banał - czyli jaka latarka do 100zł :)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
GrzecH

banał - czyli jaka latarka do 100zł :)

Post autor: GrzecH »

jako, że do tej pory zakręciło mnie na punkcie zippo, foto i zegarków mechanicznych (najbardziej).......a teraz pomyślałem o ...tak, Latarce.
Obok Victorinoxa w plecaku Hi Mountaina bedzie jak znalazł miejsce na coś niedrogiego....a dobrego.
"światełko" ma byc na tyle dobre by nie mnie długo zawiodło a jednocześnie......nie ma służyć profesjonalnym celom .

Na co zwrócić uwagę - dioda+akumulator....czy sama obudowa jest jakoś istotna? co z stykami? czy lepszy split węższy czy jesdnak bardziej rozproszony?
Kolega z forum zegarkiclub.pl polecił mi Romisen :
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3609
inny poleca Aurora:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26421
oraz:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19187

może na 2xAA:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15457

na co zwrócić uwagę jako kompletny laik - aha nie potrzebuję stroboskopów i Morsea......ma świecić i brać jak najmniej energii - nie musi mieć 600 lumenów.
Do 100 bedzie OK.
soczewka może byc plastikowa - mogę ją zmienić na mineralną z antyrefleksem - o ile nie trzeba będzie czegoś rozlutowywać itp :)

teraz szukam dobrej a niedrogiej - na początek drogi.
.....jak zobaczę różnicę to kupię najwyżej inną..... :)
...nie mówię, że to moja ostatnia :)

Pozdrawiam
Hy Moser
vel Grzegorz alias GrzecH
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Witam kolejnego kolegę z Poznania :mrgreen:

Co do latarki , podałeś bardzo różne latarki więc ciężko powiedzieć do czego będziesz ich używał .
Popatrz sobie wpierw na czas działania bo to jest dosyć istotny parametr w jedotrybowych lampkach , im więcej lumenów tym krótszy czas działania niestety .

Z tego co podałeś najlepszy jest zdaje się ostatni UltraFire , kultowa dioda Cree xr-e q5 zasilania dosyć konkretnym prądem do tego bardzo solidny korpus z anodyzacją HAIII .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Mam tego ultrafire, wykonany bardzo fajnie, jedynie można mieć zastrzeżenia do anodyzacji - tzn jest twarda, ale u mnie ma kilka mini ubytków na brzegach. Mimo to i tak jest dużo lepsza niż w tych latarkach które podałeś. Ja u siebie wymieniłem driver na sku 15880 - daje większy prąd w diodę z li-ion, a z AA też świeci nie najgorzej
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Witaj na forum, ale po co od razu dwa identyczne tematy :?:

Polecałbym Akoray K106, ew. czarną RC-G2. Ale jako, że ma to być światełko do plecaka, to można zastanowić się nad czymś konkretniejszym - więc sprawdź ten temat ~> http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2467

..albo wyprz u Bociana: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=29042 :razz:
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

romisen to będzie swiecił chyba słabiej od tego ultafire, dobe wykonanie fajnie go się przerabia - jest sterownik który dobrze pasuje też na Dealexteme

UltraFire A10 - chyba najlepszy wybór jeśli nie chcesz przerabiac - nowsza dioda , ale też jednotrybowa

a może http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19467 ??
lub 2 AA http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19468 ?? ale nie zmieści się w 100zł

ale z zakupem poczekaj jeszcze na opinie innych :mrgreen:
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Duble scalone...
Pozdr.
Pikom
GrzecH

maba pisze:Witaj na forum, ale po co od razu dwa identyczne tematy :?:
tam się przywitałem , tu proszę o poradę :|
Do dzialu z powitaniami mało kto zaglada więc....
Pozdr
GrzecH
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

tam się przywitałem , tu proszę o poradę :|
Do dzialu z powitaniami mało kto zaglada więc....
Jesteś w błędzie.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
GrzecH

krzycho123 pisze:
Co do latarki , podałeś bardzo różne latarki więc ciężko powiedzieć do czego będziesz ich używał .
Popatrz sobie wpierw na czas działania bo to jest dosyć istotny parametr w jedotrybowych lampkach , im więcej lumenów tym krótszy czas działania niestety .
ciężkie pytanie....do czego- uniwersalnie - zobaczyć coś w ciemnym pomieszczeniu, na dworze......itp. po jaskiniach raczej ;-) szwendał się nie będę.....ale rzeczywiście - chciałbym by minimum 1h pracowała ( im dłużej tym lepiej)
Hmm może polecicie jakiś dobry a tani komplet - latarka+ aku+ ładowarka?
Czy samemu można wymienić dodatkowy diver - dla mnie potrzebne byłyby 2 tryby LO/HI.
krzycho123 pisze: Z tego co podałeś najlepszy jest zdaje się ostatni UltraFire , kultowa dioda Cree xr-e q5 zasilania dosyć konkretnym prądem do tego bardzo solidny korpus z anodyzacją HAIII .

dzięki za poradę ;-) ....ta Q5 jest jaśniejsza ale czy przez to nie zużywa więcej prądu?
nie bardzo rozumiem jak przekłada się dla takiego usera jak ja - wpływ prądu zasilania na jakość latarki?
Pozdrawiam
Grzegorz

Może :
RC U4
Driver z ROMISEN RC-U4 zasilany 3xAAA
Obrazek

to dobra charakterystyka?
ok 90 minut świecenia i dopiero zauważalny spadek - ale przy setnej minucie też będzie cos widać? jak interpretować ów obrazek?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

GrzecH prąd zasilania jest dosyć istotny ,ponieważ im więcej prądu wpompujesz w diodę tym otrzymasz więcej światła a zarazm skróci się czas działania .

Taka dioda Q5 z powodzeniem może pracować przy prądzie 1A a nawet ciut więcej , ale czasem z względu na budowę latarki prąd jest mniejszy a zarazem LED nie jest wykorzystany do końca :mrgreen:

Romiseny które wymieniłeś są zasilane z 3xAAA lub li-ion 18650 więc to raczej inna kategoria .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

a może określ do czego będziesz używać latarki- czy maluszek w kieszeni do pokoju i czasem w terenie używany, czy coś większego na łażenie po lasach itd
GrzecH

krzycho123 pisze: Romiseny które wymieniłeś są zasilane z 3xAAA lub li-ion 18650 więc to raczej inna kategoria .
Nie rozumiem do końca?
W sumie jak mam kupić światełko za 15$ na 1xAA które będzie świeciło 40minut, to wolę dołozyć 5$ i kupić takie na 3AAA które poświeci mi 2 razy dłużej.....
;-)

...ale jak znajdę takie co fajnie poświeci na AA przez 60 minut to też ok, bedę nosił drugie aku w zapasie :)

Pozdr
GrzecH
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

tylko takie na 3xAAA będzie znacznie większe od takiego 1xAA
GrzecH

pawelsz pisze:a może określ do czego będziesz używać latarki- czy maluszek w kieszeni do pokoju i czasem w terenie używany, czy coś większego na łażenie po lasach itd
Raczej to pierwsze ale i drugie może się przydarzyć więc ...w miarę uniwersalna najlepiej.
Grotołazem jakimś zagorzałym nie jestem ale Mylną bym zobaczył ;-)
.....chciałbym by poradziła sobie z odpaleniem np. miesiąc nieużywana w plecaku jak i w trudniejszych warunkach.
pawelsz pisze:tylko takie na 3xAAA będzie znacznie większe od takiego 1xAA
wielkość ma drugorzędne znaczenie - plecak ma 25L - światełko ma dawać radę :)

AA/AAA wybrałem ze względu na łatwość dostępu do takich baterii oraz mnogość takich aku w domu :)

Przeczytałem o RC-29:
psiajucha pisze:
Podawana przez sprzedawców informacja, że RC-29 świeci przez 2,5 godziny, minęła się w moich testach z rzeczywistością. Akumulatorek Varta Ready2Use o pojemności 2100 mAh świeżo naładowany do poziomu 2130 mAh, dał mi trzy półgodzinne sesje świecenia. Na samym początku czwartej próby nastąpił gwałtowny spadek jasności. Nie wykluczam, że akumulator 2700 mAh dałby niemal 2 godziny świecenia.
[..ciach...]
Latarka ma możliwość regulowania szerokości strumienia światła. Z odległości 5 metrów daje bardzo równo oświetlone pole o średnicy 5 metrów. Jedno ze środkowych, ale tych węższych ustawień zooma jest nieco niepraktyczne.

[..ciach...]

Zoomem trzeba się mocno nakręcić. Z napisu umieszczonego na reflektorze wynika, że możliwe jest ośmiokrotne skupienie strumienia światła. Aby to osiągnąć trzeba wykonać aż niemal 3 pełne obroty. Zrobienie tego jedną ręką jest możliwe, ale niewygodne.
Wygląda nieźle? ale czy np Lepsze światełko to byłoby:
Romek K4? UltraFire U4? ....na 3AAA lub wymiennie na aku 18650?
Na takim aku bedzie świecić dłużej?
Ostatnio zmieniony środa 11 lis 2009, 14:00 przez GrzecH, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ