Witam wszystkch oswieconych z tego forum. Mam nadzieje ze trafilem do dobrego dzialu. Trafily jakis czas temu w moje rece po dwie diody luxeon LXK2-PW14-U00 i LXHL-NWG8. Oczywiscie powstal ambitny plan zrobienia lampki rowerowej. Plan byl... rozeszlo sie po kosciach. Jednak tym razem nie moge odpuscic Zdazylem sie zorientowac ze Luxeony maja tu conajwyzej srednia opinie ale skoro juz mam to co mam to szkoda mi tego nie wykorzystac. A moze jadnak sie myle i nie warto nawet z nimi zaczynac ? Choc ten K2 nie wydaje sie na papierze jakis bardzo zly, a i ten STAR/O wydaje sie ze ma swoje zalety (K2 nie uruchamialem bez zadneg radiatora, druga uruchomilem napedzajac z jakiego driverka od EdiMa-daje ladna ciepla barwe). Troszke wiedzialem, trosze sie dowiedzialem poczytujac forum. Jednak ugrzezlem w temacie kolimatorow, a wlasciwie i dostepnosci i kompatybilnosci. Wymyslilem sobie ze potrzebuje czegos owalnego zeby bylo szeroko i czegos wezszego zeby bylo jak trzeba daleko. tylko skad je wziac. Poszukalem na allegro, DX, kilka polskich sklepow internetowych maritex, sensu, lediko i pewnie jeszcze cos - i sa takie jakie by mnie interesowaly ale to do Cree, to do SSC, tu jakis Edison, ProLight Opto, HPLighing. Wrrr... sporo tego ale nic do luxeonow. Rozumiem ze generalnie soczewki/kolimatory, mocowania, nie sa kompatybilne ze wszystkimi PowerLedami ale moze choc niektore sa z moimi K2 ? A moze gdzies jest jakies zestawienie mowiace ze diody firmy XXX z rodziny YYY pasuja bez problemow do soczewek/kolimatorow/reflektorow firmy AAA z serii KKLLMM ? Czy z polskich sklepow pozostaje mi tylko oferta semiconductors.com.pl (oni maja w ofercie ale strasznie ciezko zorientowac sie co jest czym w ich ofercie) ?
Przepraszam bo byc moze pytam o proste rzeczy, ale sa one dla mnie w duzej czesci nowe, a ogrom informacji jaki jest na forum nie ulatwia laikowi poruszania sie - wadaje mi sie ze im wiecej czytam/szukam tym mniej wiem/znajduje. Prosze o wyrozumialosc i pomoc.
moje problematyczne luxeony
http://www.semiconductors.com.pl/ - wpisz luxeon i znajdziesz optykę Fraen.
- Kolimator o bardzo wąskiej wiązce: FBL-VN1-LL01-0 prod. FraenSRL, Ø=35mm, kąt skupiania 4.5...5°, przeznaczone dla diod Lambertian. Przykładowa efektywność skupiania na osi dla białej diody Luxeon III Star Lambertian LXHL-LW3C to 59.7 cd/lm.
- kolimator LXHL-NX05 prod. LumiLEDs, Ø=17.6mm, sprawność do 90%, kąt skupiania 10°
- reflektor SO17XA prod. IMS, Ø=19mm
- reflektor SO20XA prod. IMS, Ø=20.5mm
- reflektor SO27XA prod. IMS, Ø=27.5mm
- kolimator + holder FHS-HNB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 8...10°, przeznaczone dla diod Lambertian.
- kolimator + holder FHS-HEB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, wiązka eliptyczna 12x24°, przeznaczone dla diod Lambertian.
- kolimator + holder FHS-HNB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 25...30°, przeznaczone dla diod Lambertian.
- kolimator + holder FHS-HWB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 40...45°, przeznaczone dla diod Lambertian.