moje problematyczne luxeony

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karakan

moje problematyczne luxeony

Post autor: karakan »

Witam wszystkch oswieconych z tego forum. Mam nadzieje ze trafilem do dobrego dzialu. Trafily jakis czas temu w moje rece po dwie diody luxeon LXK2-PW14-U00 i LXHL-NWG8. Oczywiscie powstal ambitny plan zrobienia lampki rowerowej. Plan byl... rozeszlo sie po kosciach. Jednak tym razem nie moge odpuscic ;) Zdazylem sie zorientowac ze Luxeony maja tu conajwyzej srednia opinie ale skoro juz mam to co mam to szkoda mi tego nie wykorzystac. A moze jadnak sie myle i nie warto nawet z nimi zaczynac ? Choc ten K2 nie wydaje sie na papierze jakis bardzo zly, a i ten STAR/O wydaje sie ze ma swoje zalety (K2 nie uruchamialem bez zadneg radiatora, druga uruchomilem napedzajac z jakiego driverka od EdiMa-daje ladna ciepla barwe). Troszke wiedzialem, trosze sie dowiedzialem poczytujac forum. Jednak ugrzezlem w temacie kolimatorow, a wlasciwie i dostepnosci i kompatybilnosci. Wymyslilem sobie ze potrzebuje czegos owalnego zeby bylo szeroko i czegos wezszego zeby bylo jak trzeba daleko. tylko skad je wziac. Poszukalem na allegro, DX, kilka polskich sklepow internetowych maritex, sensu, lediko i pewnie jeszcze cos - i sa takie jakie by mnie interesowaly ale to do Cree, to do SSC, tu jakis Edison, ProLight Opto, HPLighing. Wrrr... sporo tego ale nic do luxeonow. Rozumiem ze generalnie soczewki/kolimatory, mocowania, nie sa kompatybilne ze wszystkimi PowerLedami ale moze choc niektore sa z moimi K2 ? A moze gdzies jest jakies zestawienie mowiace ze diody firmy XXX z rodziny YYY pasuja bez problemow do soczewek/kolimatorow/reflektorow firmy AAA z serii KKLLMM ? Czy z polskich sklepow pozostaje mi tylko oferta semiconductors.com.pl (oni maja w ofercie ale strasznie ciezko zorientowac sie co jest czym w ich ofercie) ?
Przepraszam bo byc moze pytam o proste rzeczy, ale sa one dla mnie w duzej czesci nowe, a ogrom informacji jaki jest na forum nie ulatwia laikowi poruszania sie - wadaje mi sie ze im wiecej czytam/szukam tym mniej wiem/znajduje. Prosze o wyrozumialosc i pomoc.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

http://www.semiconductors.com.pl/ - wpisz luxeon i znajdziesz optykę Fraen.
  • Kolimator o bardzo wąskiej wiązce: FBL-VN1-LL01-0 prod. FraenSRL, Ø=35mm, kąt skupiania 4.5...5°, przeznaczone dla diod Lambertian. Przykładowa efektywność skupiania na osi dla białej diody Luxeon III Star Lambertian LXHL-LW3C to 59.7 cd/lm.
  • kolimator LXHL-NX05 prod. LumiLEDs, Ø=17.6mm, sprawność do 90%, kąt skupiania 10°
  • reflektor SO17XA prod. IMS, Ø=19mm
  • reflektor SO20XA prod. IMS, Ø=20.5mm
  • reflektor SO27XA prod. IMS, Ø=27.5mm
  • kolimator + holder FHS-HNB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 8...10°, przeznaczone dla diod Lambertian.
  • kolimator + holder FHS-HEB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, wiązka eliptyczna 12x24°, przeznaczone dla diod Lambertian.
  • kolimator + holder FHS-HNB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 25...30°, przeznaczone dla diod Lambertian.
  • kolimator + holder FHS-HWB1-LL01-H prod. FraenSRL, Ø=30mm, kąt skupiania 40...45°, przeznaczone dla diod Lambertian.
ODPOWIEDZ