VF diody, z czym się to je ? Proszę o wytłumaczenie.

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
skaktus

VF diody, z czym się to je ? Proszę o wytłumaczenie.

Post autor: skaktus »

Witam.

Na forum, w sklepach itp przewija się ta definicja, jak choćby : "Istnieje możliwość selekcji - max. VF 3,20V@350mA oraz mniej za dopłatą."

Czyli co dzięki takiej selekcji otrzymam ?

Proszę mi wytłumaczyć, bo nie wiem o co chodzi w 100%.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Chodzi o to że im niższe Vf diody, tym mniej ona pobiera energii przy danej jasności :).
Np kupisz diodę z Vf na poziomie 3,6 V przy 1A, czyli przy prądzie 1A pobierze ona 3,6 W energii (1x3,6).
Teraz kupisz taką samą diodę, ale po selekcji, która przy prądzie 1A ma Vf (prąd przewodzenia) na poziomie 3.1 V, to przy takiej samej jasności pobierze ona już o 0,5 W mniej energii. (1X3,1).
Przy takiej diodzie MC-E jest już o co walczyć, bo np można zyskać nawet 2W, co przełoży się na dłuższym działaniu naszej latarki, o ile sterownik potrafi zrobić użytek z niskiego Vf :)
Ostatnio zmieniony niedziela 25 kwie 2010, 13:59 przez igi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Doprecyzuje trochę odpowiedź igi'ego
Dioda jest elementem nieliniowym to wiesz, chodzi o to, że najpierw przy wzroście napięcia prąd maleje bardzo powoli, a w pewnym momencie bardzo gwałtownie przy małym wzroście napięcia. Otóż gdzieś w tym miejscu znajduje się Vf, a ze względu na pewien rozrzut parametrów produkcyjnych różni się ono nieznacznie w poszczególnych egzemplarzach.

W związku z tym, że:
P = I * U
gdzie
P - to moc wydzielana
I - to prąd który płynie przez diodę
Vf - to napięcie przy którym taki prąd płynie.

Jak wiesz określoną ilość światła otrzymujemy przy odpowiednim prądzie, tak więc parametr "I" jest jakoś tam ustalony naszymi potrzebami, to im niższe Vf tym mniejsza moc wydzielana na diodzie, czyli mniej ciepła do odprowadzenia i dłuższe świecenie (przy zastosowaniu odpowiedniej przetwornicy)
Poza tym jeśli weźmiemy pod uwagę driverki oparte o AMC (czyli dość popularne w powiązaniu z 1xLiIon) to im niższe Vf diody tym dioda poświeci dłużej bo:
Uz = Vf+0,12V
Czyli minimalne napięcie akumulatora musi być większe od Vf diody o 0,12V.
Wniosek: Niższe Vf diody = dłuższe świecenie z zadaną jasnością.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Czyli uogólniając - mniejsze VF = lepiej.

Teraz - warto się bawić w dopłacanie i segregowanie diod o niższym VF ?

Mam diody, bez selekcji, zastanawiam się nad zakupem tych selekcjonowanych. Warto ?
ILPT
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Zależy w dużym stopniu od architektury zasilania w jakiej chcesz jej użyć.

PS. W niektórych sterownikach np. SKU 7882 bywają problemy z ustawieniem mocy jeśli mamy emiter z bardzo niskim Vf.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

W tym wypadku chodzi mi o sterowniki Calineczki ( DF&CALI), w następstwie Flagiusza, ale ten dopiero wychodzi za jakiś czas, pewnie ciężko to będzie określić.

Co o tym myślicie ?
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

skaktus pisze:W tym wypadku chodzi mi o sterowniki Calineczki ( DF&CALI), w następstwie Flagiusza, ale ten dopiero wychodzi za jakiś czas, pewnie ciężko to będzie określić.

Co o tym myślicie ?
Oba mają podobieństwa do układów AMC, o których wspomniałem, gdyż nie posiadają przetwornic.
Znaczy mniejsze Vf = dłuższe świecenie z pełną jasnością

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

mam sterownik flagiusza na 3xAMC i mam taki na 4xAMC (czyli dający ok 1.4A w diodę w max) 0ba działaja nieźle- wręcz bardzo dobrze - zwłaszcza w połączeniu z diodą XPG o Vf ok 3.05 przy 1.08A w diodę :)
Z drugiej strony ciekawe czy układy AMC nie wydzielą więcej ciepła przy niskim Vf- taką myśl poddał mi lennin nie tak dawno, hmm starałem się na szybko coś sprawdzić tak dosłownie namacalnie-ot sterownik flagiusza na 3xAMC , świeży akus i do tego piguła D26 z diodą XPG o Vf ok 3.05V, z 3AMC tylko jeden podczas parominutowego testu był wyczuwalnie ciepły- pozostałe były znacznie chłodniejsze, oczywiście piguła po tych paru minutach była gorąca. Warto byłoby to dokładniej sprawdzić- może EdiM popełni takie testy :)
ps
Tomku- nie tylko driver 7882 ma problemy z niskim Vf diody- Raptor RRT-0 tez ma z takimi diodami problemy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

pawelsz pisze:Z drugiej strony ciekawe czy układy AMC nie wydzielą więcej ciepła przy niskim Vf- taką myśl poddał mi lennin nie tak dawno, hmm starałem się na szybko coś sprawdzić tak dosłownie namacalnie-ot sterownik flagiusza na 3xAMC , świeży akus i do tego piguła D26 z diodą XPG o Vf ok 3.05V, z 3AMC tylko jeden podczas parominutowego testu był wyczuwalnie ciepły- pozostałe były znacznie chłodniejsze,
Witam
Masz rację. W związku z tym, że prąd przepływający przez układ jest stały i mamy do dyspozycji stałe napięcie zasilania (wiem, że się zmienia od 4,2V do 3V, ale jest powtarzalne), tak więc moc wydzielana na całości układu jest stała. Skoro jednak mamy diodę o niższym Vf to na niej wydziela się mniej ciepła i ma ona przez to bardziej komfortowe warunki pracy. Reszta energii oczywiście musi się wydzielić na szeregowym elemencie stratnym, czyli układach AMC, co powoduje ich większe grzanie, co jest normalnym zjawiskiem.
Co do różnego nagrzewania się układów AMC to tu jest odpowiedź:
"Output Sink Current ISINK min - 340mA, typ - 360mA, max 380mA; przy Vout 0,2V"
Jak więc widzisz rozrzut parametrów jest dość spory, a więc i straty mocy mogą się sporo różnić dla poszczególnych egzemplarzy, co tłumaczy różną moc strat dla poszczególnych egzemplarzy a co za tym idzie różne nagrzewanie się.

Pozdrawiam
r11300

Post autor: r11300 »

Witam. To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich serdecznie. Już od dawna przeglądam forum, jednakże ze względu na moje laictwo elektroniczne jeszcze się nie odzywałem. Dlatego również teraz proszę o wyrozumiałość w moim pytaniu. Jeśli różnice w Vf mogą dochodzić jak rozumiem do 0,5 W przy 1A to jak to wpływa na długość świecenia diody z 1 x 18650?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Zależy co masz na myśli, bo tak:
-Jeśli chodzi o szeregowy element stabilizujący (np. AMC7135) to całkowity czas świecenia się nie zmieni, ale zmieni się czas świecenia z pełną mocą (dla niższego Vf będzie dłuższy, bo zadowoli się niższym napięciem akumulatorka)
-Jeśli chodzi o przetwornice (mniej popularne przy zasilaniu z 1 x LiIon), to niższe zapotrzebowanie na moc przekłada się na niższy pobór prądu a w efekcie dłuższy czas świecenia.

Pozdrawiam
r11300

Witam. Dzięki za odpowiedź. Pytam o to bo od jakiegoś czasu jestem posiadaczem bocialarki 3.0. Świeci na pełnej mocy powiedzmy w zaokrągleniu 2h. Czy na podstawie Vf diody można jakoś wyliczyć jaki byłby czas jej świecenia gdyby różnica dochodziła do wspomnianych 0,5 W w jedną lub drugą stronę. Jaka byłaby wtedy długość świecenia na pełnej mocy?
Ostatnio zmieniony środa 28 kwie 2010, 19:54 przez r11300, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

r11300 pisze: Świeci na pełnej mocy powiedzmy w zaokrągleniu 2h. Czy na podstawie Vf diody można jakoś wyliczyć jaki byłby czas jej świecenia gdyby różnica dochodziła do wspomnianych 0,5 W w jedną lub drugą stronę. Jaka byłaby wtedy długość świecenia na pełnej mocy?
Trudno to określić jednoznacznie, ale to kilka do kilkunastu procent dłużej... kwestia jak szybko siada napięcie na akusie pod obciążeniem 1A o te dziesiąte części volta. Choć w naprawdę skrajnym wypadku może to być kilkadziesiąt (20 - 30) minut

Pozdrawiam
r11300

Dzięki za odpowiedź. Czyli jak rozumiem zdecydowanie lepiej dopłacić do wyselekcjonowanych niż kupować w ciemno. A jakie są najmniejsze Vf diod. Czy to zależy od firmy? Rozumiem że wszystkie diody są produkowane taśmowo bez ingerencji człowieka. Skąd więc te różnice?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Związane jest to z ograniczoną technologicznie powtarzalnością parametrów, oraz skończonym poziomem czystości kryształów i domieszkowania.
Bardzo niewielkie zmiany lub odchylenia od normy, skutkują minimalnymi różnicami w wykonaniu poszczególnych egzemplarzy, są nawet różnice w strukturach wykonanych z tego samego kawałka półprzewodnika.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ