Snow Fall
Witam
Dziś zamieszczam schemat nowego SnowFall'a tym razem bardziej zbliżonego do oryginału.
Ze względu na ograniczenia programu rysującego i lenistwo jest kilka uproszczeń.
Piny procka opisane funkcją, nie są ustawione po kolei.
Zasilanie procka oznaczone symbolicznie.
Docelowo mogą być użyte dwa rzędy LED'ów (połączone szeregowo, po dwa), minimalne napięcie zasilania wynosi wtedy 8V.
W przypadku użycia jednego rzędu LED'ów można pominąć stabilizator 78L05 i zasilać cały układ z 5V.
Rezystory szeregowe LEDów dobrać aby prąd nie przekroczył 20mA chodzi o wytrzymałość portów procesora.
Prace nad programem utknęły ze względu na brak odpowiedniej ilości LED do prób. Aktualnie zapalają sie po kolei trzy diody i potem "spadają" zanikając na końcu. Użyłem 8 szt diod, przy 16 będą "spadać" cztery lub pięć.
Układ, ze względu na prostotę, chyba najlepiej zmontować "na pająka", albo cześć procka ze sterowaniem na małej płytce, a LEDy łączyć drucikami, według uznaia
Pozdrawiam
Dziś zamieszczam schemat nowego SnowFall'a tym razem bardziej zbliżonego do oryginału.
Ze względu na ograniczenia programu rysującego i lenistwo jest kilka uproszczeń.
Piny procka opisane funkcją, nie są ustawione po kolei.
Zasilanie procka oznaczone symbolicznie.
Docelowo mogą być użyte dwa rzędy LED'ów (połączone szeregowo, po dwa), minimalne napięcie zasilania wynosi wtedy 8V.
W przypadku użycia jednego rzędu LED'ów można pominąć stabilizator 78L05 i zasilać cały układ z 5V.
Rezystory szeregowe LEDów dobrać aby prąd nie przekroczył 20mA chodzi o wytrzymałość portów procesora.
Prace nad programem utknęły ze względu na brak odpowiedniej ilości LED do prób. Aktualnie zapalają sie po kolei trzy diody i potem "spadają" zanikając na końcu. Użyłem 8 szt diod, przy 16 będą "spadać" cztery lub pięć.
Układ, ze względu na prostotę, chyba najlepiej zmontować "na pająka", albo cześć procka ze sterowaniem na małej płytce, a LEDy łączyć drucikami, według uznaia
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 16 gru 2009, 21:15 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Wroce do chaty i zobacze czy cos mi zostalo po projekcie dodatkowego STOPu
jezeli tak, to Ci podesle kilkadziesiat czerwonych przezroczystych 5mm.
jezeli tak, to Ci podesle kilkadziesiat czerwonych przezroczystych 5mm.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
- Calineczka
- Kontakt:
Możesz łatwo rozszerzyć do 32 a nawet 64, spadnie wtedy jasność, ale jest to możliwe, a zapalając jednocześnie po dwa kolejne to już 128, to już się robi niezły sopelkrzycho123 pisze:Ja idę kupić cały kontener tylko że wersja 16 led może być mało efektowna na choince 2m
Dam kilka wersji oprogramowania, powiedzmy na 16, 24 i 32 LEDy, powinno większość zadowolić
Pozdrawiam
PS: Użycie np: ATmega8 to 112 pojedynczych diodek ..... masakra
Bardzo ciekawy efekt. Nie widziałem tego na żywo, ale obejrzałem kilka filmików na youtube i nabrałem chęci aby coś takiego zmajstrować Utknąłem jednak na rozważaniach teoretycznych...
Pyra, mam pytanie, w jaki sposób rozwiązałeś efekt płynnego spadania (płynna zmiana jasności) przy tylu diodach? Jedyne co mi przychodzi do głowy to multipleksowanie (to wynika ze schematu) + programowy PWM? Czy dobrze kombinuję?
Pyra, mam pytanie, w jaki sposób rozwiązałeś efekt płynnego spadania (płynna zmiana jasności) przy tylu diodach? Jedyne co mi przychodzi do głowy to multipleksowanie (to wynika ze schematu) + programowy PWM? Czy dobrze kombinuję?
Niestety nie ma płynnego zapalania i wygaszania LEDów, ale przy większej ilości się to zlewa i nie widać za bardzo przejścia. Kiedy "podróżuje" jeden lub dwa punkty widać skoki, ale juz przy pięciu efekt jest płynny.
Zresztą zobaczysz, mam zamiar zamieścić, krótki filmik po uruchomieniu 16 sztuk.
Zresztą zobaczysz, mam zamiar zamieścić, krótki filmik po uruchomieniu 16 sztuk.
Na 128 LEDach, to bede mial sopel z balkonu (pierwsze pietro) na trawnik
Ps. a nie mozna by tego "uplynnic" jakims kondensatorkiem z rezystorkiem
dla kazdego LEDa ?
dla kazdego LEDa ?
My definition is High Definition.
Można by spróbować, ale zobaczysz, że podczas "przesuwania" kilku LEDów jest ładne wrażenie płynności ruchu.Bulba pisze:Na 128 LEDach, to bede mial sopel z balkonu (pierwsze pietro) na trawnik
dla kazdego LEDa ?
Pozdrawiam
PS: Wieczorem jak syn zaśnie biorę się za robotę