Cześć.
Mam lampkę rowerową Gaciron V9D-1800. Jestem z niej wybitnie zadowolony, zwłaszcza z opcji sterowania trybami na pilocie. Pilot oczywiście jest na kabelku.
Mijają prawie 4 lata od zakupu i dochodzę do wniosku, że pojemność fabrycznych akumulatorów nie jest już wzorowa, chciałbym zlecić komuś z forum wymianę na panasy (w środku siedzą dwa 18650). Ale poza wymianą zasilania mam pewien pomysł, plan, zagadnienie, które być może ktoś tu z forum jest w stanie zrealizować przy okazji rozebrania lampki do zmiany ogniw. Mianowicie chodzi przeprogramowanie funkcji w sterowniku lampki...
Obecne działanie jest następujące: jeśli lampka jest włączona, to przytrzymanie włącznika przez 1s spowoduje jej wyłączenie a dalsze trzymanie po kolejnej około sekundzie powoduje włączenie trybu strobo. Więc jadąc, chcąc użyć strobo w formie klaksonu - robi się na chwilę przed rowerem ciemno. Mój pomysł to odwrócenie logiki, tj aby w trybie włączonej lampki przytrzymanie włącznika włączało strobo a dopiero dalsze trzymanie włącznika wyłączało lampkę na amen. Czy taki pomysł ma jakiekolwiek szanse powodzenia?
I jeszcze takie pytanko dodatkowe. Pakiet z dwóch ogniw wg producenta ma 6700 chińskich mAh. Jeśli ładuję lampkę ładowarką 5V, poprzez mierniczek i ten pokazuje mi 3000mAh że zostało wyssane przez lampkę - tzn, że te ogniwa co są w środku, to mają 2x1500mAh, tak? Czyli czas pracy przechodząc na NCR18650B byłby ponad dwukrotnie większy? Dobrze myślę?
Pozdrawiam
Gaciron V9D-1800 modyfikacja oprogramowania
Gaciron V9D-1800 modyfikacja oprogramowania
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Re: Gaciron V9D-1800 modyfikacja oprogramowania
Witam
Pozdrawiam
Aby to zrealizować, trzeba napisać cały program od nowa. Pozostaje jeszcze pytanie, jaki tam siedzi procesor.
Dobrze myślisz. Pojemność nie zależy od napięcia. Druga sprawa, to energia władowana w akumulatory, jest niestety większa, od tej którą można wydostać...cervandes pisze: ↑czwartek 27 paź 2022, 12:20 Jeśli ładuję lampkę ładowarką 5V, poprzez mierniczek i ten pokazuje mi 3000mAh że zostało wyssane przez lampkę - tzn, że te ogniwa co są w środku, to mają 2x1500mAh, tak? Czyli czas pracy przechodząc na NCR18650B byłby ponad dwukrotnie większy? Dobrze myślę?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Re: Gaciron V9D-1800 modyfikacja oprogramowania
I w tym miejscu sprawa się komplikuje. Miałem nadzieję, że to tylko drobna podmianka w sofcie, ale skoro trzeba napisać całe oprogramowanie, to wygląda na to iż nie ma to najmniejszego sensu.
Dziękuję.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF