V-65C mała sesja i wnioski
V-65C mała sesja i wnioski
Na DXie i KAI pojawiło sie jakis czas temu SMARTFIRE V-65C. Za cene cos około 30$ otrzymujemy:
Wielki gładki reflektor, uniwersalne jak dla latarkowców zasilanie 18650 i chińskie wykonanie
Na szczęscie wysztsko świetnie rozbieralne Wymiana drivera na sku7882 pozwala na uzyskanie całkiem niezłego światełka (około 15kluxów/1m. Dla mnie ideał do samochodu.
Kilka fotek i małe wyjaśnienia:
Zakrętka akusa z wyłacznikiem Brak miejscowy powłoki lakierniczej To nawet nie jest HAII.
Reflektor z rysami drobnymi! Uświniony palcami, do tego jeszcze kilo piachu w środku.
Gwinty są poprostu. Ostre i na szczęscie nie powykruszane, JESZCZE.
Moduł na standdowe 17mm drivery. Na szczęscie.
Orginalny jest na 2x7135 5 trybowy. Znaczy był bo już wylądował w koszu
Sesja rozbierana. Wszystko bez klejenia świetnie rozbieralne. Idealna podstawa do radosnej twórczości.
Wnioski. Dobra baza dla grzebaczy. Orginalny driver na pełnym akusie ssie 0.75A, co dla tych rozmiarów latarki i jej pierwotnego przeznacenia czyli jak naj dalej jak naj wiecej jest troche za mało. Beamshoty beda chyba w sobote. Określił bym ją jako kompromis miedzy kieszokowymi sprzetami a konstrukcjami ala DEREELIGT DBS. Swieci daleko ale nie aż tak bardzo skupione światło. Coś ala LUMAPOWER MRV za 30$
Wielki gładki reflektor, uniwersalne jak dla latarkowców zasilanie 18650 i chińskie wykonanie
Na szczęscie wysztsko świetnie rozbieralne Wymiana drivera na sku7882 pozwala na uzyskanie całkiem niezłego światełka (około 15kluxów/1m. Dla mnie ideał do samochodu.
Kilka fotek i małe wyjaśnienia:
Zakrętka akusa z wyłacznikiem Brak miejscowy powłoki lakierniczej To nawet nie jest HAII.
Reflektor z rysami drobnymi! Uświniony palcami, do tego jeszcze kilo piachu w środku.
Gwinty są poprostu. Ostre i na szczęscie nie powykruszane, JESZCZE.
Moduł na standdowe 17mm drivery. Na szczęscie.
Orginalny jest na 2x7135 5 trybowy. Znaczy był bo już wylądował w koszu
Sesja rozbierana. Wszystko bez klejenia świetnie rozbieralne. Idealna podstawa do radosnej twórczości.
Wnioski. Dobra baza dla grzebaczy. Orginalny driver na pełnym akusie ssie 0.75A, co dla tych rozmiarów latarki i jej pierwotnego przeznacenia czyli jak naj dalej jak naj wiecej jest troche za mało. Beamshoty beda chyba w sobote. Określił bym ją jako kompromis miedzy kieszokowymi sprzetami a konstrukcjami ala DEREELIGT DBS. Swieci daleko ale nie aż tak bardzo skupione światło. Coś ala LUMAPOWER MRV za 30$
- Calineczka
- Kontakt:
Ja też niedługo za pomocą kolegi z góry stanę się jej posiadaczem ( dzięki Arek ), fajnie że akurat tą latarkę wziąłeś na testy, już mam pojęcie co w niej piszczy. Względem niej mam taki mały plan dorobienia przedłużenia na drugi aku, wymiana drivera, dioda na R2, mam nadzieję że ref pozwoli na dość daleki zasięg. Dzięki Lenin, dobra robota .
Świeci całkiem ładnie ale swiatłem nie do końca skupionym Już pisałem taki posrednik miedzy powiedzmy VB-16 a DBSem raczej w strone świałości. Spodziewalem sie duzo wiecej po tym reflektorze Najwiekszy jaki mam w latarce Jednak płaski dosyć. Przypomina raczej wieksz a wersje MRVki. Świeci zacnie i bardziej uzytkowo. Coś ala DBS z reflektorem OP. Za 30$ czego sie wiecej spodziewać? Szkoda tylko tego porysowanego refka
W razie czego odnowię powłokę odbłyskową, z tym nie ma problemu ( mam możliwość powleczenia nawet srebrem ) na oko i ja spodziewałem się dość mocnego skupienia z tego refa, mam siostrę tego modelu tj. V-68C z tym że ref OP i skupienie jest na prawdę spore , podczas świecenia pod nogi powiedział bym że nie zbyt użyteczne ale jako thower owszem, może jedną przerobię z OP na SMO powinno być nieźle. Tak czy inaczej czekam na latarę bo już jest w drodze .
A po co toczyć Przecież to bliżniacza konstrukcja jak w Romku RC-KF. Wystarczy poxipol przeźroczysty i otoczenie podłoża emitera pokryć klejem na wymaganą wysokość. Ref wtedy (przy dokręcaniu) się zatrzyma na kleju zamiast niżej na fabrycznej izolacji z cienkiego tworzywa...
Sometimes darkness can show you the light
To teraz upragnione beamshoty:
Pierwszy zawsze V-65C ale po tunningu czyli inny driver plus troszke lepsze zogniskowanie diody w reflektorze, drugi DBS z modułem własnej produkcji
80 metrów :
150-170metrów (tyle pokazal liczkik w samochodzie )
To samo co wyżej tylko troszke zazoomowałem:
Teraz nieudaczne pokazanie promienia Widać robale też lubią światełka:
I walimy wszystkim co mam po kieszeniach
BTW. Latarka do sprzedania jak ktoś coś pisać na PM
Pierwszy zawsze V-65C ale po tunningu czyli inny driver plus troszke lepsze zogniskowanie diody w reflektorze, drugi DBS z modułem własnej produkcji
80 metrów :
150-170metrów (tyle pokazal liczkik w samochodzie )
To samo co wyżej tylko troszke zazoomowałem:
Teraz nieudaczne pokazanie promienia Widać robale też lubią światełka:
I walimy wszystkim co mam po kieszeniach
BTW. Latarka do sprzedania jak ktoś coś pisać na PM
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Latarka właśnie do mnie doszła, w mojej ocenie wykonanie od 1-10 to 3, ref nie dostosowany do cree, faktycznie trzeba diodę wepchnąć głębiej w ref by uzyskać lepsze zogniskowanie, poza tym sam ref jest niestarannie wytoczony widać rysy po skrawaniu pod warstwą odblaskową, trzeba by go wypolerować do połysku i ponownie pokryć warstwą odblaskową, gwinty się zacierają, zbyt grube uszczelki zakrętki co powoduje że latarka ciężko się zakręca przy czym ścierają się od tego uszczelki, nasmarowanie wazeliną lub innym smarowidłem troszkę pomaga, gumka włącznika u mnie jakaś taka przetarta. Całość na szybko oceniam na 5 może 6, szkoda że koledzy z Chin nie bardzo przykładają się do jakości a jedynie bazują na ilości, tak nie wiele brakuje by była to porządna konstrukcja a jednak zapału im brakło , po prostu brak tu pasji a jedynie chodzi o interes.
- Calineczka
- Kontakt:
...no to mnie Midi specjalnie nie pocieszyles....co bys radzil, zmieniac zamowienie czy sprawdzic powtarzalnosc chinskiej jakosci?
Co ciekawe, twoja i moja V65 byla zamowiona w tej samej chwili prawie...Ty juz ja dostales a moja jest "pending" ....cuda Moze moją dokladniej szlifują?
Na pewno...hahaha...
Co ciekawe, twoja i moja V65 byla zamowiona w tej samej chwili prawie...Ty juz ja dostales a moja jest "pending" ....cuda Moze moją dokladniej szlifują?
Na pewno...hahaha...