Lampka na diodach mocy w.... Ikei :D

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
joseph

Lampka na diodach mocy w.... Ikei :D

Post autor: joseph »

Przypakiem dziś zauważyłem coś takiego: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50126667
miłem opakowanie w rekach tylko kilka sekund, ale ioda nie wyglaala na chinszczyzne, tylko na Luxeona 3W, albo K2,

dokladniejszego rozpoznania dokonam w poniedzialek.

Rewolucj zadna to nie jest,
ale coraz to czesciej w 'codziennym zyciu' pojawiaja sie diody mocy :)
kisi

Post autor: kisi »

Oblookaj dokladnie, jak jest zasilane oraz konstrukcje. Gdybyś znalazł cos jeszcze z takiego oświetlenia to daj znac. Jestem na etapie "myślenia" jak zaadaptować Power LEDy jako oświetlenie podszafkowe do kuchni. Wiec może coś mnie natchnie konstrukcyjnie jak zrobić.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

rozpoznaj te lampki- wyglądają ciekawie, pytanie , czy zasilanie do nich jest w zestawie
joseph

Post autor: joseph »

widzialem zasilacz wielkości: ładowarka o telefonu, w niebieskiej, przeźroczystej obudowie - jednak nie jestem pewien czy był to jedyny element.
spojrzę w poniedziałek.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Oj mnie też chodzi po głowie lampka pokojowa na cree i pewnie w niedługiej przyszłości się za nią wezmę ( córa mnie prosiła ). Wykorzystam w niej driver Edima z regulacją siły świecenia leda. Stylistycznie też już sobie to wyobraziłem, więc wystarczy tylko zrealizować . W sumie jest to ekonomiczne rozwiązanie bo powinno parę ładnych lat poświecić, bardzo podoba mi się światło z cree odbite od ściany, sufitu i pewnie coś w stylu kinkietów też powstanie.
Awatar użytkownika
pawelsz

midi - rozważ inne diody: Edi lub seoula (dają fajną, szeroką wiązkę)- dają cieplejszą barwę światła bardziej przyjazną dla oczu, lub użyj Cree ale ciepłe- te R2 z lediko sa niezłe, także nie tylko moc ale i oznaczenie koloru jest ważne, Cree czasami trafiają się strasznie niebieskie, a to oczy męczy na dłuższy czas :)
Awatar użytkownika
midi

Z Edi jeszcze nie miałem przyjemności obcować, seula mam w VB-16 i podoba mi się bardzo, co do cree to właśnie R2 jest moim faworytem i o takiej diodzie myślałem :grin: .
Awatar użytkownika
pawelsz

Edi ma podobne kolorki do seoulka- o ile do latarki mi nie pasuje, to na oświetlenie powinno się sprawdzić , zresztą po to te diody były (chyba), Cree daje ciaśniejsze światło, zależy czy chcesz dodać jakąś optykę, czy jedynie reflektor.
Ale po Twoich "wyczynach" na pewno wyjdzie coś fajnego :)
Awatar użytkownika
midi

Myślę że zastosuję delikatnie wypukłe reflektorki o średnicy 70mm spolerowane na delikatny mat by dobrze rozpraszały światło, centralnie w środku dioda. Jak wypali temat z anodowaniem to kolorystycznie też będę kombinował. Myślę że elektronika od Edima w tym przypadku sprawdzi się doskonale, możliwość regulowania mocy światła też będzie przydatna.
Ogólnie przewiduję dość mocno futurystyczny kształt, troszkę nad nim popracuję by mocno zapadał w pamięci, ale to zabawa na następny temat i zanim nie skończę serii moich latarek, nie wezmę się za to ( niech ta przesyłka z DX wreszcie dojdzie bo mocno mnie to opóźnia ).
Pozdrawiam wszystkich ( temat warty rozwinięcia bo wiele osób pewnie coś takiego sobie planuje :???: )
Awatar użytkownika
pawelsz

no DX i kai świętują jeszcze, ale ten kształt futurystyczny zadziwił mnie troszkę.
Drivery od EdiMa sa ok- ino jakieś zasilanie do nich potrza, pokombinuj z refami wsuwając i wysuwając diodę- minus cree, to konieczność bardzo dobrego zogniskowania- inaczej są pierścienie, które i tak w sumie są, ino mniejsze- tu Edi mnie bardzo pozytywnie zaskoczył- brak nierówności nawet przy byle jakim wsadzeniu do refa :)
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Post autor: Umberto »

ja mam już z DX-a coś takiego:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3264
Ta barwa światła trochę dobija,ale mam w planach zamówić jeszcze o kącie 30 (lub 38* nie pamiętam) i 10*
Pomału kompletuję oświetlenie do nowego biura i ogólnie całego domu, który jest jeszcze na etapie zatwierdzania projektu... :mrgreen:
Zafarb fioletowy do biura pasuje, dodam może jakieś cieplejsze. Kilka 60*, nad biurkami 30 lub 10. Pasują one do normalnych oprawek.
Ale oczywiście myślałem żeby samemu też coś takiego na R2 albo Q5 wystrugać.
Jak coś to mogę koledze midi midi udostępnić tą wersję 60* do skopiowania zwierciadła bo węższych jeszcze nie zamówiłem (czekam na dwie inne przesyłki od żółtych rączek).
ja też mam swoją lampke:)
ODPOWIEDZ