Czołówka dla żeglarza
Czołówka dla żeglarza
Szukam czołówki na żagle do prac na jachcie, do czytania i chodzenia po lesie, a także na działkę do dłubania i do świecenia pod nogi.
Powinna świecić szeroko - rozkład światła może być równomierny, albo może być w środku jaśniej, niż na brzegach, ale bez wyraźnego hotspota.
Barwa światła najlepiej neutralna, zasilanie najlepiej AA/14500, ewentualnie jakieś inne, aby tylko nie było zbyt dużo balastu na głowie, kabelki niemile widziane.
Cena do ok 200-250 zł. Zakup najchętniej w kraju, ale może być też za granicą.
Podoba mi się Zeberka H51Fw - spełnia powyższe założenia a do tego może być używana jako latarka ręczna, lub jako świeczka i można ją powiesić pod bomem
Trochę tylko szkoda, że nie może być zasilana li-ionem 14500, ale może za to będzie lepiej działać na Ni-mh.
Czy to dobry wybór, czy może zaproponujecie coś innego?
Może ktoś kupował na zebralight.com lub może polecić jakiś inny sklep, gdzie ta lampka jest dostępna?
Powinna świecić szeroko - rozkład światła może być równomierny, albo może być w środku jaśniej, niż na brzegach, ale bez wyraźnego hotspota.
Barwa światła najlepiej neutralna, zasilanie najlepiej AA/14500, ewentualnie jakieś inne, aby tylko nie było zbyt dużo balastu na głowie, kabelki niemile widziane.
Cena do ok 200-250 zł. Zakup najchętniej w kraju, ale może być też za granicą.
Podoba mi się Zeberka H51Fw - spełnia powyższe założenia a do tego może być używana jako latarka ręczna, lub jako świeczka i można ją powiesić pod bomem
Trochę tylko szkoda, że nie może być zasilana li-ionem 14500, ale może za to będzie lepiej działać na Ni-mh.
Czy to dobry wybór, czy może zaproponujecie coś innego?
Może ktoś kupował na zebralight.com lub może polecić jakiś inny sklep, gdzie ta lampka jest dostępna?
a może LedLenser H7? ma focus to sobie możesz zmieniać rozkład świecenia
http://allegro.pl/sprytna-latarka-czolo ... 76923.html
http://allegro.pl/sprytna-latarka-czolo ... 76923.html
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Luigi, posiadam Zebrę H60 W.
Świeci szeeeeroooooko, nie daje spota. Dla mnie światło wręcz idealne.
Zadziwiająco dobrze trzyma się na głowie, choć przyznaję, że z bieganiem mogą być kłopoty...
Ale ja rzadko biegam. Myślę, że trzecia gumka rozwiąże problem.
H60 jest cięższa, bo zasilana jest akumulatorem 18650, więc w Twoim przypadku problem będzie mniejszy (o ile wystąpi).
A jak dla mnie, ogniwo 18650 jest optymalnym i uniwersalnym źródłem prądu.
Po prostu wszystkie moje latarki mają takie samo zasilanie.
Jeśli chodzi o zasilanie czołówki to zauważ, że baterie AAA nie mają największej pojemności i zwykle są sprzedawane w blistrach po cztery szt, więc ten rodzaj zasilania nie jest najbardziej ekonomiczny.
Świeci szeeeeroooooko, nie daje spota. Dla mnie światło wręcz idealne.
Zadziwiająco dobrze trzyma się na głowie, choć przyznaję, że z bieganiem mogą być kłopoty...
Ale ja rzadko biegam. Myślę, że trzecia gumka rozwiąże problem.
H60 jest cięższa, bo zasilana jest akumulatorem 18650, więc w Twoim przypadku problem będzie mniejszy (o ile wystąpi).
A jak dla mnie, ogniwo 18650 jest optymalnym i uniwersalnym źródłem prądu.
Po prostu wszystkie moje latarki mają takie samo zasilanie.
Jeśli chodzi o zasilanie czołówki to zauważ, że baterie AAA nie mają największej pojemności i zwykle są sprzedawane w blistrach po cztery szt, więc ten rodzaj zasilania nie jest najbardziej ekonomiczny.
XiJaro, Prawda, focus to fajna rzecz, niestety LL H7 jest drogi w stosunku do tego, co oferuje i ma dużo minusów opisanych tutaj
Voit, gdzie kupiłeś H60 W?
Zastanawiałem się nad zasilaniem 18650, ale obawiam się, że lampka może wtedy być za ciężka a niechciałbym, aby zmieniała swoje położenie, lub zawadzała o coś podczas akcji, jak np. refowanie żagli.
Poza tym mam spory zapas akumulatorków AA, więc takie zasilanie będzie chyba optymalne
Masz rację, zasilanie AAA raczej odpada.
Voit, gdzie kupiłeś H60 W?
Zastanawiałem się nad zasilaniem 18650, ale obawiam się, że lampka może wtedy być za ciężka a niechciałbym, aby zmieniała swoje położenie, lub zawadzała o coś podczas akcji, jak np. refowanie żagli.
Poza tym mam spory zapas akumulatorków AA, więc takie zasilanie będzie chyba optymalne
Masz rację, zasilanie AAA raczej odpada.
...Swoją Zeberkę nabyłem w sklepie Jet Pol
www.jet-pol.pl
Trudno mi polecić, bo słyszałem o tym sklepie rozbieżne opinie.
Może sprawdź w googlach kto jeszcze ma w ofercie Zebry.
Latarka jest naprawdę świetnie wykonana.
Tryby świecenia są do moich potrzeb wręcz idealnie dobrane.
Zasilanie 18650 powoduje, że mogę używać jednego rodzaju akumulatorów do wszystkich latarek, a co za tym idzie - jednej ładowarki.
Nie muszę zastanawiać się czy zabrałem w teren akumulatory wszystkich potrzebnych typów.
Jaki pisałem wcześniej, miałem pewne obawy o stabilność latarki.
Obawiałem się samoistnego opadania strumienia światła, pochylania się latarki spowodowanego obrotem walca w obejmie na gumowej opasce.
Nic takiego nie występuje.
Latarka swoje waży, więc teoretycznie podczas biegu może się "bujać" i zsuwać się z czoła.
Jeśli zacznę uprawiać nocne biegi przełajowe, zapewne zamontuje dodatkową gumę podtrzymującą lampkę na głowie.
Moja rada - jeśli możesz to pomacaj przed zakupem.
Sprawdź jak świeci i jak leży na głowie.
W moim przypadku decyzję o zakupie, ku swojemu zdumieniu, podjąłem po chwili zabawy Zebrą.
Wcześniej wcale nie brałem pod uwagę możliwości zakupu takiej czołówki.
Mało, wydawało mi się że ta konstrukcja jest z gruntu nie trafiona i nie praktyczna.
Byłem zdecydowany na zakup takiego Apexa :
http://www.princetontec.com/index.php?q=apex
Widok szerokiego snopa światła, pozbawionego spota zamieszał mi w głowie i zakochałem się w Zeberce, z wzajemnością
Może w okolicach swego miejsca zamieszkania znajdziesz jakiegoś posiadacza Zeberki H60 ?
Zapytaj na Forum.
...Chyba że zawitasz do Trójmiasta, wtedy wal do mnie na PW
www.jet-pol.pl
Trudno mi polecić, bo słyszałem o tym sklepie rozbieżne opinie.
Może sprawdź w googlach kto jeszcze ma w ofercie Zebry.
Latarka jest naprawdę świetnie wykonana.
Tryby świecenia są do moich potrzeb wręcz idealnie dobrane.
Zasilanie 18650 powoduje, że mogę używać jednego rodzaju akumulatorów do wszystkich latarek, a co za tym idzie - jednej ładowarki.
Nie muszę zastanawiać się czy zabrałem w teren akumulatory wszystkich potrzebnych typów.
Jaki pisałem wcześniej, miałem pewne obawy o stabilność latarki.
Obawiałem się samoistnego opadania strumienia światła, pochylania się latarki spowodowanego obrotem walca w obejmie na gumowej opasce.
Nic takiego nie występuje.
Latarka swoje waży, więc teoretycznie podczas biegu może się "bujać" i zsuwać się z czoła.
Jeśli zacznę uprawiać nocne biegi przełajowe, zapewne zamontuje dodatkową gumę podtrzymującą lampkę na głowie.
Moja rada - jeśli możesz to pomacaj przed zakupem.
Sprawdź jak świeci i jak leży na głowie.
W moim przypadku decyzję o zakupie, ku swojemu zdumieniu, podjąłem po chwili zabawy Zebrą.
Wcześniej wcale nie brałem pod uwagę możliwości zakupu takiej czołówki.
Mało, wydawało mi się że ta konstrukcja jest z gruntu nie trafiona i nie praktyczna.
Byłem zdecydowany na zakup takiego Apexa :
http://www.princetontec.com/index.php?q=apex
Widok szerokiego snopa światła, pozbawionego spota zamieszał mi w głowie i zakochałem się w Zeberce, z wzajemnością
Może w okolicach swego miejsca zamieszkania znajdziesz jakiegoś posiadacza Zeberki H60 ?
Zapytaj na Forum.
...Chyba że zawitasz do Trójmiasta, wtedy wal do mnie na PW
Jeśli się nie obraca to dodatkowy pasek powinien rozwiązać ewentualne problemy
Najbardziej by mi pasowało zasilanie AA/14500, bo wtedy mógłbym stosować zależnie od potrzeby zasilanie Ni-mh, lub li-ion. Niestety H51 nie ma takiej możliwości, więc będę musiał coś wybrać, ale chyba bardziej mi pasuje AA, bo wolę mieć zapas akusów w kieszeni a za to mniej na głowie, poza tym AA mam dużo a 18650 musiałbym dokupić.
Dzięki za propozycję , niestety w najbliższym czasie nie wybieram się do Trójmiasta
Fajnie, gdybym miał możliwość pomacać, bo wtedy mógłbym się ostatecznie zdecydować na zasilanie. W jet-polu mają mieć dostawę Zeberek, to może będzie taka możliwość
Może ktoś z Warszawy lub okolic ma Zeberkę i chciałby się na wspólne świecenie ustawić, w zamian mogę dać pomacać Raptorka RRT-0 R5, Olighta T15 XR-E Q5 i Ledlensera P5
Najbardziej by mi pasowało zasilanie AA/14500, bo wtedy mógłbym stosować zależnie od potrzeby zasilanie Ni-mh, lub li-ion. Niestety H51 nie ma takiej możliwości, więc będę musiał coś wybrać, ale chyba bardziej mi pasuje AA, bo wolę mieć zapas akusów w kieszeni a za to mniej na głowie, poza tym AA mam dużo a 18650 musiałbym dokupić.
Dzięki za propozycję , niestety w najbliższym czasie nie wybieram się do Trójmiasta
Fajnie, gdybym miał możliwość pomacać, bo wtedy mógłbym się ostatecznie zdecydować na zasilanie. W jet-polu mają mieć dostawę Zeberek, to może będzie taka możliwość
Może ktoś z Warszawy lub okolic ma Zeberkę i chciałby się na wspólne świecenie ustawić, w zamian mogę dać pomacać Raptorka RRT-0 R5, Olighta T15 XR-E Q5 i Ledlensera P5
Ja proponuję Ci zerknąć na czołówkę ICON Irix II.
Zasilanie 1xAA, płynna regulacja w zakresie 5-50 lumenów, do 100h na 1 baterii, prawie sam flood. Cena w okolicach 30$ + przesyłka.
http://www.opticsplanet.net/icon-irix-i ... -gray.html
a tu beamshoty:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3558142
Zasilanie 1xAA, płynna regulacja w zakresie 5-50 lumenów, do 100h na 1 baterii, prawie sam flood. Cena w okolicach 30$ + przesyłka.
http://www.opticsplanet.net/icon-irix-i ... -gray.html
a tu beamshoty:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3558142
clorox
Z tego co czytałem na CPF jest pełna regulacja - na HI działa ok 150 min z Eneloopa'a AA. Zeberka fajna, ale cena... no cóż kwestia indywidualnych potrzeb i kalkulacji +/-. Dla mnie możliwość płynnej regulacji jest bardzo ważna.
PS: Na prawdę potrzebujesz poziomu <5lm? Jeżeli tak, to z czołówek tylko Zeberka zostaje.
PS2: Jako backup polecam mactronic HLS-K4 DIFFUSE.
PS: Na prawdę potrzebujesz poziomu <5lm? Jeżeli tak, to z czołówek tylko Zeberka zostaje.
PS2: Jako backup polecam mactronic HLS-K4 DIFFUSE.
clorox
Z tego, co się do tej pory zorientowałem to Zeberka jest warta swojej ceny
Poziom <5lm jest mi potrzebny chociażby po to, aby móc sobie przyświecić nie wnerwiając osób, które już próbują spać
Na płynnej regulacji aż tak bardzo mi nie zależy.
Ideałem byłby pierścień do regulacji jasności, ale nie można mieć wszystkiego w jednej lampce
Ten mactronic też fajny jako światełko awaryjne
[ Dodano: 21 Kwiecień 2011, 21:07 ]
We wtorek 12.04 zamówiłem H51FW z zebralight.com.
Paczka wysłana następnego dnia a dzisiaj (czwartek) przyszedł awizonosz
VAT-u udało się uniknąć, zadeklarowana wartość paczki $6
Jakoś pewnie po świętach pojedzie ze mną na działkę i wtedy skrobnę o niej coś więcej
Poziom <5lm jest mi potrzebny chociażby po to, aby móc sobie przyświecić nie wnerwiając osób, które już próbują spać
Na płynnej regulacji aż tak bardzo mi nie zależy.
Ideałem byłby pierścień do regulacji jasności, ale nie można mieć wszystkiego w jednej lampce
Ten mactronic też fajny jako światełko awaryjne
[ Dodano: 21 Kwiecień 2011, 21:07 ]
We wtorek 12.04 zamówiłem H51FW z zebralight.com.
Paczka wysłana następnego dnia a dzisiaj (czwartek) przyszedł awizonosz
VAT-u udało się uniknąć, zadeklarowana wartość paczki $6
Jakoś pewnie po świętach pojedzie ze mną na działkę i wtedy skrobnę o niej coś więcej