Jakie urządzenie wielofunkcyjne wybrać?
Jakie urządzenie wielofunkcyjne wybrać?
Poszukuję dla siebie nowego urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka + skaner + ksero). Na necie takich wątków jest oczywiście mnogo i czytam je, ale chciałbym poznać Wasze opinie. Na chwilę obecna mam truchło Epsona SX-515w i powiedzieć że k...ica mnie trafia z tym ścierwem to daleko idący eufemizm. A więc kryteria:
- NIE epson
- tania w ekploatacji
- budżet 300-500zł
- Wifi
Czyli dość standardowo. Jeśli chodzi o pogrubione kryterium - albo tanie oryginalne tusze (ale z tego co widzę to w tej kategorii cenowej wszyscy producenci maja bardzo podobne ceny), albo dostępne porządnie zamienniki, które nie zajadą mi drukarki i będą poprawnie rozpoznawane. Takie np. 75zł za komplet tuszy byłoby OK ceną.
Jakies pomysły?
- NIE epson
- tania w ekploatacji
- budżet 300-500zł
- Wifi
Czyli dość standardowo. Jeśli chodzi o pogrubione kryterium - albo tanie oryginalne tusze (ale z tego co widzę to w tej kategorii cenowej wszyscy producenci maja bardzo podobne ceny), albo dostępne porządnie zamienniki, które nie zajadą mi drukarki i będą poprawnie rozpoznawane. Takie np. 75zł za komplet tuszy byłoby OK ceną.
Jakies pomysły?
U nas w serwisie to Epsonów nawet nie przyjmują do naprawy, bo nie ma sensu
Sąsiadowi niedawno wysiadł taki kombajn za ~900zł tuż po gwarancji. Wysiadł skaner, a cały okres eksploatacji to była wieczna walka z zapychającymi się dyszami drukarki.
Generalnie polecam cokolwiek z Brothera. Tylko najpierw sprawdzić czy są tusze do danego modelu na Allegro/Ebayu w cenach okołodwudziestozłotowych
Sąsiadowi niedawno wysiadł taki kombajn za ~900zł tuż po gwarancji. Wysiadł skaner, a cały okres eksploatacji to była wieczna walka z zapychającymi się dyszami drukarki.
Generalnie polecam cokolwiek z Brothera. Tylko najpierw sprawdzić czy są tusze do danego modelu na Allegro/Ebayu w cenach okołodwudziestozłotowych
Urządzenie wielofunkcyjne Canon (bez WiFi). Od 3,5 roku sprawuje się dobrze.
Posiada cartrige zintegrowane z głowicą drukującą. Same cartrige drogie, ale:
Od początku nie kupowałem tuszy. Zakupiłem zestaw do napełniania do Canon i mam "wieczne tusze".
Głowice narazie wytrzymują.
Spory wybór z WiFi.
Posiada cartrige zintegrowane z głowicą drukującą. Same cartrige drogie, ale:
Od początku nie kupowałem tuszy. Zakupiłem zestaw do napełniania do Canon i mam "wieczne tusze".
Głowice narazie wytrzymują.
Spory wybór z WiFi.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- waldek.leg
Kolego zainteresuj się czymś takim jak Dell MFP 2335dn . Urządzenie nie do zajechania. Tanie w eksploatacji. Używam intensywnie w domu od ponad roku, i powiem ze jak dla mnie bajka. Nie posiada wifi (ale to nie problem) jest to w 100% sprzęt typowo sieciowy z wszystkimi dobrodziejstwami jakie się wymaga od takich urządzeń. Sterowniki aktualizowanie na bieżąco przez producenta pod każdą platformę co istotne.
z pozdrowieniami Waldek,
Cena nowej ok 1700zł, a te za 500 z aledrogo, co sprzedawca pisze że z minimalnym przebiegiem to bujda że hej bo maja natrzaskane od gromawaldek.leg pisze:Kolego zainteresuj się czymś takim jak Dell MFP 2335dn . Urządzenie nie do zajechania. Tanie w eksploatacji. Używam intensywnie w domu od ponad roku, i powiem ze jak dla mnie bajka. Nie posiada wifi (ale to nie problem) jest to w 100% sprzęt typowo sieciowy z wszystkimi dobrodziejstwami jakie się wymaga od takich urządzeń. Sterowniki aktualizowanie na bieżąco przez producenta pod każdą platformę co istotne.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Do czego chcesz używać tego kombajnu? Co ma być podstawową funkcją?
Ja mam MP990 - wybrałem z kilku powodów (które wcale nie muszą się pokrywać z Twoimi potrzebami)
- tani w eksploatacji (NIE WIERZĘ zamiennikom. Używam tylko oryginalnych tuszy. Z zamiennikami bywa różnie - a to blakną, a to nie do końca się wchłaniają tak jak oryginalne - szczególnie ważne przy papierze fotograficznym, a to mają inne kolory - co też jest ważne przy kalibracji drukarki)
- ma drukować bez ramek
- ma drukować zdjęcia w zadowalającej mnie jakości
- ma mieć jakiś skaner (używam do skanowania dokumentów, więc tutaj szału nie potrzebowałem)
- ma działać przez wifi
Ja mam MP990 - wybrałem z kilku powodów (które wcale nie muszą się pokrywać z Twoimi potrzebami)
- tani w eksploatacji (NIE WIERZĘ zamiennikom. Używam tylko oryginalnych tuszy. Z zamiennikami bywa różnie - a to blakną, a to nie do końca się wchłaniają tak jak oryginalne - szczególnie ważne przy papierze fotograficznym, a to mają inne kolory - co też jest ważne przy kalibracji drukarki)
- ma drukować bez ramek
- ma drukować zdjęcia w zadowalającej mnie jakości
- ma mieć jakiś skaner (używam do skanowania dokumentów, więc tutaj szału nie potrzebowałem)
- ma działać przez wifi
- waldek.leg
To prawda nowa kosztuje takie pieniądze ale kto o zakupie nówki mówi. Ja swoją kupiłem za 1/3 ceny sklepowej z przebiegiem 5 stron, na zakupy pojechałem z laptopem i wybrałem z pośród 10 maszyn własnie taką. Licznika raczej nikt nie kręcił, stan maszyny perfekcyjny (nowa) oryginalnie zapakowana w styropiany, jedynie brak kartonu i instrukcji ale to marginalna sprawa.Nightmare pisze:Cena nowej ok 1700zł, a te za 500 z aledrogo, co sprzedawca pisze że z minimalnym przebiegiem to bujda że hej bo maja natrzaskane od groma
z pozdrowieniami Waldek,
Ja ze swojej strony polecam Brother DCP-J315W . Mam takie urządzenie od prawie dwóch lat. Do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów.
Może demonem szybkości nie jest, ale do domowego zastosowania jest ok.
Dla mnie największą zaletą jest to, że działa bardzo dobrze z zamiennikami, które są w śmiesznej cenie. KLIK Czyli załadowanie wszystkich kartridży (3kolory + czarny) kosztuje 10zł
Może demonem szybkości nie jest, ale do domowego zastosowania jest ok.
Dla mnie największą zaletą jest to, że działa bardzo dobrze z zamiennikami, które są w śmiesznej cenie. KLIK Czyli załadowanie wszystkich kartridży (3kolory + czarny) kosztuje 10zł
http://www.saturn.pl/produkt,id-45801?u ... mpaign=xml
Takiej używamy w firmie, przebieg ok 30k stron w rok. W miarę rozsądny wybór, bo oryginalny czarny kardridż (~500stron) kosztuje 15zł
Takiej używamy w firmie, przebieg ok 30k stron w rok. W miarę rozsądny wybór, bo oryginalny czarny kardridż (~500stron) kosztuje 15zł
Paczka odpowiedzi:
Wifi być musi.
Dell MFP 2335dn - laserówka mi nie podchodzi z racji czasu potrzebnego na rozgrzanie, do tego to straszny kloc - w pokoju 10m^2 nie mam gdzie tego postawić.
Zastosowanie - student jestem, więc drukowanie notatek, czasem jakiejś prezentacji etc. Zwykle jest to wydruk czarny. Drukuje raczej częściej (tj. raz na tydzień lub częściej) i mało (do 5 stron powiedzmy, choć czasem do 20). Prawdziwych zdjęć nie przewiduję drukować. Skaner będzie używany raczej rzadko, ale nie chcę rozdzielać urządzeń (kwestia przechowywania, obsługi itd.).
BROTHER DCP-J315W - wstępnie OK. Poczytam o nim oponie i zobaczymy. Jak duzo tuszu zużywa przy czyszczeniu głowicy? Bo epson potrafi wpi... 1/3 kardridża...
LEXMARK Prospect Pro205 zasugerowany przez megabita - o jednej rzeczy nie wspomniałem w kryteriach - musi mieć max 44cm szerokości, ta jest szersza. Oczywiście można podawac wszelkie typy, sam będe sprawdzał szerokość.
Edyta:
Zaczyna mi się podobać podany wyżej Brother - oczywiście nie z wyglądu bo jest paskudny ale znalazłem zamienniki za 12zł i 15zł sztuka - mam nadzieję, że takie nie będa powodem sypnięcia się drukarki czy błędów w rozpoznawaniu chipa, a cena zupełnie OK.
Wifi być musi.
Dell MFP 2335dn - laserówka mi nie podchodzi z racji czasu potrzebnego na rozgrzanie, do tego to straszny kloc - w pokoju 10m^2 nie mam gdzie tego postawić.
Zastosowanie - student jestem, więc drukowanie notatek, czasem jakiejś prezentacji etc. Zwykle jest to wydruk czarny. Drukuje raczej częściej (tj. raz na tydzień lub częściej) i mało (do 5 stron powiedzmy, choć czasem do 20). Prawdziwych zdjęć nie przewiduję drukować. Skaner będzie używany raczej rzadko, ale nie chcę rozdzielać urządzeń (kwestia przechowywania, obsługi itd.).
BROTHER DCP-J315W - wstępnie OK. Poczytam o nim oponie i zobaczymy. Jak duzo tuszu zużywa przy czyszczeniu głowicy? Bo epson potrafi wpi... 1/3 kardridża...
LEXMARK Prospect Pro205 zasugerowany przez megabita - o jednej rzeczy nie wspomniałem w kryteriach - musi mieć max 44cm szerokości, ta jest szersza. Oczywiście można podawac wszelkie typy, sam będe sprawdzał szerokość.
Edyta:
Zaczyna mi się podobać podany wyżej Brother - oczywiście nie z wyglądu bo jest paskudny ale znalazłem zamienniki za 12zł i 15zł sztuka - mam nadzieję, że takie nie będa powodem sypnięcia się drukarki czy błędów w rozpoznawaniu chipa, a cena zupełnie OK.
Głowicę sobie czyści co parę dni i zużywa minimalną ilość tuszu, ale musi być podłączona do prądu 24/7. Przy każdym uruchomieniem drukarki, zaczyna pełne czyszczenie, co zużywa sporo tuszu.Kazik pisze:BROTHER DCP-J315W - wstępnie OK. Poczytam o nim oponie i zobaczymy. Jak duzo tuszu zużywa przy czyszczeniu głowicy? Bo epson potrafi wpi... 1/3 kardridża...