem, że lepiej dać na szybko jakiekolwiek informacje, niż nie dawać wcale. Gdy kogoś ta czołówka interesuje, to pewno przeboli niedoskonałości i obejrzy do końca.

Może jak będę miał trochę czasu i sił, to spróbuję pociąć trochę ten film.

Wracając do czołówki, w filmie to widać, ale nie mówiłem o tym:
- Jest to pierwsza seria kompaktów od Petzla, które włączają się w trybie najsłabszym, a nie najmocnejszym :mrgreen: Co mnie osobiście się bardzo podoba, bo wcześniej zawsze mnie wkurzał start ze 100%.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

marmez, a jak oceniasz tą opaskę? Jest łatwo czy trudno "brudliwa", guma jest gęsta czy nie bardzo? Da się zastosować jakby co opaskę naprawczą Petzla?
pozdrav
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Aktualizacja poniżej
Browar pisze:marmez, a jak oceniasz tą opaskę? Jest łatwo czy trudno "brudliwa"
Cześć. Ja mam popielato pomarańczową - jasną i wydaje mi się, że się będzie łatwo brudziła, jest też model z trochę ciemniejszą - popielato grafitowa: http://petzl.pl/amc/petzl/sport/detale/ ... p,650.html Na grafitowym na pewno mniej brud będzie widać niż na pomarańczowym ;)
Browar pisze:guma jest gęsta czy nie bardzo?
Guma jest dość mocna, gruba, czy gęsta... nitki tylko widać, gumek nie mogę się dopatrzyć. Sprawia wrażenie solidniejszej niż w innym moim Petzlach. Mimo, że węższa, to się trudniej rozciąga niż stare szersze w poprzedniej Tikka. No i też gęściej utkana.
Browar pisze:Da się zastosować jakby co opaskę naprawczą Petzla?
Standardowo i bezproblemowo się nie da. Ale chyba się da... Już wyjaśniam, po pierwsze, zeby się pozbyć tej, która jest, to trzeba ją przeciąć... po drugie w nowej przy czołówce (przy przejściu przez oczka plastiku pasek jest o ok 4mm szerszy, a na na środku zasłania prawie całą powierzchnię styku z czołem i jest ok 1cm szerszy. W starej na tej naczołowej części było pogłębienie na pasek, w nowej pogłębienia nie ma, bo jedyna pasek ma dotykać do czoła. Różnicy w wygodzie nie czuję, może mniej zimna na początek (bo plastiku nie dotykamy czołem). Tak, że możliwe, że zamienny pasek będzie spełniał swoją rolę, a możliwe, że na takim 1cm węższym pasku czołówka będzie trochę mniej stabilna, ale z tym też by można sobie poradzić, np. podkleić jakiś dystans by zrobić wgłębienie na pasek jak w starej wersji.

Ten plastikowy element naczołowo-napaskowy ze starej wersji nie pasuje do nowej niestety.

[ Dodano: 4 Maj 2014, 09:17 ]
Zrobiłem kilka zdjęć z wnętrza czołówki.

Nie wiem jaka to jest dioda. Wymiar to ok. 3.0mm bok.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej zdjęć w galerii: https://picasaweb.google.com/1066285394 ... redirect=1#

Elektronika czołówki jest uszczelniona od świata zewnętrznego "zintegrowaną" uszczelką. Wszystkie plastiki wyglądają bardzo dokładnie wykonane. Wszystko ładnie pasuje.

[ Dodano: 8 Maj 2014, 06:10 ]
Dominik opublikował swoją recenzję:

http://www.light-test.info/index.php?op ... 54&lang=pl

I napisał, że wykorzystany LED to:
Osram OSLON SSL 150 Sreetwhite z selekcji barwnej 5000 K - 7500 dlatego w porównaniu z lampkami na Cree światło wydaje się zimno-niebieskie. Wydajność tych ledów jest na bardzo zadowalającym poziomie 139 lm/W, ale kąt rozsyłu 150° i stopka 2828 nie pozwoli na zabawy z wymianą na go inne ledy.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ