Jaki driver do 5 x xm-l?
Jaki driver do 5 x xm-l?
Witajcie!!! (Jako, że to mój pierwszy post)
Przeglądam Wasze forum od ponad 2 lat, sporo się z niego nauczyłem, za co dziękuję.
Korzystając z forumowej wiedzy doszedłem do wniosku że nadszedł czas na modyfikację mojego nurkowego świecidełka tj. gralmarine gl-1 (50W halogen). Zgromadziłem rozplanowałem już wszystkie komponenty, jednak brakuje mi drivera. Latarka będzia miała 5 diod xm-l i zasilana jest z 12V (aku żelowy 9Ah).
Moje pytanie:
Czy dostanę gotowy driver który:
- zasili 5 diod xm-l połączonych szeregowo.
- będzie mógł być zasilany z 12V.
- będzie miał 2 tryby 100% - 3A w diody i powiedzmy 50% tej wartości jako tryb low. No i żeby tryby można zmieniać poprzez włącznik tzw. szybkoklik.
Idealnie byłoby gdyby driver był zrobiony na okrągłym laminacie o średnicy nie większej niż 44mm.
Przeglądam Wasze forum od ponad 2 lat, sporo się z niego nauczyłem, za co dziękuję.
Korzystając z forumowej wiedzy doszedłem do wniosku że nadszedł czas na modyfikację mojego nurkowego świecidełka tj. gralmarine gl-1 (50W halogen). Zgromadziłem rozplanowałem już wszystkie komponenty, jednak brakuje mi drivera. Latarka będzia miała 5 diod xm-l i zasilana jest z 12V (aku żelowy 9Ah).
Moje pytanie:
Czy dostanę gotowy driver który:
- zasili 5 diod xm-l połączonych szeregowo.
- będzie mógł być zasilany z 12V.
- będzie miał 2 tryby 100% - 3A w diody i powiedzmy 50% tej wartości jako tryb low. No i żeby tryby można zmieniać poprzez włącznik tzw. szybkoklik.
Idealnie byłoby gdyby driver był zrobiony na okrągłym laminacie o średnicy nie większej niż 44mm.
Mógłbym prosić o link. (na priv jeśli nie można)pier pisze:Na alledrogo jest odpowiedni driver od mr-elektronik.
Dość dokładnie przewertowałem aukcjie mr elektronika i nie znalazłem nic co by zasiliło 5 x xm-l. Nawet pisałem do niego i odpisał że mają mieć na początku lutego jakieś nowe konstrukcje, które powinny sprostać moim wymaganiom. Jednak pytam już teraz, bo może jest coś gotowego, czego nie znalazłem.
No tak pominąłem bardzo ważna sprawę. A mianowicie że całość ma być zasilana z 12V. Więc ten driver odpada.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 sty 2012, 12:56 przez pier, łącznie zmieniany 1 raz.
Z Edimem rozmawiałem (podłoże z diodami i ref - to od niego), ale on proponuje mi gotowy driver U257 razy trzy, połączony szeregowo. To trochę komplikuje konstrukcję - montaż trzech płytek w obudowie zamiast jednej. No i finansowo kupienie jednego drivera a nie trzech także wyjdzie taniej.DNF pisze:Witaj.
Napisz do EdiMa, może ma coś w swojej ofercie
Pozdrawiam
DNF
Heh,leszekw pisze:Witam
Jak tak robię Trzy U257 (równolegle nie szeregowo) i nawet do siedmiu XM-L przy tym zasilaniu.
Świetnie się sprawdza i jest dużo bezpieczniej niż z jednym Driverem

Nie wiem czy faktycznie warto kombinować stepup - przy 3 szt widzębędzie w diody 2,1A. Taniej i prościej chyba zastosować 2 szt przetwornicy od dareltek TAKA osobiście używam , nawet w konfiguracji równoległej żeby z xml wycisnąć ile się da 

Odnośnie mocy to zapytam Edima jaki prąd są w stanie oddać te 3 U257, bo w związku z rozbieżnościami - zwątpiłem. A jednak bym chciał by były minimum te 3A w diodę .leszekw pisze:Przy 12V zasilania i trzech U257 pójdzie spokojnie 3A w te pięć XM-Li
Bardziej ciekawi mnie, jakiej optyki kolega użyje do tych pięciu XM-Li pod wodę
A w kwestii optyki, to taka:
http://budgetlightforum.com/node/4264
Taką geometrię ma ten ref:
http://www.youtube.com/watch?v=GkpUEpqq ... r_embedded
Muszę zaznaczyć, że modyfikuję gotowy palnik i w moim przypadku skrajne krawędzie refa będą zasłonięte przez obudowę (około 1,5 mm). Pewnie stracę na tym ze 300-400 lumenów. Jak skończę całość to pozwolę zamieścić sobie fotki.
[ Dodano: 18 Styczeń 2012, 11:12 ]
Jest to jakaś alternatywa, dziękuję. Jednak nie ma możliwości zmiany trybów poprzez włącznik latarki. A stosowanie potencjometrów w konstrukcji podwodnej nie wchodzi w grę.ledmocy pisze:Nie wiem czy faktycznie warto kombinować stepup - przy 3 szt widzębędzie w diody 2,1A. Taniej i prościej chyba zastosować 2 szt przetwornicy od dareltek TAKA osobiście używam , nawet w konfiguracji równoległej żeby z xml wycisnąć ile się da