Witam
Tak jak
Pyra napisał wszystko jest na forum.
Osobiście wykonałem lampkę na dynamo zwykłe, butelkowe. (Przepraszam za jakość zdjęć, które robiłem telefonem):
Użyłem 3 x SSC-P4 i optyki z uszkodzonej lampki Dinotte
Dinotte 600L
Optyka
SSC P4
Driver mojej lampki wykonałem według
schematu 7 dla trzech diod z tej strony:
Dynamo Drivery
Obudowe wykonałem z profilu aluminiowego o przekroju kwadratowym 45x45. Diody zamocowałem fujikiem poprzez mikową podkałdkę izolującą (ponieważ SSC-P4 ma pad termalny połączony elektrycznie z jedną z elektrod) bezpośrednio do aluminiowej blachy 5mm przykręconej i przyklejonej wewnątrz profilu. Szybka przednia jest poliwenglanowa 2mm uszczelniona silikonem. Mostek prostowniczy i kondensatory polutowane na "pająka" i zamocowane klejem. Tylnia ścianka przykręcona i uszczelniona silikonem. Mocowanie lampki wykorzystałem od oryginalnej lampki na żarówkę, która poprzednio była przy rowerze. Malowanie półmatowy akryl.
Zgodnie z pomiarami wykonanymi przez autora przy zwykłym dynamie układ trzech diod świeci wystarczająco przy 15km/h a przy 20km/h uzyskuje max. światła (wolniej moja żona nie jeździ

) Te wyniki są zgodne z moimi obserwacjami. Delikatne mruganie występuje przy prędkościach poniżej 10km/h ale kto tak wolno porusza się na rowerze?
Kąt śwecenia przy zastosowanej soczewce wynosi 15 stopni i jest według mnie optymalny. 25 stopni będzie za szeroki przy tej mocy światła.
Uważam, że nie potrzeba kopmlikować lampki na dynamo i stosować rozbudowanych driverów, chociaż jak ktoś ma dynamo w piaście i więcej gotówki to może zastosować coś lepszego np:
HUB HDD1 i najlepiej 4 diody LED np: MC-E (cztery struktury w jednej diodzie połączone w szereg)
Co do Twojego pomysłu z Cree MX to odradzam te diody ponieważ nie uda Ci się ich skupić bardziej jak do 30 stopni, to są diody do oświetlenia wewnętrznego gdzie zależy na rozproszeniu światła.
Musisz też pamietać o tylniej lampce w rowerze ponieważ przy zastosowaniu przedniej lampy led na 3 czy 4 diody napięcie w instalacji wzrośnie i nie może być tłumione przez silne obciążenie rezystancyjne jakim jest zwykła żarówka na 6V.
W rowerku żony jest z tyłu lampka led z podtrzymaniem na 2 paluszki AAA. Spaliła się po wymianie przedniej lampki. Musiałem wymienić na wytrzymalszy tranzystor przełączający pomiędzy baterią a dynamo.