Parametry diody XM-L przy małych prądach

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
megabit

Parametry diody XM-L przy małych prądach

Post autor: megabit »

Potrzebowałem takich wyliczeń a nigdzie nie znalazłem, więc po odpowiednich działaniach w arkuszu dzielę się wynikami. W pliku excela znajdują się te same parametry co na stronie cree, lecz również w zakresie 10mA-150mA. Zabawa polegała na odpowiednim dobraniu linii trendów a następnie z równań wyznaczenie parametrów. Nie wiem na ile "liniowo" zachowuje się dioda przy tak niewielkich prądach, ale pozwala mieć jakieś pojęcie o ilości światła np. przy planowaniu niskich trybów.
Załączniki
xml_low_curr.xls
(24.5 KiB) Pobrany 49 razy
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Obawiam się, że teoria może znacznie różnić się od praktyki. Przy niskich prądach LEDy zachowują się bardzo różnie. Jedne mają superwydajność (lm/W), inne przestają świecić.

Bez pomiarów, choćby luksomierzem, można tylko i wyłącznie gdybać.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

A jestem tego zupełnie świadom, liczę właśnie na dyskusję która pozwoli twierdzić ile w obliczniach prawdy. W każdym razie przy 28mA (1% z 2,8A siekane PWM) XM-L świeci zupełnie poprawnie i użytecznie.
kodi

Post autor: kodi »

1% prąd z PWM nie jest prądem stałym. Tu na diodzie będziesz miał jakieś całkowanie, ale znając życie częstotliwość tego PWMa nie jest jakaś kosmiczna, więc wydajność diody będziesz miał liczoną przez całe zbocze narastające (i tu lecimy cały przekrój lm/A), potem jak prąd na diodzie się ustabilizuje na 2.8A to będziesz miał sprawność jak dla 2.8A, i potem zbocze opadające (i znowu cały przekrój lm/A). Dopiero jak to sobie scałkujesz i uśrednisz, to wyjdzie Ci sprawność diody przy takiej siekance.

Co do sprawności - każda dioda ma jakiś punkt max sprawności - dla XR-E o ile mnie pamięć nie myli to było coś w granicach 45-50mA, potem leciało na łeb przy zbliżaniu się do zera.
ODPOWIEDZ