Witam
Zamówiłem na Dealextrime 2 szt taniej latarki na diodzie Q5, 18650 (wyprzedaż po 8,99$). Coś do pouczenia się (ewentualnie zepsucia i zdymienia ). Po problemach z zamówieniem przyszły 2 szt Prairie Fire T6-D7. Inne, "na oko" z trzy razy droższe ( ).
Dioda XM-L, skupienie dobre, gwinty starannie wykonane, powłoka bez ubytków. ALE: luzy na sprężynkach, przełączanie i wyłączanie od wstrząsów.
Ref jest dociskany przez podstawę diody. Pasty brak na gwintach, pomiędzy MCPBC i pigułą kropelka czegoś. Resztę widać na zdjęciach.
Włącznik taki jak sprzedawany na DX na 1,5A.
Wyprzedaż Dali taki model jaki mieli.
Prądy pomierzone na szybko, zasilanie bezpośrednio podane na driver:
Med 1,29A Low 0,65A High 2,65 Str. 1,3A Sos 2,65A. Pamięta ostatni tryb.
Po zrobieniu zdjęcia z lampą błyskową pod kątem 45st. "wylazły" słabo widoczne napisy na elementach:
Dziwnie podobna do latarki C8 kolegi Polek. Link TU . Pyra w tym temacie napisał: ten driver "to czyste zło" Nie ma siły, trzeba wymienić.
Modyfikacja
Włącznik.
Po rozebraniu pokazała się newralgiczna część: sprężynka wewnętrzna, dociskająca grzybek. Przez taką ma płynąć 3A? Przegrzeje się i cały włacznik zdymi się.
Miejsce to zostało zmostkowane za pomocą dwóch skrętek zrobionych z bardzo elastycznych cienkich kabli modelarskich.
Sprężynka główna dociskająca baterię została przylutowana do wyprowadzań włącznika i zmostkowana. MCPBP wygładzone i na paście Zelman ZM-STG2 osadzone w pigule.
Driwer zakupioyn od Grega 3A TAKI . Driver wciśnięty w pigułę także na paście (rant drivera). Druga strona "przylutowana" na ile się dało moją transformatorówką. Trzyma się.
Wszystkie gwinty w głowicy przesmarowane pastą. Wkręcają się dość ciasno.
Po dwóch minutach świecenia w trybie High obudowa robi się bardzo ciepła. Porównałem do L2P Grega. Trochę wolniej (o 1/3) wzrasta temperatura obudowy w stosunku do latarki L2P.
Tę drugą latarkę (przyszły dwie jednakowe) wystawię pewnie w sklepiku.
[ Dodano: 6 Lipiec 2012, 18:36 ]
W trybie High pojawiły się spadki napięcia. Włączało się zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem (przy naładowanym ogniwie). Gdzieś coś "nie styka".
Wymieniłem poprzedni włącznik na włącznik typu forward zakupiony u Grega. Trzeba było trochę opiłować laminat i zmostkować sprężynkę.
Następnie poprawiłem przyklejenie cyną drivera do piguły. I to było to.
Włącznik bardzo dobry. Pomiary wykazały brak spadków napięcia przy 2,8A (to jest chyba driver 2,8A nie 3A?)
Modyfikacja latarki z DX
Modyfikacja latarki z DX
Ostatnio zmieniony sobota 21 lip 2012, 20:47 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 5 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Latarka bardzo fajnie wykonana jak za tą cene! Świeci troszkę gorzej niż UF C2. Praire Fire ma bardziej skupioną wiązkę swiatła. Jak za tą cena to propozycja godna uwagi Zaskoczyła mnie jakość wykonania - tyle plusów
Z minusów to na najniższym trybie światło mruga z bardzo wysoką częstotliwością, trzeba sie przyjrzeć, mniej więcej jak by LED podłączona do sieci (50Hz). Wymiana drivera na pewno pomoże.
Z minusów to na najniższym trybie światło mruga z bardzo wysoką częstotliwością, trzeba sie przyjrzeć, mniej więcej jak by LED podłączona do sieci (50Hz). Wymiana drivera na pewno pomoże.
Latarkę kupiłem w celach edukacyjnych. Cel edukacyjny osiągnięty.
Na koniec:
1) Dokręcając pigułe uszkodziłem soczewkę diody . Okazało się, że otwór w refie ma 4,5 mm. (ref od XP-G?)
2) Przez przypadek sprawdziłem jak łatwo brudzi i rysuje się lustro refa.
Po modyfikacji:
-nowy włącznik
-nowy driver
-nowy ref (pasuje od C8)
-nowa dioda (od Ledim 14mm U2)
Większość (jak nie wszystkie) tańszych latarek trzeba poprawiać.
Dotarł z DX tani zoom. He He, to dopiero "partyzantka" w środku . Ale da się doprowadzić do używalności.
Na koniec:
1) Dokręcając pigułe uszkodziłem soczewkę diody . Okazało się, że otwór w refie ma 4,5 mm. (ref od XP-G?)
2) Przez przypadek sprawdziłem jak łatwo brudzi i rysuje się lustro refa.
Po modyfikacji:
-nowy włącznik
-nowy driver
-nowy ref (pasuje od C8)
-nowa dioda (od Ledim 14mm U2)
Większość (jak nie wszystkie) tańszych latarek trzeba poprawiać.
Dotarł z DX tani zoom. He He, to dopiero "partyzantka" w środku . Ale da się doprowadzić do używalności.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl