Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi

. Chciałbym w najbliższy wtorek/środę kupić już moją żarówkę, myślę, że ta będzie odpowiednia:
Kod: Zaznacz cały
http://e-trade.com.pl/sklep/190-lampa-swiatla-stalego-65-325w.html
Zastanawiają mnie jedynie 2 rzeczy:
moc znamionowa (pobierana) 65W
moc efektywna 325W (świecenie w porównaniu do zwykłej żarówki)
moc efektywna - rozumiem, że skoro 325W, to światło będzie intensywne.
pegasus_sis napisał
jest potrzebne odpowiednie natężenie światła w pomieszczeniu - przy zbyt niskim takie barwy będą nieprzyjemne.
Mam nadzieję, że wystarczy

.
A jeśli chodzi o miejsce docelowe omawianej żarówki, chciałem ją umiejscowić w żyrandolu ale troszkę się boję - próbowałem wkręcić tam świetlówkę 75 W i nie znosił tego dobrze (czasami "trzaski" i migotania) więc szybko zamieniłem na starą żarówkę 60 W (korzystam z nich od lat). Te migotania to bardziej od faktu że wrzuciłem energooszczędną świetlówkę, czy też pobór mocy był za duży? (powiedzmy, że urządzenie przyjmuje 60W, a ja mu dałem 75W). Kolega na 10 min wkręcił do lampy świetlówkę 90W, która w specyfikacji miała wypisane że przyjmuje żarówki do 60W. I nic się nie stało (a już na pewno żadnych trzasków itp). Miał szczęście po prostu (czym mogło się to skończyć?) czy coś takiego spokojnie można robić bez większych konsekwencji (ja bym nie ryzykował ;P)? A może to wina mojej instalacji elektrycznej (nie wykluczam takiej możliwości).
I czy można w urządzenie przyjmujące żarówki do 60W wkręcić bez konsekwencji omawianą w linku żarówkę (65W)? Te 5W - jaką różnice - oprócz mocniejszego nagrzewania się- powoduje?
Ufff... Tak, laik dorwał się do klawiatury