W końcu się sprężyłem i poświeciłem nieco czasu by przedstawić testy termiczne różnych MCPCB dla diod XPG oraz XRE.
Wszystkie diody zasilane znamionowo, czyli 1,5A XPG, 1,0A XRE.
Test przeprowadzony krótko, na dużej blasze aluminiowej o dużej pojemności cieplnej - grubość 10mm. Każde MCPCB posmarowane pasta termoprzewodzącą.
Temperatura podłoża - ok. 22 stopni Celsjusza.
Kamera termowizyjna wyskalowana tak, by oddawać rzeczywistą temperaturę - epsilon = 0,90.
XPG - 1. miejsce - najlepsze chłodzenie moduł miedziany (by Midi):

Dlaczego aż taka wysoka temperatura złącza - otóż rezystancja termiczna diody to 6K/W. Przy zasilaniu 1,5A idzie w diodę ok. 5W, co daje prosty rachunek +30 stopni. Do tego dodamy jakieś 22 stopnie temperatury otoczenia i mamy wynik... zgodny z tym pomiarem (w granicach rozsądnego błędu).
XPG - 2. miejsce - podłoże 14mm

XPG - 3. miejsce - podłoże star z Maritexu

Dla tego podłoża wykonano spadku napięcia przewodzenia, obrazuje to zdjęcie oscylogramu:

100mV spadku, daje przy współczynniku -2,1mV/K 48 stopni przyrostu temperatury + 22 stopnie = 70 stopni Celsjusza - to świetnie potwierdza prawidłowość wskazań kamery termowizyjnej !
XPG - 4. miejsce - podłoże star z Gammy - porażka (z tego co widać na tym podłożu sprzedaje też RGBligting z Allegro

XPG - poza rankingiem moduł 4XPG, który był sprzedawany przez czarnego_kruka

XPG - moduł 7XPG, który był sprzedawany przez czarnego_kruka - zrozumiałe się staje dlaczego nie zalecał więcej niż 1A

Dalej...
Dlaczego nie zalecam łączenie równoległego XPG - o czym kiedyś wspominałem na forum. Poniżej są 3 diody, które niestety nie były dobrane pod względem VF i niestety okazało się, że mają bardzo zbliżone te napięcia, a mianowicie dla 700mA:
3,171V
3,151V
3,168V
Zdjęcia zrobione w miarę możliwości w tym samym czasie.
Rozrzut ok. 18 stopni, dociekliwym polecam zagadkę jaki byłby rozrzut dla różnicy VF rzędu 0,2V zamiast 0,02V

Na dokładkę trochę XRE przy 1A

Jak widać tutaj nie ma się czym stresować wcale.
Niestety ja nie mam łatwego dostępu do kamery termowizyjnej, ale przez tą chwilę, gdy mi się ją udało używać, zrobiłem w miarę możliwości najlepszy użytek. Szkoda, że kolega czarny_kruk, który podobno ma dostęp bez problemu zarówno do kamer i jak i wielu modułów LED itp., na razie tego nam nie przedstawił

Dla diod XPG należy tez wziąć pod uwagę samo lutowanie diod. Ja przykładam wagę, by diody dolegały do MCPCB, inaczej mówiąc są one dociskane podczas lutowania.