Fluxor, już z niejednym reflektorem walczyłem.

W tym przypadku lampa przyłożona do gniazda H4 wpasowuje się ładnie w wytłoczenie o średnicy 32mm, które tam się znajduje, ale nie jest w ognisku. Po odsunięciu palnika od reflektora dokładnie wzdłuż osi o określoną odległość, lampka precyzyjnie się zogniskowała i znając odległość tego przesunięcia i średnicę mocowania jakiż będzie problem dobrać odpowiednią przejściówkę? Będę musiał inaczej wygiąć drucik dociskający, lub w ogóle z niego zrezygnować na rzecz gwintu, bo przetwornica posiada zintegrowany zapłonnik i siedzi bezpośrednio na lampce.
EDIT 27 Styczeń 2011
Lampa jest już umieszczona w reflektorze, poradziłem sobie, stosując domowej roboty tuleję dystansową i odpowiednio wyginając drut ustalający położenie żarówki H4. Całość trzyma się kupy elegancko. Po wywaleniu z wnętrza zbędnych gratów i podpięciu przetwornicy, widok jest taki, jakby to ktoś zaprojektował specjalnie do przeróbki na HID.

Z wykonaniem zaledwie kilku prób, udało mi się już dobrze zogniskować palnik w dużym reflektorze i wykorzystać, sądzę, 95% jego potencjału. Szperacz wypala trawę nie tylko przed oknem z którego świecę, ale na sąsiednim osiedlu również

W porównaniu z 35W HID-em w reflektorze 2 calowej średnicy, zaświecenie tego potwora obok, na dystansie rzędu 70-100m wygląda, jakby ktoś zaświecił obok samo słońce
Niestety, dla wszystkich modderów takich szperaczy, mam złą wiadomość. UWAŻAJCIE na niezwykle delikatny materiał, z jakiego wykonano odbłyśnik. Jest to wytłoczka z cienkiej blachy aluminiowej, w dodatku jest to miękkie aluminium. Wystarczy nacisnąć palcem, nawet z umiarkowaną siłą, by powstały nieodwracalne deformacje! Poza tym cały ref chodzi na boki jak kaczka podczas jego mocowania w szperaczu, nie wolno dusić jego krawędzi na siłę, bowiem wygina się w elipsę i promień już jest popsuty. Nawet jedna nie przykręcona lub za mocno dokręcona śrubka oznacza powstanie deformacji, która psuje promień... Crap! Ja swojego reflektora na szczęście nie zepsułem, ale byłem blisko.
Aktualnie ładuję akumulator po testach ogniskowania, późniejszym wieczorem, jak ustanie ruch na osiedlu, wrzucę kilka "okiennych" beamshotów.