Jet-III M z XM-L
- Calineczka
- Kontakt:
Jet-III M z XM-L
Witam
Na prośbę Pikoma spróbowałem zaszczepić do Jeta III nową XM-L z Maritex-u. Po "małych" przygodach z kurierem DHL (no more DHL ) trafił do mnie LED i dwa rodzaje podłoża, 2mm i 3mm. Nie wiedziałem, co zastanę w latarce..... Na szczęście rzebrać się dało dość łatwo, ale zdziwiłem się, gdy po wybiciu leda od strony sterownika (przez dziurę w pigule! ) nie ujrzałem ani kapki pasty termo przewodzącej. No tego się nie spodziewałem po Jecie.
dziura od strony sterownika:
tu był LED, XR-E, jak widać zero pasty
sterownik
Stwierdziłem, że nie mam tylu lat, żeby do tak małego rozmiaru dopiłowywać podłoża z Maritex-u. Zacząłem kombinować.....i tak osadziłem XM-L na oryginalnym podłożu, fotki chyba pokażą jak:
Cienkie druciki lutowałem od góry do padów obok soczewki, drugie ich końce do padów elektrycznych MCPCB
Byłem bardzo ciekaw jak to świeci...Piotr chciał mieć flooda....
Włączamy zasilanie po złożeniu wszystkiego do kupy i...jest
Bardzo ładny kolorek, a rozkład światła może oddadzą fotki:
Oczywiście dałem pastę termo pod MCPCB i latarka szybko zaczyna łapać ciepełko...
Na prośbę Pikoma spróbowałem zaszczepić do Jeta III nową XM-L z Maritex-u. Po "małych" przygodach z kurierem DHL (no more DHL ) trafił do mnie LED i dwa rodzaje podłoża, 2mm i 3mm. Nie wiedziałem, co zastanę w latarce..... Na szczęście rzebrać się dało dość łatwo, ale zdziwiłem się, gdy po wybiciu leda od strony sterownika (przez dziurę w pigule! ) nie ujrzałem ani kapki pasty termo przewodzącej. No tego się nie spodziewałem po Jecie.
dziura od strony sterownika:
tu był LED, XR-E, jak widać zero pasty
sterownik
Stwierdziłem, że nie mam tylu lat, żeby do tak małego rozmiaru dopiłowywać podłoża z Maritex-u. Zacząłem kombinować.....i tak osadziłem XM-L na oryginalnym podłożu, fotki chyba pokażą jak:
Cienkie druciki lutowałem od góry do padów obok soczewki, drugie ich końce do padów elektrycznych MCPCB
Byłem bardzo ciekaw jak to świeci...Piotr chciał mieć flooda....
Włączamy zasilanie po złożeniu wszystkiego do kupy i...jest
Bardzo ładny kolorek, a rozkład światła może oddadzą fotki:
Oczywiście dałem pastę termo pod MCPCB i latarka szybko zaczyna łapać ciepełko...
Czyli zdrapałeś jakoś tą część płytki gdzie lutuje się pad termalny diody żeby dopasować ją pod XM-La? Sterownik zostawiłeś ten sam? No ale z taką piękną dziurą pod diodą to XM-L nie rozwinęłaby skrzydeł. Fajna modyfikacja
Ostatnio zmieniony sobota 08 sty 2011, 13:34 przez hagrid, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Pewnie przy okazji Pikom zrobi jakieś foty terenowebandit pisze:Ciekawe jak daleko teraz świeci. Być może też pomyślę o takiej modyfikacji
hagrid, pad termalny od XR-E jest tak duży, że zwarł by mi wszystko pod XM-L. Te boki padu termalnego na MCPCB zeszlifowałem dremelkiem tak, by pady elektryczne diody nie były zwierane
Sterownik zostawiłem ten sam...
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Dzięki Arku za świetną robotę Światełka jest sporo więcej i skupienie (a raczej jego brak) jest bardzo fajne.
Odpowiem przy okazji na pytanie ile prądu idzie w diodę i ile światełka dostajemy... Według specyfikacji wersji z diodą XR-E Q5 mamy mieć 225 lumenów, według specyfikacji wersji z diodą XP-E R2 mamy mieć 240 lumenów. Z kalkulatora CREE wynika, że takie wartości osiągamy gdy na diodę idzie między 0,9A a 0,95A. W tym zakresie XM-L T6 w tym zakresie ma gdzieś około 360 lumenów
Dla mnie bomba
Zastanawiałem się nad zmianą na XP-G R5, ale w tym zakresie zasilania byłoby około 325 lumenów i to za bardzo skupionych. Do tego XM-L powinien mniej się grzać...
Odpowiem przy okazji na pytanie ile prądu idzie w diodę i ile światełka dostajemy... Według specyfikacji wersji z diodą XR-E Q5 mamy mieć 225 lumenów, według specyfikacji wersji z diodą XP-E R2 mamy mieć 240 lumenów. Z kalkulatora CREE wynika, że takie wartości osiągamy gdy na diodę idzie między 0,9A a 0,95A. W tym zakresie XM-L T6 w tym zakresie ma gdzieś około 360 lumenów
Dla mnie bomba
Zastanawiałem się nad zmianą na XP-G R5, ale w tym zakresie zasilania byłoby około 325 lumenów i to za bardzo skupionych. Do tego XM-L powinien mniej się grzać...
Ostatnio zmieniony sobota 08 sty 2011, 23:07 przez Pikom, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
leszekw, dzięki, nic wielkiego nie zrobiłem
Piotrze, cieszę się bardzo, że Ci odpowiada, w końcu o to chodzi
Opisz proszę może kolorystykę światła z tego LED-a, ja mam z tym problemy
Dioda to ta z Maritexu, opisana jako:
LED CREE XMLAWT-00-0000-0000T6053, biała zimna, 280 lm/700mA, BIN: 1A0-1T0,2A-2T0,3A0-3B0,3S, RoHS
Piotrze, cieszę się bardzo, że Ci odpowiada, w końcu o to chodzi
Opisz proszę może kolorystykę światła z tego LED-a, ja mam z tym problemy
Dioda to ta z Maritexu, opisana jako:
LED CREE XMLAWT-00-0000-0000T6053, biała zimna, 280 lm/700mA, BIN: 1A0-1T0,2A-2T0,3A0-3B0,3S, RoHS
Tak dla informacji - jak to świeci w terenie:
Referencyjne + zdjęcie znanej ścieżki plus podobne ujęcie z wcześniejszych sesji z modelem na Q5 i R5:
Referencyjne plus zdjęcie ściany + podobne ujęcie z wcześniejszych sesji z modelem na Q5 i R5:
Uwaga, zdjęcia z wersjami Q5 i R5 wykonywane innego dnia, z nieco innym ustawieniem aparatu (miejsce) ale z tymi samymi parametrami naświetlania.
Referencyjne + zdjęcie znanej ścieżki plus podobne ujęcie z wcześniejszych sesji z modelem na Q5 i R5:
Referencyjne plus zdjęcie ściany + podobne ujęcie z wcześniejszych sesji z modelem na Q5 i R5:
Uwaga, zdjęcia z wersjami Q5 i R5 wykonywane innego dnia, z nieco innym ustawieniem aparatu (miejsce) ale z tymi samymi parametrami naświetlania.
Pozdr.
Pikom
Pikom