Li-Ion 18650 - co polecacie?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Serkules

Li-Ion 18650 - co polecacie?

Post autor: Serkules »

Pytanie do "starych wyjadaczy" ;)
Chcę zakupić coś z oferty DX lub Kai. Opisem pojemności na ogniwie się nie przejmuję, bo to tylko "widzimisię" Chińczyka.
Co możecie polecić, a co zdecydowanie odradzić.
Czy któryś z Was robił jakieś porównanie, jak pracują poszczególne ogniwa?

Pozdrawiam
Dowódca Oddziału Piechoty Podwodnej
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Sam musisz wybrać. Kwestia zabezpieczone czy nie. Z "cyckiem" czy bez :) Poczytaj tutaj na forum było coś opisane jakie potrafia przyjść ogniwa z DXa czy KAI. Ja dostałem dziś ognoiwka od AW i są naprawdę porzadnie wykonane. Tylko cena troszke inna wiadomo.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Serkules

Ok. Dzięki. Chętnie przeczytałbym też opinie innych użytkowników, bo w tym temacie jeszcze niewiele wiem.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Więc szukaj, sporo było już o tym napisane. Generalnie jakoś mi nie podchodzą chińskie Liony. I fizycznie przez te ogniwa wykazywane pojemności. Szkoda że moja ładowarka gubi się przy zabezpieczonych ogniwach bo dzięki Pawelsz zrobiłbym małe rozeznanie między dostępnymi na DX CRkami a AW chociażby :???: Co do 18650 to szczerze nie miałem w łapkach żadnych typu protected, przerzuciłem ich... no parę sztuk będzie :wink: i mam łapki w komplecie... :wink: Reasumując polecam i nakłaniam do kupna ogniw typu protected najlepiej japońskiej produkcji ew. na własne ryzyko unprotected japońskiej produkcji. Ja osobiście Chinom mówię nie pod tym względem :???:
Sometimes darkness can show you the light
Serkules

Reasumując polecam i nakłaniam do kupna ogniw typu protected najlepiej japońskiej produkcji ew. na własne ryzyko unprotected japońskiej produkcji. Ja osobiście Chinom mówię nie pod tym względem
Czyli w takim razie jakie konkretnie ogniwa byś polecił? Czy mógłbyś podać link na produkty, które Ty kupujesz?
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

jeśli chcesz używać długo i bezpiecznie ogniw, to tylko i wyłącznie ogniwa od AW - nauczyłem sie, że nie stać mnie na padające nagle ogniwa.
patrz gdzieś tu
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... ost2108975
Serkules

Widzę, że AW ma ceny dwukrotnie wyższe, niż DX, ale cóż - za jakość trzeba płacić :cry:
Jakie są koszty wysyłki i opakowania u tego gościa?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

No właśnie z tymi japońskimi protected jest problem :???: Jakoś ich nie widać :wink: Sanyo i Matsushita (Panasonic) produkują bardzo dobre ogniwka 18650 ale przemysłowe, przeznaczone do pakietów którymi steruje odzielna elektronika (np. do laptopa). Siłą rzeczy są więc unprotected.

Wyglądający bardzo apetycznie przykład ogniwka 2600mAh (znając Sanyo jest to realna pojemność) :wink: :
http://www.sanyo.co.jp/koho/hypertext4-eng/0505/0526-1e.html
Sometimes darkness can show you the light
Serkules

Siłą rzeczy są więc unprotected.
Ale elektronikę "unprotected" w razie czego chyba da się dorobić? Ewentualnie wyciągnąć z jakiegoś zużytego ogniwa?
Gdzie można nabyć takie ogniwa i ile mogą kosztować?

Będę potrzebował na początek dwa ogniwa na próby, testy, itp. Liczę się z tym, że je "zajadę", więc żal by mi było zniszczyć tak porządne ogniwa. Z drugiej strony nie chciałbym kupować najtańszego szajsu.
Zależy mi na Waszych opiniach, bo w latarki bawicie się już sporo czasu i z pewnością wiele ogniw już wypróbowaliście.
Myślałem o czymś z DX lub Kai, bo jeśli nawet je uszkodzę, to strata nie będzie tak dotkliwa. Z czasem, jak już będę miał dopracowaną jakąś konstrukcję, to zafunduję jej jakieś porządniejsze ogniwa.
Awatar użytkownika
pawelsz

ogniwa od AW są dużo wytrzymalsze niż te z DX- w tych z DX wgina się często zabezpieczenie i ogniwo świruje, te od AW mają extra podkładkę, no i pewną elektronikę- ponoć ciężko je zajechać.
A dodanie elektroniki do ogniwa unprotected może być trudno, wręcz bym to pominął - dostanie dobrego modułu elektroniki w potem wlutowanie go w akusa jest za bardzo ryzykowne i trudne i wręcz nieopłacalne.
Mam ogniwa z DX- 18650 działają spoko, ale 16340 to porażka i pomyłka
Serkules

Mam ogniwa z DX- 18650 działają spoko
Mógłbyś podać SKU ogniwa z DX, o którym piszesz?
Awatar użytkownika
pawelsz

mam takie
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5790
ale nie są protected.
Po testach akusów teraz bym jednak kupił od AW, te używam, ale nie nadużywam i ładowarka sprawdzona (UF-139)
toosh
Kontakt:

Post autor: toosh »

w tytule jest napisane 'protected', ale ktoś w komentarzach napisał coś takiego:
I'm not familiar with others, but thes will allow a burn down to zero volts while the light is running.
while the light is running
.

But if you are below the cutoff voltage and turn the light off, then back on, it will not come on. So yes, there is protection, but it seems to only work / check (at least on low voltage side)when the light is turned on.

These batteries last a long time, doesn't cut off as long as there is a draw, but will cut off power when light turned back on.
niby w czasie działania zabezpieczenie nie odłączy aku, ale po wyłączeniu już jej nie włączysz
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

A jak mają się w takich latarkowych zastosowaniach ogniwa, które można na Allegro kupić w sumie za grosze, jak np:
http://www.allegro.pl/item314672833.html
czy
http://www.allegro.pl/item320200972.html
Największe doświadczenie ma pewnie z nimi Bocian.
(wiem oczywiście, że to ogniwa są "unprotected"
Awatar użytkownika
pawelsz

pewnie zadziałają- trza ino pamiętać, że nie mają "cycka" - nie do każdej latary zapasują.
Ale i tak wolę protected :D
ODPOWIEDZ