[pomysł] szerszy kąt świecenia dla WF-502B ?
[pomysł] szerszy kąt świecenia dla WF-502B ?
Hej,
mam taki drobny pomysł na modyfikację WF502B, w celu zwiększenia kąta świecenia (na rower):
chcę ściąć trochę pigułę od góry
1. upiłować odbłyśnik - aż do brzegu lub mniej
2. spiłować pierścień żeby dało się wkręcić dalej oprawkę - miejsca jest jeszcze tyle co zaznaczone w punkcie 3.
pytanie jest takie - czy faktycznie się zwiększy kąt przy takiej modyfikacji?
kąty reszty odbłyśnika się nie zmienią przecież.. tylko zmniejszy się jego powierzchnia.
jakie macie pomysły i sprawdzone modyfikacje zwiększania kąta?
- matowienie odbłyśnika?
- soczewka - są rozpraszające?
mam taki drobny pomysł na modyfikację WF502B, w celu zwiększenia kąta świecenia (na rower):
chcę ściąć trochę pigułę od góry
1. upiłować odbłyśnik - aż do brzegu lub mniej
2. spiłować pierścień żeby dało się wkręcić dalej oprawkę - miejsca jest jeszcze tyle co zaznaczone w punkcie 3.
pytanie jest takie - czy faktycznie się zwiększy kąt przy takiej modyfikacji?
kąty reszty odbłyśnika się nie zmienią przecież.. tylko zmniejszy się jego powierzchnia.
jakie macie pomysły i sprawdzone modyfikacje zwiększania kąta?
- matowienie odbłyśnika?
- soczewka - są rozpraszające?
Nie wiem jaką masz diodę, ale z oferty Maritex'u pewnie mógłbyś sobie jakąś soczewkę dobrać.
Tu optyka do XP-G
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18336
np coś takiego by pewnie weszło:
Soczewka LL01ZZ-EX3065L-M2, owal 30° x65°, śr: 22,4mm wys: 9,8mm, do diod LED High Power CREE seria XP
Ceny takie, że można zamówić pełen komplet z różnymi kątami i dobrać sobie doświadczalnie.
Tu optyka do XP-G
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18336
np coś takiego by pewnie weszło:
Soczewka LL01ZZ-EX3065L-M2, owal 30° x65°, śr: 22,4mm wys: 9,8mm, do diod LED High Power CREE seria XP
Ceny takie, że można zamówić pełen komplet z różnymi kątami i dobrać sobie doświadczalnie.
clorox
Modyfikacja reflektora może nie dać oczekiwanych rezultatów, nie wspominając o tym że "piłowania" to raczej nie przetrwa powłoka reflektora tylko zacznie się łuszczyć i odpadnie także nie polecam .
Najprościej albi zmienić leda bo podejrzewam że masz tam skupiającego XR-E lub zastować jakąś soczewkę powyżej 60 stopni z holderem zamiast refa.
Najprościej albi zmienić leda bo podejrzewam że masz tam skupiającego XR-E lub zastować jakąś soczewkę powyżej 60 stopni z holderem zamiast refa.
elektroda.pl
Zrobiłem modyfikacje WF-502B w celu powiększenia kąta świecenia w następujący sposób:
1) Odkręcamy od głowicy element z szybką, wykręcamy mocowanie szybki i wyjmujemy szybkę.
2) Kupujemy w MARITEX LENS-01-XP-DG30L lub LENS-01-XP-DG40L.
3) Dopasowujemy soczewkę przez usunięcie nadmiaru materiału tak, żeby wchodziła do głowicy zamiast usunietej szybki.
4) Wsadzamy soczewkę w miejsce szybki, dokręcamy mocowanie szybki i dokręcamy do głowicy element z szybką.
W moim przypadku była to WF-502B z diodą XM-L i z soczewką LENS-01-XP-DG40L, uzyskałem szerszy kąt świecenia,
chociaż rozkład światła nie jest jednolity - jest jeden trochę ciemniejszy pierścień.
Taki sposób modyfikacji jest tani i co najważniejsze odwracalny.
[ Dodano: 27 Październik 2011, 22:04 ]
Kilka fotek na szybko (zdjęcia z ręki z odległości 1m na suficie):
XML + szybka
XML + soczewka
XRE + szybka
XRE + soczewka
1) Odkręcamy od głowicy element z szybką, wykręcamy mocowanie szybki i wyjmujemy szybkę.
2) Kupujemy w MARITEX LENS-01-XP-DG30L lub LENS-01-XP-DG40L.
3) Dopasowujemy soczewkę przez usunięcie nadmiaru materiału tak, żeby wchodziła do głowicy zamiast usunietej szybki.
4) Wsadzamy soczewkę w miejsce szybki, dokręcamy mocowanie szybki i dokręcamy do głowicy element z szybką.
W moim przypadku była to WF-502B z diodą XM-L i z soczewką LENS-01-XP-DG40L, uzyskałem szerszy kąt świecenia,
chociaż rozkład światła nie jest jednolity - jest jeden trochę ciemniejszy pierścień.
Taki sposób modyfikacji jest tani i co najważniejsze odwracalny.
[ Dodano: 27 Październik 2011, 22:04 ]
Kilka fotek na szybko (zdjęcia z ręki z odległości 1m na suficie):
XML + szybka
XML + soczewka
XRE + szybka
XRE + soczewka
Pozdrawiam,
Michał
Michał
dziękuję za Wasze konkretne odpowiedzi - wyczerpujecie temat!
rozumiem że piłowanie ma mało sensu.
rozmiary oryginalnego reflektora:
średnica: 26mm (w najszerszym, górnym punkcie)
długość: 22mm / ~19mm (bez gwintu)
średnica gwintu na module:20mm
wygląda że warto spróbować z podaną soczewką z maritexu: LENS-01-XP-DG40L - też mam diodę XM-L a widzę że "zadziałało" więc mod jest pewny
do tego tak jak opisuje mkorbel - po delikatnym spiłowaniu wykorzystuje się oryginalny pierścień pierwotnie dociskający szybkę
ze zdjęć tej soczewki widać że dzięki temu rozłożenie światła jest bardziej równomierne, bez wyraźnego spota.
pytanie: czy też ogólny kąt świecenia też się zwiększa przy tej soczewce?
wszystkie soczewki proponowane:
1) LENS-01-XP-EX3065L-M2
Soczewka LL01ZZ-EX3065L-M2, owal 30° x65°, śr: 22,4mm wys: 9,8mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z białym holderem, LedLink, RoHS
2) LENS-01-XP-DG40L
Soczewka LL01CR-DG40L, 40°, śr: 28.8mm, wys: 16.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, micro lens, LedLink, RoHS
wypatrzyłem dla XM-L konkretnie:
3) LL01CR-SQ60L-M2
Soczewka LL01CR-SQ60L-M2, 60° (odpowiednik 30° FWHM), śr: 21mm, wys: 13.9mm, do diod LED High Power CREE seria XM, z białym holderem, taśma klejąca, LedLink, RoHS
(tyle że chyba nie ma w sklepie na stanie )
i jeszcze coś takiego:
4) LENS-01-XP-FL60L-M1
Soczewka LL01XP-FL60L-M1, 60°, śr: 24.4mm, wys: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z czarnym holderem, LedLink, RoHS
rozumiem że piłowanie ma mało sensu.
rozmiary oryginalnego reflektora:
średnica: 26mm (w najszerszym, górnym punkcie)
długość: 22mm / ~19mm (bez gwintu)
średnica gwintu na module:20mm
wygląda że warto spróbować z podaną soczewką z maritexu: LENS-01-XP-DG40L - też mam diodę XM-L a widzę że "zadziałało" więc mod jest pewny
do tego tak jak opisuje mkorbel - po delikatnym spiłowaniu wykorzystuje się oryginalny pierścień pierwotnie dociskający szybkę
ze zdjęć tej soczewki widać że dzięki temu rozłożenie światła jest bardziej równomierne, bez wyraźnego spota.
pytanie: czy też ogólny kąt świecenia też się zwiększa przy tej soczewce?
wszystkie soczewki proponowane:
1) LENS-01-XP-EX3065L-M2
Soczewka LL01ZZ-EX3065L-M2, owal 30° x65°, śr: 22,4mm wys: 9,8mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z białym holderem, LedLink, RoHS
2) LENS-01-XP-DG40L
Soczewka LL01CR-DG40L, 40°, śr: 28.8mm, wys: 16.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, micro lens, LedLink, RoHS
wypatrzyłem dla XM-L konkretnie:
3) LL01CR-SQ60L-M2
Soczewka LL01CR-SQ60L-M2, 60° (odpowiednik 30° FWHM), śr: 21mm, wys: 13.9mm, do diod LED High Power CREE seria XM, z białym holderem, taśma klejąca, LedLink, RoHS
(tyle że chyba nie ma w sklepie na stanie )
i jeszcze coś takiego:
4) LENS-01-XP-FL60L-M1
Soczewka LL01XP-FL60L-M1, 60°, śr: 24.4mm, wys: 11.6mm, do diod LED High Power CREE seria XP, z czarnym holderem, LedLink, RoHS
Pamiętaj, że średnica soczewki musi być trochę większa niż szybki.
W moim przypadku soczewka ma delikatny kołnierz, który bardzo łatwo spiłować.
Pozostałe proponowane soczewki mają mniejszą średnice przez co nie wykorzystasz mocowania od szybki,
dodatkowo są krótsze od stosowanej w moim przypadku i nie wiem jaki będzie rozkład światła
W moim przypadku soczewka ma delikatny kołnierz, który bardzo łatwo spiłować.
Pozostałe proponowane soczewki mają mniejszą średnice przez co nie wykorzystasz mocowania od szybki,
dodatkowo są krótsze od stosowanej w moim przypadku i nie wiem jaki będzie rozkład światła
Pozdrawiam,
Michał
Michał
@mkorbel: mógłbyś cyknąć fotkę mocowania?
z tego co wiem mocuje się zamiast szybki - na moim zdjęciu strzałka z nr.3 dokladnie pokazuje aluminiowy pierścień dociskający szybkę.
instrukcje są w poście z tego właśnie wątku w którym jesteś:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=72263#72263
a jeśli mniejsza soczewka i nie mieści się tak aby pierścień dokręcał - to być może da się nakleić soczewkę na szybkę ?
z tego co wiem mocuje się zamiast szybki - na moim zdjęciu strzałka z nr.3 dokladnie pokazuje aluminiowy pierścień dociskający szybkę.
instrukcje są w poście z tego właśnie wątku w którym jesteś:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=72263#72263
a jeśli mniejsza soczewka i nie mieści się tak aby pierścień dokręcał - to być może da się nakleić soczewkę na szybkę ?
wf-502b xm-l (standard mod)