Padł KD 8x7135 V2 LED Driver 3040mA.
Padł KD 8x7135 V2 LED Driver 3040mA.
Kilka dni temu kupiłem 2szt i wczoraj po zamontowaniu do Ultra Fire WF-504B z diodą XM-L na pokładzie) i pomiarach po jakiejś 1-2min padł (przestał puszczać prąd w diodę przy pomiarach prądu ciągniętego z aku ). Objawia się to tym że po włączeniu latarka nie świeci a tylko bardzo się grzeje . A w zasadzie to się nawet nie grzeje driver z pigułą tylko samo aku (jakby zwarcie na nim było).
Na samym sterowniku nie ma żadnych śladów przepaleń itp .
Po zamontowaniu 2szt wszystko jest OK.
Co to może być ? Zdarzają się takie przypadki z tymi sterownikami ?
Na samym sterowniku nie ma żadnych śladów przepaleń itp .
Po zamontowaniu 2szt wszystko jest OK.
Co to może być ? Zdarzają się takie przypadki z tymi sterownikami ?
Dobry Boże Pykacz, jak się cieszę, że jeszcze możesz napisać tego posta..
Jeśli akumulatorek się grzeje, a lampka nie świeci, tzn że jest zwarcie!!
Rozmontuj wszystko, wyciągnij diodę i driver, dokładnie obejrzyj wszystko.
Czy kabelki dochodzące do diody nie stykają się z MCPCB, czy na kabelkach nie ma żadnych przetarć,
czy są dobrze przylutowane do drivera, tzn czy gdzieś jakiś "włosek" nie styka się gdzieś z płytka itp.
Pozdrawiam
DNF
Jeśli akumulatorek się grzeje, a lampka nie świeci, tzn że jest zwarcie!!
Rozmontuj wszystko, wyciągnij diodę i driver, dokładnie obejrzyj wszystko.
Czy kabelki dochodzące do diody nie stykają się z MCPCB, czy na kabelkach nie ma żadnych przetarć,
czy są dobrze przylutowane do drivera, tzn czy gdzieś jakiś "włosek" nie styka się gdzieś z płytka itp.
Pozdrawiam
DNF
A nawet i po 5sek .
Dziwne rzeczy bo wlutowałem go znowu do latarki i działa . Ciekawe kiedy znowu przestanie . Właśnie chodzi o to że nic nie widać by było źle .
Dziwne rzeczy bo wlutowałem go znowu do latarki i działa . Ciekawe kiedy znowu przestanie . Właśnie chodzi o to że nic nie widać by było źle .
Ostatnio zmieniony piątek 04 maja 2012, 12:06 przez Pykacz ., łącznie zmieniany 1 raz.
od kogo kupileś driver bo mi dziś tez taki sam padł. Coś się zadymiła płytka i 4amc padły czyli teraz daje 1.52A w diodę. Stało się to przy swieżym akusie .driver był wlutowany solidnie. oj chyba będzie zbiorowa reklamacja
edit : tu mamy wątek od kogo mamy trefne driverki
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#84106
edit : tu mamy wątek od kogo mamy trefne driverki
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#84106
Koledzy drodzy, zapewniliście tym sterownikom właściwe chłodzenie?
Wlutowany solidnie, czyli jak? Można prosić foto?
Sprzedający nie jest tutaj niczemu winien. Producent również.
I nie jestem nim ja, gwoli ścisłości
Tak wygląda ten driver "prawie" solidnie wlutowany. tyle, że prawie robi wielką różnicę
Wlutowany solidnie, czyli jak? Można prosić foto?
Sprzedający nie jest tutaj niczemu winien. Producent również.
I nie jestem nim ja, gwoli ścisłości
Tak wygląda ten driver "prawie" solidnie wlutowany. tyle, że prawie robi wielką różnicę
driverek wlutowany w dużą i głeboką pigułę romka rc-g4(po dobrym modzie) na pierscieniu miedzianym .jak zmierzyć które amc padły bo przejście miedzy wszystkimi nóżkami ośmiu sztuk jest i co będzie
jesli się dołoży do wersji 380mA wersję 340mA? pole lutownicze +LED też odlazło ,tryb min także porażka(ledwo co można zegarek tym podświetlić) driverek mizernej jakości i tyle do driverków AK się nie umywa
jesli się dołoży do wersji 380mA wersję 340mA? pole lutownicze +LED też odlazło ,tryb min także porażka(ledwo co można zegarek tym podświetlić) driverek mizernej jakości i tyle do driverków AK się nie umywa
Wlutowałem go w pigułę łapiąc cyną w 6 miejscach ( przez 4 AMCki i w 2 miejscach na brzegu) . Mój sterownik działa pełną mocą (wszystkie AMCki sprawne) tylko ma świra i działają tryby jak chcą a w zasadzie działały bo teraz od jakiegoś czasu wszystko jest OK a nic nie robiłem z latarką (ot poleżała i odpukać działa) . Kupiłem dwa takie sterowniki i jeden jakiś figlarny mi się trafił (drugi działał od początku bdb) .
Forumowicz od którego kupiłem sam mi zaproponował zwrot pieniędzy ale jako że w tej chwili sterownik "wrócił po rozum do głowy" to dałem spokój . A i pieniądze niewielkie więc stwierdziłem że nie warto człowiekowi głowy zawracać bo i czemu on w zasadzie winien . Jak ten trefny sterownik będzie działał to się będę cieszył a jak nie to zostanie dawcą części i też będzie OK. OT taka już jest jakość komponentów w chin i trzeba się z tym pogodzić .
Na razie działa .
No a co do najniższego trybu to należało się tego spodziewać patrząc w specyfikację gdzie napisane jest że idzie w takim przypadku w diodę tylko 3-5mA prądu . Mi tam akurat to odpowiada .
Forumowicz od którego kupiłem sam mi zaproponował zwrot pieniędzy ale jako że w tej chwili sterownik "wrócił po rozum do głowy" to dałem spokój . A i pieniądze niewielkie więc stwierdziłem że nie warto człowiekowi głowy zawracać bo i czemu on w zasadzie winien . Jak ten trefny sterownik będzie działał to się będę cieszył a jak nie to zostanie dawcą części i też będzie OK. OT taka już jest jakość komponentów w chin i trzeba się z tym pogodzić .
Na razie działa .
No a co do najniższego trybu to należało się tego spodziewać patrząc w specyfikację gdzie napisane jest że idzie w takim przypadku w diodę tylko 3-5mA prądu . Mi tam akurat to odpowiada .
Witam
Pozdrawiam
PS: Stosuj proszę zasady interpunkcji oraz Wielkie litery, gdzie trzeba...
Niestety musisz odlutować co najmniej 7 sztuk i pomierzyć wszystkie, chyba, że będziesz odlutowywał co bardziej podejrzane i jak zwarcie zniknie to masz OK.rolex24 pisze:jak zmierzyć które amc padły bo przejście miedzy wszystkimi nóżkami ośmiu sztuk jest
Pozdrawiam
PS: Stosuj proszę zasady interpunkcji oraz Wielkie litery, gdzie trzeba...
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Tak mogą się zachowywać AMC w skrajnych warunkach, tj. Niskie Vf diody, wysokie napięcie zasilania (świeżo naładowany aku) AMC o większym prądzie. Straty mocy na oryginałach mogą mieć poziom 0,7W, a te "różne wersje".... kto to wie?
Od kiedy pamiętam, miałem problemy z ortografią, ale za moich czasów na takiego mówiło się "głąb" i kazało się uczyć, teraz się biegnie do "specjalisty" który orzeka dysgrafię, dysleksleksję, dysmatię i co tam jeszcze, i człowiek rośnie w przekonaniu swojej "wyjątkowości"...
Niestety, ale musimy dbać o pewien poziom językowy i merytoryczny forum, aby nie stało się podobne do wielu innych bo zaczną się pojawiać kwiatki w stylu "rzłuf" czy "fshut"
Pozdrawiam
rolex24 pisze:U mnie zwarcia nie ma. W diodę idzie tyle co ssie z aku lecz wszystkie amc są gorące.
Tak mogą się zachowywać AMC w skrajnych warunkach, tj. Niskie Vf diody, wysokie napięcie zasilania (świeżo naładowany aku) AMC o większym prądzie. Straty mocy na oryginałach mogą mieć poziom 0,7W, a te "różne wersje".... kto to wie?
Nie ma żadnych przeciwwskazań w łączeniu równoległym źródeł prądowych, nawet o bardzo różnych parametrach prądowych.rolex24 pisze:Tryb min pobiera u mnie ~2mA. Więc jak zachowają się amc o różnych prądach połaczone równolegle?
prof. Miodek może się obrazić a bardzo szanuję człowieka, może nie tyle za wiedzę, co za sposób jej przekazywania.rolex24 pisze:Koledze PYRA przyznajemy ksywę Profesor Miodek
Od kiedy pamiętam, miałem problemy z ortografią, ale za moich czasów na takiego mówiło się "głąb" i kazało się uczyć, teraz się biegnie do "specjalisty" który orzeka dysgrafię, dysleksleksję, dysmatię i co tam jeszcze, i człowiek rośnie w przekonaniu swojej "wyjątkowości"...
Niestety, ale musimy dbać o pewien poziom językowy i merytoryczny forum, aby nie stało się podobne do wielu innych bo zaczną się pojawiać kwiatki w stylu "rzłuf" czy "fshut"
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Driverki są ode mnie, a właściwie bezpośrednio z Kai. W przypadku szybkiego uszkodzenia driverków zawsze proszę się kontaktować jakoś się dogadamy. Zamawiam te driverki przy okazji innych zamówień z Kai i rozprowadzam je tu na forum w ilościach koleżeńskich sam troszeńkę amortyzując sobię zakupy, a Wam umożliwiając dostanie ich w przeciągu paru dni. Proszę ze mną rozmawiać via mail na ten temat postaram się porozumieć z wami. To co tutaj na światełkach uprawiamy nie nazywałbym prawdziwym handlem i też nie musimy się trzymać ściśle handlowych zasad, lecz koleżeńskich i takie zasady przy każdej operacji staram się zachować.