czołówka 3x XM-L -> 6x XM-L

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
borsuk

czołówka 3x XM-L -> 6x XM-L

Post autor: borsuk »

Z racji tego że to mój pierwszy post to serdecznie witam wszystkich użytkowników forum.
na wstępie chciałbym powiedzieć że elektronikiem nie jestem i warsztatu do pracy genialnego też nie mam ale wiem jak podłączyć 2 kable ze sobą i mam nadzieje że to wystarczy.

Przechodząc powoli do meritum sprawy. Planuję budowę latarki czołowej do użytku w lesie na obozach harcerskich, może trochę nad wodą. Jako źródło światła wybrałem 3 diody XM-L T6 ale jeśli fundusze pozwolą to będzie i 4 dioda.

Jako optykę wybrałem:
Soczewka Rocket-3-S, Spot ±5°, do diod LED High Power CREE seria XR-C, XR-E, Ledil, RoHS
+ jak kasa pozwoli to jeszcze coś szerokokątnego do tego 4 leda

driver planowany to :
od MR Elektronika 350-5000mA
http://allegro.pl/led-driver-sst90-sst5 ... 59236.html
http://www.mrelektronik.com/ftp/MR2007L_PL.pdf

Przy zastosowaniu 3 diod będą połączone szeregowo i ograniczę do 3 A prąd, ale jeśli będą 4 diody to połączę równolegle 2 szeregi po 2 diody i max podam 2,5 a w diodę.

co do korpusu to wygląda on tak jak na zdjęciu w galerii
https://picasaweb.google.com/Drazek93/D ... qj4w5HH3QE

Za chłodzenie ma być odpowiedzialny radiator z widocznej fotografii i tu pojawia się moje pierwsze szczegółowe pytanie czy on da rade ? Jego wymiary to ( 80x50 x35 mm)

Zasilanie to już jest zależne od opcji czy 4 czy 3 diody jeśli 3 to pozostaje mi akumulator 12v 7 Ah ( bo mam ) a jeśli 4 to również akumulator lub koszyczek z paluszkami

Pytania :
1 czy chłodzenie da rade
2 czy te diody to dobry wybór
3 czy driver to dobry wybór
4 czy ogólna konfiguracja podzespołów to sensowna robota czy nie warto zawracać sobie tym głowy

p.s. Części jeszcze nie mam po jest tylko mój pomysł który chciałbym w tym tygodniu zrealizować. jeśli temat jest w złym dziale to poprosił bym o skierowanie do odpowiedniego działu.
Ostatnio zmieniony czwartek 16 cze 2011, 12:53 przez borsuk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

borsuk, witaj ;-)
Zapowiada się ciekawie ;-). Obawiam się, że zabezpieczenie termiczne się przyda, bo taki radioatorek tyle ciepła to konwekcją chyba nie odprowadzi. Diody to dobry wybór, może warto by się zastanowić jak uzyskać wąskie lub szerokie(czytaj przełączane) źródło światła...dyfuzor? Driverek jest ciekawy, może tak dorobić płynną regulację jasności? Nie czytałem pdf-a driverka bo link z aukcji nie działa, ale trzeba by sprawdzić czy nie zabraknie napięcia.....
Awatar użytkownika
borsuk

Więc tak dla uściślenia płynna regulacja jasności jest również w planie.

Chłodzenie :
1 Może większy radiator tam dać ( czy to pomoże )
2 Myślałem również nad aktywnym ( doładować tam wiatraczek
3 Zabezpieczenie termiczne to dla mnie ciężka sprawa ale po łopatologicznym tłumaczeniu dam rade ( i lepiej bym się czuł gdyby takie coś tam było )

Co do dyfuzora to w przyszłości prawdopodobnie by się tam jakiś pojawił aczkolwiek do tego mam normalną czołówkę Petzla XP
Ostatnio zmieniony środa 15 cze 2011, 20:02 przez borsuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

borsuk, sterownik ma wejście PWM-możesz nim regulować natężenie, choćby przed podłączenie generatorka na NE555 lub jakiegoś sterownika latarkowego (trzeba by sprawdzić częstotliwość kluczowania, czy driverek MRElektronika ją zaakceptuje...)
Awatar użytkownika
borsuk

z tego co tam wyczytałem to regulacja jasności może być i pod analogowym wejściem i pod cyfrowym. Mnie jest obojętne gdzie ale chciałbym aby działało również zabezpieczenie termiczne ale jak to zrobić nie mam pojęcia ??

Generatorek NE555 co te jest ??
Skąd wziąć taki sterownik latarkowy.

dorobiłem link do pdf driverka
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Możesz mieć i zabezpieczenie termiczne, i regulację jasności(tryby). Jak nie masz doświadczenia z lutownicą to nie wiem co Ci polecać. Wejście termistorowe (PIN1) w sterowniku będzie Ci pilnowało temperatury, wejście PWM(PIN3) będzie po wysterowaniu sygnałem o zmiennym wypełnieniu miało wpływ na jasność
Awatar użytkownika
borsuk

Powiem tak wiem jak lutownica wygląda i nie raz lutowałem ale nie znam się na obwodach żadnych. Jak byś mi napisał co, jak, gdzie przylutować to ja dam rade to zrobić tylko musiał bym mieć te informacje i żebyś mi podpowiedział jakie cześć jeszcze będą potrzebne ( np jaki czujnik temperatury itp. ).

[ Dodano: 15 Czerwiec 2011, 22:27 ]
No wiec tak zgoda fundatora już jest jutro zakup podstawowych części ( Ledy, optyka i driver).
Prosił bym o pomoc i dokładny opis jak powinienem pogodzić zabezpieczenie temperaturowe z regulacją jasności. jak ktoś wie jak to najprościej zrobić i jakie dokładnie elementy kupić.
W przyszłym tygodniu latarka będzie skończona prawdopodobnie

[ Dodano: 15 Czerwiec 2011, 22:30 ]
jeszcze mam pytanie czy to prawda że optyka od XR-E pasuje do XM-L bo to dla tego projektu ważna sprawa
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

borsuk pisze: jeszcze mam pytanie czy to prawda że optyka od XR-E pasuje do XM-L bo to dla tego projektu ważna sprawa
To prawda, jednak kąt promienia światła jest znacznie większy niż katalogowy dla XR-E.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

borsuk, no waham się, czy kierować Cię tym torem. Lutowałeś elementy smd? Nie wiem, czy "kazać " Ci łączyć jeden driverek z drugim....
Awatar użytkownika
borsuk

Jak mi ktoś wytłumaczy jak to zrobić to luz.
Nigdy nie lutowałem smd i nawet nie wiem co to jest ?

nastąpiły pewne zmiany z racji tego że to jeszcze projekt to po przemyśleniach i rozmowach z ojczulkiem ( fundatorem ) zmieniło się podejście do tematu i nowe ustalenia wyglądają następująco :

Diody - 6 x XML na star
optyka Soczewka LL06CR-CK10L-M1, 10° do xr-e
no i driverek pozostaje ten sam
radiator oczywiście będzie inny szukam czegoś co będzie miało szanse sobie poradzić z tą ilością Energi ( Zastanawiam się nad chłodzeniem od procesora (aktywnym))

będę ładował po 2,5 A w diodę

zamówienie już poszło i driver i Ledy maja być już na jutro

proszę tylko o dokładne wytłumaczenie jak zrobić to zabezpieczenie termiczne
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
borsuk pisze: Diody - 6 x XML na star

będę ładował po 2,5 A w diodę
Przepraszam, że się wtrącę, ale czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego co chcesz zbudować??

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
borsuk

Wydaje mi się ze tak. Oczywiście 2,5 A to max jaki tam będzie możliwy dlatego zależy mi na regulacji jasności. Znając życie to będę przy normalnym użytkowaniu dawał około 350 mA na diodę bo nie będę potrzebował tyle światła ale lubię mieć spory zapas.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

borsuk pisze:Wydaje mi się ze tak. Oczywiście 2,5 A to max jaki tam będzie możliwy dlatego zależy mi na regulacji jasności. Znając życie to będę przy normalnym użytkowaniu dawał około 350 mA na diodę bo nie będę potrzebował tyle światła ale lubię mieć spory zapas.
Nie obraź się, ale sądzę że nie.
2xXML na 2,5A to mniej więcej odpowiednik światła mijania w dobrej żarówce H4, 6xXML x 2,5A to coś około HIDa 35W, nawet te 350mA przy sześciu XML daje bardzo dużo światła. Widzę dwa problemy: chłodzenie i zasilanie, no i wada kręgosłupa ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
borsuk

Części zostały zamówione wiec dokończę projekt i spróbuje uruchomić jeśli się okaże że to będzie dla mnie dużo za dużo to później to porozbijam na części i coś wykombinuje

( właśnie takiej mocy się spodziewam ) nie wiem jak to nazwać ale mam coś takiego ze zawsze przesadzam jak coś robię to musi być największe najsilniejsze itp.

co do chłodzenia to właśnie myślę jak to schłodzić Wy tu się duzo lepiej znacie jak dużo ciepła to będzie dawać i jakie mocne chłodzenie musi tam być ?? myślałem nad połączeniem kilku porządnych radiatorów !!

zasilanie to akumulato żelowy 12v 7 Ah

ps. nie obrażam się szybko i lubię słowa konstruktywnej krytyki :) ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Moja propozycja to dwa sterowniki z diodami w konfiguracji 2 x 3XML (będziesz miał możliwość prostej redukcji oświetlenia o połowę.
Do chłodzenia pasywnego, a takie bym proponował, jeśli max chcesz używać sporadycznie, to radiator z żebrami pionowymi. Trudno jest mi natomiast powiedzieć coś o wielkości, bo jest kilka niewiadomych, temperatura otoczenia, ruch powietrza...
Radiatory od procesorów są projektowane do chłodzenia wymuszonego, więc tu raczej nie znajdą zastosowania...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ