Seul P4 - wykres światłości

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
kurczak

Seul P4 - wykres światłości

Post autor: kurczak »

Witam, jakiś rok temu kupiłem sobie diodę. Jako że mam dziurawy portfel to dioda miała być przede wszystkim tania. W związku z tym nie wchodziły w grę żadne cree. Wybór padł na Seula P4, bo mogłem go (ją) kupić w sklepie na miejscu i dodatkowo mogłem również nabyć dedykowaną optykę. Niestety, ponieważ kupiłem ją dawno, temu nie jestem w stanie precyzyjnie określić ypu diody jak i optyki...

I tak sobie zakupiona dioda wraz z soczewką przeleżały rok. W między czasie dostałem od kolegi Pyry śliczną przetworniczkę stepdown (PT4105) mającą zasilić moją diodkę . Wszystko sobie leżało w pudełeczku, aż się wreszcie zmobilizowałem i postanowiłem chociaż sprawdzić jak to świeci. A świeci to tak jak na wykresach w załączniku. Diodkę przykleiłem taśmą dwustronną 3M, przewodzącą ciepło, do radiatora od procesora, polutowałem z przetwornicą i podłączyłem do zasilacza laboratoryjnego. Radiator zamontowałem na goniometrze i heja. Pomiar odbył się w dwóch płaszczyznach (tj. prawo-lewo, góra-dół) co jeden stopień od -90 do 90. Wartości światłości w odpowiednich kątach (np. 10 stopni prawo, 10 stopni lewo, 10 stopni góra, 10 stopni dół) zostały uśrednione i wrzucone na wykres.

Nie wiem do końca jaki prąd płynął przez diodę. Wg dokumentacji (i kolegi Pyry) przetwornica powinna dawać w diodę 1 A, ale wyniki z fotometru na to nie wskazują. Również temperatura diody wskazywała na niższą wartość prądu (była letnia). Strumień świetlny diody bez optyki wyniósł zaledwie ok. 110 lm, a z optyką ok.100 lm. Jak będę miał możliwość to sprawdzę w poniedziałek. Również w poniedziałek sprawdzę temperaturę barwową emitowanego światła.

A odnośnie wykresów to:
1.Wykres światłości diody bez „dedykowanej” optyki. Świeci mięciutko i szeroko. W sumie wykres nie wymagający komentarza, zamieszczam go tylko dlatego, że na porównawczej charakterystyce prawie nie widać kształtu krzywej.
Obrazek
2.Wspomniany wyżej wykresik pokazujący różnicę w rozsyle światłości przy diodzie bez i przy zastosowaniu optyki:
Obrazek
3. Trzeci wykres przedstawia rozkład światłości diody z optyką w jednostkach względnych. Dzięki temu można oszacować zdolności skupiające soczewki. Pragnę zaznaczyć, że sprzedawcę prosiłem o soczewkę możliwie szeroko świecącą, najlepiej 45 stopni, a dał mi taką...
Obrazek

Pozdrawiam
'W życiu nie liczą się tylko ciało i muskuły - ważny jest jeszcze fryz.' - Johny Bravo
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Seul P4 - wykres światłości

Post autor: Pyra »

kurczak pisze:Pragnę zaznaczyć, że sprzedawcę prosiłem o soczewkę możliwie szeroko świecącą, najlepiej 45 stopni, a dał mi taką...
Hmmm a czy w takim razie możesz mieć pewność, że masz Seul P4 :roll:

Pozdrawiam

PS: Ja w swoim egzemplarzu przetwornicy mam 984mA na diodę
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
kurczak

W sumie racja.
A powiedz mi, zwykłym miernikiem z true rms mogę zmierzyć ten prąd?
'W życiu nie liczą się tylko ciało i muskuły - ważny jest jeszcze fryz.' - Johny Bravo
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

kurczak pisze:W sumie racja.
A powiedz mi, zwykłym miernikiem z true rms mogę zmierzyć ten prąd?
Spokojnie, możesz ewentualnie dołożyć kondensator na wyjściu przetwornicy z 22µF.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
kurczak

No więc zmierzyłem prąd jaki daje przetwornica i jest on bardzo bliski 1A. Wniosek taki, że dioda którą posiadam chyba nie jest tak do końca diodą którą chciałem kupić. Dla porównania sfotometrowałem Rebel'a zasilanego z tej samej przetwornicy, tym samym prądem i wyszło, że emituje strumień świetlny o wartości ok 190 lm, a wykres światłości również mówi sam za siebie.

Obrazek

Dokładnych parametrów Luxeona nie znam, oprócz tego, że ma temp. barwową 7400K. Jak by był ktoś ciekaw, to mogę zrobić pomiary Luxena z dedykowaną optyką.
Pozdrawiam

edit: Tak wygląda moja niby P4: Czy jest ktoś wstanie ocenić czy to faktycznie ta dioda?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

kurczak, to jest SSC P4 - po prostu dostałeś jakiś najtańszy "niesort" - w tej obudowie ledy są od binu R 41.5 ~ 54.0 lum @ 350mA do binu U3 109.0 ~ 118.5 :mrgreen:

Trzeba kupować w pewnych źródłach na przyszłość :idea:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
kurczak

człowiek uczy się całe życie...
foxx

Post autor: foxx »

ale o ile sie nie myle, to na diodach montowanych do gwiazd prosto w fabryce powinien byc ze spodu tej gwiazdy kod produktu, czyli naprz USXOI czy USVNH itp... jak nie ma to ktos kupil same ledy i zamontowal (chinczycy), wtedy niesteniy nie wiadomo co sie kupilo...
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
ODPOWIEDZ