Latarka zmienia sama tryby i nie włącza się

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
freebike

Latarka zmienia sama tryby i nie włącza się

Post autor: freebike »

Witam < dodane ;D,

Mam kilka Ultrafire C2 i jedną WF-602C. Ną początek wspomnę że jakość ich wykonania i stan w jakim przychodzą z Chin jest kiepski. Przychodzą w pół rozkręcone lub bez szkiełek. Bardzo fajnie działały do momentu kiedy zaczęły zmieniać same tryby lub gasnąc. Często żeby je uruchomić trzeba wciskać włącznik kilka razy lub luzować obudowę żeby złapała styk. W 602 winna jest zbyt cieńka obudowa która traci styk z modułem. W C2 poprawiłem styki włącznika i niby działa.

Mam kilka pytań:
1 Mieliście takie przygody?
2 Ultrafire to firma klasy "chińska podróbka"? Pytam bo mam romisena RC-F4 i jakoś wykonania jest dużo wyższa- bez porównania, a gdzieś czytałem że Romisen to tańszy Ultrafire. Może jest odwrotnie.
3 Jakiej firmy polecacie latarke które będzie oświetlać podobnie do C2, a z którą nie będzie problemów. Może jakiś Fenix?

Dziękuję za odpowiedzi z góry.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 paź 2008, 14:24 przez freebike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Dzień dobry :razz: :evil:
freebike

Odtwarzałem skasowany post i mi uciekło dzień dobry ;P sorki
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...no dobra, teraz możemy pogadać jak ludzie :mrgreen:
Często zdarza się, że chińska latareczka wymaga od użytkownika dodatkowej obsługi....zwłaszcza dokładnego poskręcania całości. Zdarzają się tez zimne luty w sterownikach...często padają włączniki.
To, od czego zaczął bym w twojej latarce to rozkręcic, ew. poczyścić powierzchnie styku elektrycznego różnych części (wiesz, którędy prąd płynie?) , potem żeby np. wyeliminować włącznik po odkręceniu zakrętki/włącznika zewrzyj minus akkusa z gwintem za pomoca drutu, przewodu, cyny...jakkolwiek czymś przewodzącym prąd. Jak będzie dobrze, a z dokręconym włącznikiem źle-masz odpowiedź.
Mi osobiście jakośc Romisena odpowiada duzo bardziej niż Ultrafire
Jak chcesz kupić sobie pewniejszą latarkę, której poprawiać nie będziesz musiał, to jak najbardziej Fenix, Jetbeam...poczytaj forum...określ się czego dokładnie potrzebujesz i zadaj pytanie w odpowiednim dziale-pomożemy ;-)
freebike

Cześć,
dzięki wielkie, potwierdziły się moje przypuszczenia i zabieram się za lutowanie. Chętnie zmieniłbym w C2 moduł na coś lepszego. Kupiłem aku które po kilku ładowaniach przestały działać. Coś z nich jeszcze będzie ( ktoś je reaktywuje) czy mam sobie je powiesić na choince ? ;)
Miłego dnia
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Co znaczy przestały działać? W jakich okolicznościach, pisz dokładnie o problemie po prostu.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
freebike

... w sensie po włożeniu do ładowarki trustfire zapala się zielona dioda jakby była naładowana. Na mierniku wskazuje "0". Wydaje mi się że padły zabezpieczenia w aku.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Nom raczej tak. Bociek specjalista od akusów pewnie jak sie pojawi podpowie coś. :D
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

jeśli akumulator jest protected to mogła paść, zazwyczaj bardzo kiepskiej jakości, elektronika zabezpieczająca. Możesz b.ostroznie spróbowac rozebrać ogniwko, wywalić elektronikę (płytka od strony minusa) i używać niezabezpieczonego.
freebike

Gdzieś czytałem że takie grzebanie moze być niebezpieczne to może lepiej nie próbować. Poprosze o jakieś propozycje co włozyć do Ultrafire C2. Chciałbym lepszy modół bo podobno tam jakaś sieczka jest montowana ;)
Ostatnio zmieniony piątek 03 paź 2008, 14:03 przez freebike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

jeśli nie masz zdolności manualnych to nie grzeb.
W sklepie elektronicznym powinni mieć jakiś pojemnik na zużyte ogniwa-proponuję tam go umieścić
A ideę widac tutaj:
http://img225.imageshack.us/my.php?imag ... 558kt4.jpg
Obrazek
(fotki autorstwa Grzesss z torch.pl)
ODPOWIEDZ