Niedawno kupiłem od Dominika diody Luxeon III Star z wylutu. Oto parametry diody:
- Napięcie przewodzenia : 3,7 @ 700mA, 3,9 @ 1000 mA
- Kąt rozsyłu : 140*
- Wydajność :
Bin T....67.2 - 87.4 lum @ 700mA
Są to moje pierwsze diody celem porobienia testów jak sie spisują i do czego można by je zastosować poza latarkami

Zmontowałem uklad 2 diod polaczonych szeregowo, zasilonych z zasilacza stabilizowanego o napięciu 8V (tak żeby prąd byl na poziomie 700mA). Wszystko gra, ale aby móc je zastosować do podświetlania podszafkowego blatu w kuchni sa za słabe... Przydałoby sie tak aby były raz mocniejsze. I teraz mam pytanie do osób ktore praktycznie bawiły sie zasilaniem jak i samymi diodami:
- teoretycznie wynika z parametrów ze prąd 1A diody powinny wytrzymać - próbować ? O odprowadzenie ciepła sie nie boje
- w tej chwili sa zasilane z zasilacza stabilizowanego, ale wiadomo ze najważniejszy jest prąd, wiec przydałoby sie zasilacz ze stabilizacją prądu i czy jesli taki bym spłodził czy wtedy wydajność świetlna diod powinna wzrosnąc ?
- skoro diody przy natężeniu 700mA dają 87,4 lum
Nadmienić chciałem że w tym konkretnie zastosowaniu nie potrzebuję zadnego drivera (no chyba ze chcialbym docelowo regulować jasnośc świecenia diodek) wiec zasilacz w zasadzie do kupienia, albo zrobienia ale to kwestia jak diody beda sie nadawały.
Generalnie chodzi mi o to ze nie chce kupować w celach testowych wiecej markowych diod jesli by sie okazać miało że nawet te markowe najwydajniejsze (myśle o diodach max 3W) nie spiszą się, dlatego licze na opinie i pomoc osób ktore miały do czynienia z takimi diodami i mogą cos doradzić, może by sie okazalo ze z tych moge wycisnac wieksza skutecznośc świecenia (impulsowe sterowanie) ew. inny typ diody.