Czołówka dla żeglarza

Oświetlenie montowane na głowie
Luigi

Czołówka dla żeglarza

Post autor: Luigi »

Szukam czołówki na żagle do prac na jachcie, do czytania i chodzenia po lesie, a także na działkę do dłubania i do świecenia pod nogi.
Powinna świecić szeroko - rozkład światła może być równomierny, albo może być w środku jaśniej, niż na brzegach, ale bez wyraźnego hotspota.
Barwa światła najlepiej neutralna, zasilanie najlepiej AA/14500, ewentualnie jakieś inne, aby tylko nie było zbyt dużo balastu na głowie, kabelki niemile widziane.
Cena do ok 200-250 zł. Zakup najchętniej w kraju, ale może być też za granicą.
Podoba mi się Zeberka H51Fw - spełnia powyższe założenia a do tego może być używana jako latarka ręczna, lub jako świeczka i można ją powiesić pod bomem :)
Trochę tylko szkoda, że nie może być zasilana li-ionem 14500, ale może za to będzie lepiej działać na Ni-mh.
Czy to dobry wybór, czy może zaproponujecie coś innego?
Może ktoś kupował na zebralight.com lub może polecić jakiś inny sklep, gdzie ta lampka jest dostępna?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

a może LedLenser H7? ma focus to sobie możesz zmieniać rozkład świecenia
http://allegro.pl/sprytna-latarka-czolo ... 76923.html
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Voit

Post autor: Voit »

Luigi, posiadam Zebrę H60 W.
Świeci szeeeeroooooko, nie daje spota. Dla mnie światło wręcz idealne.
Zadziwiająco dobrze trzyma się na głowie, choć przyznaję, że z bieganiem mogą być kłopoty...
Ale ja rzadko biegam. Myślę, że trzecia gumka rozwiąże problem.
H60 jest cięższa, bo zasilana jest akumulatorem 18650, więc w Twoim przypadku problem będzie mniejszy (o ile wystąpi).
A jak dla mnie, ogniwo 18650 jest optymalnym i uniwersalnym źródłem prądu.
Po prostu wszystkie moje latarki mają takie samo zasilanie.

Jeśli chodzi o zasilanie czołówki to zauważ, że baterie AAA nie mają największej pojemności i zwykle są sprzedawane w blistrach po cztery szt, więc ten rodzaj zasilania nie jest najbardziej ekonomiczny.
Luigi

XiJaro, Prawda, focus to fajna rzecz, niestety LL H7 jest drogi w stosunku do tego, co oferuje i ma dużo minusów opisanych tutaj
Voit, gdzie kupiłeś H60 W?
Zastanawiałem się nad zasilaniem 18650, ale obawiam się, że lampka może wtedy być za ciężka a niechciałbym, aby zmieniała swoje położenie, lub zawadzała o coś podczas akcji, jak np. refowanie żagli.
Poza tym mam spory zapas akumulatorków AA, więc takie zasilanie będzie chyba optymalne :)
Masz rację, zasilanie AAA raczej odpada.
Voit

Post autor: Voit »

...Swoją Zeberkę nabyłem w sklepie Jet Pol
www.jet-pol.pl
Trudno mi polecić, bo słyszałem o tym sklepie rozbieżne opinie.
Może sprawdź w googlach kto jeszcze ma w ofercie Zebry.
Latarka jest naprawdę świetnie wykonana.
Tryby świecenia są do moich potrzeb wręcz idealnie dobrane.
Zasilanie 18650 powoduje, że mogę używać jednego rodzaju akumulatorów do wszystkich latarek, a co za tym idzie - jednej ładowarki.
Nie muszę zastanawiać się czy zabrałem w teren akumulatory wszystkich potrzebnych typów.
Jaki pisałem wcześniej, miałem pewne obawy o stabilność latarki.
Obawiałem się samoistnego opadania strumienia światła, pochylania się latarki spowodowanego obrotem walca w obejmie na gumowej opasce.
Nic takiego nie występuje.
Latarka swoje waży, więc teoretycznie podczas biegu może się "bujać" i zsuwać się z czoła.
Jeśli zacznę uprawiać nocne biegi przełajowe, zapewne zamontuje dodatkową gumę podtrzymującą lampkę na głowie.

Moja rada - jeśli możesz to pomacaj przed zakupem.
Sprawdź jak świeci i jak leży na głowie.
W moim przypadku decyzję o zakupie, ku swojemu zdumieniu, podjąłem po chwili zabawy Zebrą.
Wcześniej wcale nie brałem pod uwagę możliwości zakupu takiej czołówki.
Mało, wydawało mi się że ta konstrukcja jest z gruntu nie trafiona i nie praktyczna.
Byłem zdecydowany na zakup takiego Apexa :
http://www.princetontec.com/index.php?q=apex
Widok szerokiego snopa światła, pozbawionego spota zamieszał mi w głowie i zakochałem się w Zeberce, z wzajemnością :smile:
Może w okolicach swego miejsca zamieszkania znajdziesz jakiegoś posiadacza Zeberki H60 ?
Zapytaj na Forum.
...Chyba że zawitasz do Trójmiasta, wtedy wal do mnie na PW
:wink:
Luigi

Jeśli się nie obraca to dodatkowy pasek powinien rozwiązać ewentualne problemy :)
Najbardziej by mi pasowało zasilanie AA/14500, bo wtedy mógłbym stosować zależnie od potrzeby zasilanie Ni-mh, lub li-ion. Niestety H51 nie ma takiej możliwości, więc będę musiał coś wybrać, ale chyba bardziej mi pasuje AA, bo wolę mieć zapas akusów w kieszeni a za to mniej na głowie, poza tym AA mam dużo a 18650 musiałbym dokupić.
Dzięki za propozycję :), niestety w najbliższym czasie nie wybieram się do Trójmiasta :(
Fajnie, gdybym miał możliwość pomacać, bo wtedy mógłbym się ostatecznie zdecydować na zasilanie. W jet-polu mają mieć dostawę Zeberek, to może będzie taka możliwość :)
Może ktoś z Warszawy lub okolic ma Zeberkę i chciałby się na wspólne świecenie ustawić, w zamian mogę dać pomacać Raptorka RRT-0 R5, Olighta T15 XR-E Q5 i Ledlensera P5 :)
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Ja proponuję Ci zerknąć na czołówkę ICON Irix II.

Zasilanie 1xAA, płynna regulacja w zakresie 5-50 lumenów, do 100h na 1 baterii, prawie sam flood. Cena w okolicach 30$ + przesyłka.

http://www.opticsplanet.net/icon-irix-i ... -gray.html

a tu beamshoty:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3558142
clorox
Luigi

Ciekawa propozycja, dzięki :)
Chociaż chyba trochę za słaba będzie i zbyt zimne światło daje.
Szkoda też, że nie można zejść poniżej 5lm.
Nie wiem, jak ze stabilizacją w tej lampce :?:
Chyba wolę kupić Zeberkę :)
Chociaż gdyby była mi potrzebna zapasowa czołówka to ta byłaby w sam raz :)
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Z tego co czytałem na CPF jest pełna regulacja - na HI działa ok 150 min z Eneloopa'a AA. Zeberka fajna, ale cena... no cóż kwestia indywidualnych potrzeb i kalkulacji +/-. Dla mnie możliwość płynnej regulacji jest bardzo ważna.
PS: Na prawdę potrzebujesz poziomu <5lm? Jeżeli tak, to z czołówek tylko Zeberka zostaje.
PS2: Jako backup polecam mactronic HLS-K4 DIFFUSE.
clorox
Luigi

Z tego, co się do tej pory zorientowałem to Zeberka jest warta swojej ceny :)
Poziom <5lm jest mi potrzebny chociażby po to, aby móc sobie przyświecić nie wnerwiając osób, które już próbują spać :)
Na płynnej regulacji aż tak bardzo mi nie zależy.
Ideałem byłby pierścień do regulacji jasności, ale nie można mieć wszystkiego w jednej lampce :razz:
Ten mactronic też fajny jako światełko awaryjne :)

[ Dodano: 21 Kwiecień 2011, 21:07 ]
We wtorek 12.04 zamówiłem H51FW z zebralight.com.
Paczka wysłana następnego dnia a dzisiaj (czwartek) przyszedł awizonosz :mrgreen:
VAT-u udało się uniknąć, zadeklarowana wartość paczki $6 :super:
Jakoś pewnie po świętach pojedzie ze mną na działkę i wtedy skrobnę o niej coś więcej :)
ODPOWIEDZ