LMP-C162, lampa do projektora-jak zasilić?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

LMP-C162, lampa do projektora-jak zasilić?

Post autor: Calineczka »

Witam.
Mam niesprawna lampę LMP-C162 z projektora Sony.
Wstawiłem w jej miejsce nowa i projektor ruszył.
Ciekawi mnie, dlaczego ta nie działa, jak projektor rozpoznaje że lampka juz nie jest w dobrej kondycji?Może, zasilając ja inaczej, dało by sie ją poświecić?Lampa umarła prawdopodobnie z powodu odłączenia kabla zasilającego od gniazda.
Czy lampy tego typu mają jakies okresy "przejściowe" jak np. świetlówki...?
Lampa ma 165W mocy.
Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na temat tego typu lamp, budowa, właściwości...etc?
Obrazek
Awatar użytkownika
jjelement

Post autor: jjelement »

moze na lumenlab.com , ogolnie forum w wiekszosci o projektorach.

szuklaem na lumenlab, ... ja mam projektor, troche lampa syczy i puffa juz, jak lokomotywa, i chyba przyjdzie czas zastapic ja ,ssc p7 a najlepiej 4x
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Niektóre lampy podobno się regeneruje....
więc nie wiesz jak to jest z tymi zasilaniami?
Trudno, musze doczytać, dzieki za linka...
Awatar użytkownika
jjelement

podejrzewam ze projektor rozpoznaje na zasadzie chipu autoryzujacego, i liczy poprostu godziny, cos jak carty do drukarek , przynajmniej tak slyszalem gdzieniekad i stad informacja ile lampa juz swieci, podobno da sie resetowac taki licznik tez wiec na ebay'ach z tego podobno tez korzystaja, ale reki nie daje... hmmm skoro lampa nie dziala to podejrzewam ze juz nie ruszy...

Zerknij na zarnik ,czy jest caly ,sprawdz styki , moze przeczyscic troche spirolem (dobry na wszytko) ... wieczorkiem poszukam troche w internecie bo kiedys mialem jakas strone taka gdzie wlasnie ktos opisal wymiane zarnika w takiej lampie do projektora i dosyc duzo informacji tam bylo.
a moze w projektorze klapka ktora zakrywa zarowke byla nie domknieta, i nie ruszal projektor, mnie tak sie zrobilem i zimny pot mnie zlal bo myslalem ze uwalilem mojego infocusa za 200zl :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...ta lampa ma dwa styki.Wnioskuję z tego, że zadnego chipa wbudowanego nie ma, bo na oko oba druciki wchodzą do bańki
Awatar użytkownika
jjelement

ja bym zmierzyl co daja dwa styki w rzutniku , jaki prad i taki wrzucil w te dwa styki , hmmm, nie jestem elektrykiem/elektronikiem i bardziej na przypuszczeniach i na chlopski rozum podsuwam rozwiazania, btw. wsadzilem do mojego rzutnika wlaczonego na ekranie startowym ciepla r2 cyknieta na okolo 600mA z kolimatorem hmmm, 6stopni, efekt hmm, zadziwiajacy szczerze mowiac , uzyskalem rowno naswietlony obraz, gdzie widac bylo cos:) moze nie rzeke swiatla ale p7 ,albo dwie z powodzeniem moga zastapic mi lampe. co w sumie moze kiedys zrobie bo w zimie ten projektor fajny ,ale w lecie nie potrzebuje pieca grzewczego :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Hmm, dzięki bardzo za dobre chęci, ale gdybym sobie chciał zmierzyć prąd ajki dostaje lampa to może to był by ostatni pomiar w moim zyciu :mrgreen:
napięcia zapłonu dla lamp wyładowczych osiągaja dziesiątki kilowoltów, jak sie mylę to mnie poprawcie :mrgreen:
Awatar użytkownika
jjelement

o to dobrze ze tego nie robilem , jak mowie nie jestem elektrykiem :P
ODPOWIEDZ