Witajcie,
To mój pierwszy post na forum więc witam.
Udało mi się nabyć drogą kupna używaną latarkę technisub alulight (podobna do nowej alulight 50) z 35watową żarówką halogenową i zasilana 6x r14 akumulatorami 2800mAh.
Na tych aku lampa dawała całą masę swiatła ale tylko około 25 minut co mnie neizbyt zadowoala. CO wiecej oryginalne aku to NiCd wiec efekt pamieci murowany.
zarówka 6v 35W okolo 5.8A
Rozebrałem ją i chciałbym wymienić akumulatory na nowe NiMH oczywiście r14 ale może macie pomysł na jakiś jeden większy aku zamist tych 6.
W latarce jest ładowarka która ładowała tamten zestaw w 14 godzin - czy mogę ładować NiMh taką samą ładowarką? Czy dobrze rozumiem że powinienem wydłużyć czas ładowania ?
Narazie znalazłem jako zamienniki GP 4000mAh.
Zastanawiałem się nad włożeniem do niej kilku diod 3x10W albo 1x20w zaleznie od pomysłu, ale rozumiem że musiał bym zmieścic w niej jakis sterownik większych rozmiarów nie mówiąc o odprowadzaniu ciepla?
Z góry dzięki za pomysły
Pozdr
Kusz
ponizej rozebrana latarka
Dobór odpowiednich aku do latarki o dużej mocy
Hmm zakładając dobrą żarówkę halogenową to miałeś tam może 700 lumenów na wyjściu...
Proponuje nie kombinować tylko wejść w posiadanie latarki na ledzie SSC P7 - koszt to ok 60$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14212
Do tego ładowarka i 2 akumulatorki zabezpieczone 18650 25$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1283
W sumie dostaniesz 700+ lumenów na 2 godzinki - starczy
Proponuje nie kombinować tylko wejść w posiadanie latarki na ledzie SSC P7 - koszt to ok 60$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14212
Do tego ładowarka i 2 akumulatorki zabezpieczone 18650 25$
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1283
W sumie dostaniesz 700+ lumenów na 2 godzinki - starczy
- Calineczka
- Kontakt:
Witaj Kusznier
Dominiku, nic z DX-a nie podejdzie, to jest latarka nurkowa jak sądzę?
Twoje foty nic prawie nie mówią, niestety.Najpierw zastanów się, czy jesteś w stanie tak przerobić latarkę by wsadzone tam diody miały dobre chłodzenie, by ciepło było odprowadzane do obudowy.Jest ona aluminiowa? Sam sterownik elektroniczny nie powinien zając dużo miejsca.Ile Ty w ogóle go tam masz? Jakieś wymiary?Wnętrze, na zewnątrz, reflektora a raczej miejsca na niego...etc etc. Przydały by się dokładniejsze foty.
Jakie światło chcesz uzyskać? Kolor?Skupienie? Zmiany pływalności latarki nie mają dla Ciebie znaczenia(chyba będą niewielkie)?
NiMh możesz ładować taką samą ładowarką, czas się wydłuży.Tak przypuszczam...może zdjątko ładowarki? Niektóre były czasowe-ileś tam czasu ładowały a potem koniec. Trzeba by to sprawdzić, na jakiej podstawie ładowarka przestawała ładować, jeśli w ogóle przestawała.
Dominiku, nic z DX-a nie podejdzie, to jest latarka nurkowa jak sądzę?
Twoje foty nic prawie nie mówią, niestety.Najpierw zastanów się, czy jesteś w stanie tak przerobić latarkę by wsadzone tam diody miały dobre chłodzenie, by ciepło było odprowadzane do obudowy.Jest ona aluminiowa? Sam sterownik elektroniczny nie powinien zając dużo miejsca.Ile Ty w ogóle go tam masz? Jakieś wymiary?Wnętrze, na zewnątrz, reflektora a raczej miejsca na niego...etc etc. Przydały by się dokładniejsze foty.
Jakie światło chcesz uzyskać? Kolor?Skupienie? Zmiany pływalności latarki nie mają dla Ciebie znaczenia(chyba będą niewielkie)?
NiMh możesz ładować taką samą ładowarką, czas się wydłuży.Tak przypuszczam...może zdjątko ładowarki? Niektóre były czasowe-ileś tam czasu ładowały a potem koniec. Trzeba by to sprawdzić, na jakiej podstawie ładowarka przestawała ładować, jeśli w ogóle przestawała.
Tak to latarka nurkowa - dlatego potrzebna mi duża moc. Foty niestety robiłem telefonem więc nie spodziewam się jakości - postaram się o lepsze. Cala zabawa to udzyskanie tej obudowy i włączników do poprawy tej latarki - nowa taka kosztuje ponad 2 tysie i jest naprawde fajnie zrobiona - łącznie z jakimiś odprowadzaczami wilgoci. Sterownik jest włożony pomiędzy bateriami a obudową - jak baterie są ułożone w trójkąt to w jednym z zagłębień z jednej strony ale nic po nim nie widać. Latarka i tak jest dość cięzką pod wodą więc małe zmiany nie przeszkadzają.
Wstępnie chciałem spróbować lepsze aku i tą samą żarówkę - w końcu ktoś ją pod nią wybudował - jak by się okazało, że i tak mamy max 40 minut to wtedy bym myślał o diodach. Tak naprawde to mam tak małą wiedzę o diodach, że sam bym się tego nie podjął.
Ładowarka powinna ładować 14 godzin jest to taka sieciowa z transformatorkiem ale nie rozbierałem jej - nie wiem czy wyłącza się sama - po 13.5 jeszcze ładowała więc trudno powiedzieć - wątpie.
Jeżeli chodzi o skupienie - zarówka ma mechanizm regulacji pionowej dzięki czemu można zmieniać lekko skupienie - żarówka stoi na podstawce ceramicznej regulowanej.
Postaram się dziś zrobić lepsze foty makro wszystkich elementów.
Jak by się bawić z diodami to nie wiem czy można wykorzystać stary odbłyśnik. Musiałaby to być jedna mocna dioda.
Wstępnie chciałem spróbować lepsze aku i tą samą żarówkę - w końcu ktoś ją pod nią wybudował - jak by się okazało, że i tak mamy max 40 minut to wtedy bym myślał o diodach. Tak naprawde to mam tak małą wiedzę o diodach, że sam bym się tego nie podjął.
Ładowarka powinna ładować 14 godzin jest to taka sieciowa z transformatorkiem ale nie rozbierałem jej - nie wiem czy wyłącza się sama - po 13.5 jeszcze ładowała więc trudno powiedzieć - wątpie.
Jeżeli chodzi o skupienie - zarówka ma mechanizm regulacji pionowej dzięki czemu można zmieniać lekko skupienie - żarówka stoi na podstawce ceramicznej regulowanej.
Postaram się dziś zrobić lepsze foty makro wszystkich elementów.
Jak by się bawić z diodami to nie wiem czy można wykorzystać stary odbłyśnik. Musiałaby to być jedna mocna dioda.
- Calineczka
- Kontakt:
tak jak sugerował Dominik-jeśli jedna dioda to P7, dobrać dobry bin, puścić w dobrze chłodzoną diodę 3A, ew. zrobić coś z regulacją mocy, choćby 2 czy 3 tryby ciagłe. Dostaniesz pewnie z tego 900 lumenów przy 3A, reflektor raczej do wymiany.Mozna by się zastanowić, przymierzyć w to miejsce ogniwa li-ion, większa gęstość energii, dłużej poświeci przy tej samej jasności.
Chyba porwałem się troche z motyką na słońce - nie znam się na tych a już troche w nią zainwestowałem.Calineczka pisze:tak jak sugerował Dominik-jeśli jedna dioda to P7, dobrać dobry bin, puścić w dobrze chłodzoną diodę 3A, ....
Zastanawiam się czy ktoś z was - w sensie forumowiczów - nie podjął by się małej modyfikacji mojej latarki. Oczywiście za jakąś rozsądną kase?